kamilos1600 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Cześć Od dawna szukałem modelu Yaka 54 / 55 pod mój DLE 55 który został mi z rozbitego modelu Fun Fly .. Po kilku tygodniach poszukiwań znalazłem w Uk pusty model Yak 54 37,5% , co prawda nie był to model który szukałem ale go kupiłem Yak jest po 78 lotach na DLE 170cc , nigdy nie był rozbity.Jestem świadom tego że czas z kompletowania i złożenia takiego modelu jak dla mnie będzie pewnie dość długi, ale myślę że kiedyś ta satysfakcja i praca będzie doceniona Na pewno będę potrzebował przy montażu i aspektach technicznych jeszcze waszej pomocy dlatego zakładam ten temat Model właśnie dojechał do mnie do Polski . Oto kilka zdjęć :
marcinmisiek102 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 bardzo ładny, a kupiłeś go za jedyne.... jak nie jest tajemnicą ew PW
kamilos1600 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2017 Dzięki jeśli miał ktoś styczność z takimi modelami , może podpowie jakie serwomechanizmy powinienem zamontować ?Co do serwa steru kierunku zastanawiam się nad jednym 90kg , ale może bezpieczniej zrobić to na trzech ?Nigdy też nie miałem do czynienia z power boxem a jest to też bardzo istotna i kluczowa sprawa . Odbiornik mam Hitec Optima 9 ta z dwoma antenkami, a aparaturę Aurora 9 . Posiadam też optica 6 ale wiadomo ze to raczej nie wystarczy
Shock Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 O Panie ,skoro pytasz o takie rzeczy to ciekawa i długa droga przed Tobą . Nie mogłeś zapytać osoby od której kupiłeś o wyposażenie na jakim latał ? to wiele by Ci wyjaśniło.
cyrax_ojz Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 przy takiej ilości serw i limicie kanałów ratuje cię tylko powerbox z programatorem serw np taki: https://www.ef3m.pl/pl/p/PowerBox-Royal/835 gdybyś miał radio z większą ilością kanałów wystarczył by prosty manager emcotec wyszło by trochę taniej co do serw to zwracaj tez uwagę na ich szybkość 1
radek872 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Potrzebne 14 serw z czego 13 po 299zł skromnie 3900zł same serwa gdzie można mieć wyposażony gotowy model 50cc w tych pieniądzach. Frajda z latania podobna. SKromnie licząc 10 tys trza wsadzić :-) Trzeba składać i latać czas działa na niekorzyść każdego drewnianego modelu. Miałem do czynienia z modelami nowymi które stały poskładane i nie lataane sklejka i balsa zrobiła się jak papier i wszystko w rękach się rozsypwało. Nie pozwól mu leżakować :-)
kamilos1600 Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Opublikowano 1 Lipca 2017 O Panie ,skoro pytasz o takie rzeczy to ciekawa i długa droga przed Tobą . Nie mogłeś zapytać osoby od której kupiłeś o wyposażenie na jakim latał ? to wiele by Ci wyjaśniło. Chyba po to jest to forum by pytac a poza tym nie miałem styczności nigdy z takim Kolosem to pytam . Niestety nie miałem możliwości z nim rozmawic o wyposażeniu ponieważ nie odbieram osobiście yaka, wiem tylko ze serwa były savox ale modeli nie znam . Cyrax -Power box dość drogi być moze lepiej było by zmienić aparaturę , musze to jeszcze przemyśleć , ale dzieki za informacje odnośnie modelu pod 50 to tez będzie i to pewnie dużo wcześniej gotowy do lotu niż yak, jestem właśnie na etapie poszukiwań ????
Shock Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 Chyba po to jest to forum by pytac Cyrax -Power box dość drogi być moze lepiej było by zmienić aparaturę , Jak najbardziej . Bardziej chodziło mi o fakt, że kupując tak poważny model co nieco już powinno się widzieć w temacie... Zmiana aparatury choćby na Futabę za 14 tyś .nie spowoduje faktu że możesz pominąć menager zasilania w takim modelu....
kamilos1600 Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Opublikowano 1 Lipca 2017 Jak najbardziej . Bardziej chodziło mi o fakt, że kupując tak poważny model co nieco już powinno się widzieć w temacie... Zmiana aparatury choćby na Futabę za 14 tyś .nie spowoduje faktu że możesz pominąć menager zasilania w takim modelu.... Dobra przekonałeś mnie, sprzedaje Yaka .. - żarty oczywiście ..a tak na poważnie to mam w uk dostęp do różnych trochę tańszych części i chciałbym konkretnie się do wiedzieć polecane firmy i specyfikacje serw i power boxa do tej skali. Potrzebne 14 serw z czego 13 po 299zł skromnie 3900zł same serwa gdzie można mieć wyposażony gotowy model 50cc w tych pieniądzach. Frajda z latania podobna. SKromnie licząc 10 tys trza wsadzić :-) Trzeba składać i latać czas działa na niekorzyść każdego drewnianego modelu. Miałem do czynienia z modelami nowymi które stały poskładane i nie lataane sklejka i balsa zrobiła się jak papier i wszystko w rękach się rozsypwało. Nie pozwól mu leżakować :-) Tym trochę mnie zmartwiłeś .. Może jest jakiś sposób by przetrzymywać takie modele ? Aktualnie jest na ocieplanym poddaszu domu , sucho na wiór ...
marcinmisiek102 Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 nie sprzedawaj obcemu, ja go wezmę, silnik mam polecam jakiś 150 minimum, al lepiej 170 serwa hitec 7955 tg 24 kg albo mocniejsze i droższe- 295 modelmax np https://modelemax.pl/pl/savox/11949-savox-serwo-sb-2270sg-digital-74v-bru-shless.html powerbox https://modelemax.pl/pl/powerbox-system/23493-powerbox-mercury-srs-no--4110.html
radek872 Opublikowano 19 Lipca 2017 Opublikowano 19 Lipca 2017 3.1m yak 54 nawet na 150 nie będzie szału. W tych modelach dużo ciagu idzie w maske
r0n4ld1 Opublikowano 20 Lipca 2017 Opublikowano 20 Lipca 2017 albo kup 13 serw XQ Power S4020d I zapłać za serwa ok 2000 PLN. Nie daj się przestraszyć. Na gaz. jakieś w miarę szybkie analogowe lub cyfrowe (nie musi być mocne) menager zasilania się przyda (np wspomniany powerbox ROYAL) - ta wersja nadaje się do twojego odbiornika (prawdopodobnioe optima 9). Nowsze wersje powerboxów jak ten wskazany w poprzednim poście MERCURY SRS chodzi już w systemie SBUS (odbiornik podłącza się jednym kabelkiem do menagera zasilania), który nie obsługuje Hiteca (wtedy trzeba zastosować SBus Converter np. od Futaby (+200 PLN) . Najłatwiej, ze względu na konieczność matchowania serw, zastosować wskazany pod linkiem od Macieja menager PowerboxRoyal w starym systemie RRS (nie SRS), który obsłuży bez problemu twój odbiornik hitec optima 9. Zastosuj tańsze, ale bardzo dobre w mojej ocenie serwa XQ Power s4020d i po sprawie. Co do silnika 150cc - może i szału nie będzie ale spokojnie da radę. 1
Rekomendowane odpowiedzi