Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Parę miesięcy temu kupiłem zestaw typu Kit modelu Ultimate Biplane.Producentem jego jest amerykańska firma Great Planes.Miałem go budować w zimie ale niespodziewanie stałem się posiadaczem silnika ASP FS61AR więc postanowiłem przyśpieszyć budowę w taki sposób żeby nie kolidowała ona z budową Katany a jednocześnie dawała szansę na oblot tego dwupłata w tym sezonie.Całą elektronikę mam więc tylko budować.Kadłub pokazałem w innym temacie więc narazie ograniczę się do fotek budowy dolnego skrzydła.Fotki kadłuba umieszczę potem żeby wiadomo było jaki to model.Pomimo że zestaw jest wykonany z doskonałych materiałów i przemyślany to jednak wymaga szlifowania i czasem dopasowania do siebie elementów.Na pierwszy zestaw do składania raczej się nie nadaje.Ze względu na pilotaż to już wogóle nie nadaje się na pierwszy model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Witaj prace na foto zapowiadają się ładnie a co do zestawów typu kit to Great Planes robi je naprawdę dobrze , wiem bo też zbudowałem sobie dwa lata temu model RV-4 .40 i pomimo że był to mój pierwszy model z zestawu do budowy to byłem zadowolony z efektu moich prac. Model lata do dziś :jupi: i jak na półmakiete to całkiem dobrze. Teraz nie pozostaje nic innego jak czekać(cierpliwie :lol2:) na pozostałe foty z przebiegu prac przy ULTIMATE . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=107615 (3 post od góry gdyby was przeglądarka nie przeniosła) <- dla ciekawych, którzy nie widzieli kadłuba Sławek powinien był od razu założyć odrębny temat dla Ultimata, bo taki model nie miał szans przejść cichaczem przez forum No, zapowiada się ciekawie. PS. Powiem jeszcze w tajemnicy, że Sławek ma w domu już od kilku lat kadłub do Pittsa, ale nie chce dokończyć modelu Jeśli wszyscy krzykniemy razem, to może go zmusimy. Ale niech najpierw skończy Katanę i Ultimata. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Po co krzyczeć? Jechać i kopami go zagonić :mrgreen: :mrgreen: :crazy: Myślałem kiedyś o takim ultimacie właśnie ale zdecydowałem sie na Bristola Scouta który prawie skończyłem Może kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Waylander, ...po co od razu kopa? Łagodną perswazją - najpierw klapsa w dziąsło... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Waylander, ...po co od razu kopa? Łagodną perswazją - najpierw klapsa w dziąsło... :wink: Róbcie co chcecie byleby Sławkowi ręce zdrowe zostawić bo jak nie to już nic więcej nie zobaczymy :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Nie no, najważniejsze części ciała zostawimy :devil: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 ...pracować musi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Hehehe, jak mam dostać w mordę to mnie przekonaliście .Wstawię jutro brakujące fotki kadłuba a także będzie relacja na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 W wolnych chwilach przykleiłem górny keson, mocowanie serwa nakładki na listwę spływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Karlem, widzisz? Troszkę pogrozisz i już prace postępują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 ...nie ma, że boli; z bata i do roboty! :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Hehehe, balsa na Katankę będzie najdalej we wtorek , modelmaking (zamówiłem tam listwy sosnowe) nigdy jeszcze nie nawalił z zamówieniem więc Ultimate będzie musiał znów poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Karlem, widzisz? Troszkę pogrozisz i już prace postępują Tak oczywiście prace są widoczne ale dopiero po dwóch tygodniach a miały być na następny dzień po, "grożbach" więc widać ze nasz kolega Sławek prosi się o coś... :evil: no ale fotki z prac nad ULTIMATE mogą być jakimś argumentem na "złagodzenie kary" jaką miała być: kopy , krzyki , klapsy w dziąsło itd. :mrgreen: Niemniej jednak zobowiązujemy kolegę Sławka do zwiększonej prezentacji fotek z przebiegu prac nad ULTIMATE oraz KATANA. Od powyższej decyzji nie powinno przysługiwać "ponaglonemu" żadne odwołanie... :devil: :rotfl: no chyba się ze mną zgodzicie no nie? P.S. mam nadzieję Sławek że nie obrazisz się tym postem bo według mnie trzeba niektóre rzeczy traktować z jajem. :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Spoko spoko jak to mówili w Kingsize (film) .Laminuję dziś rurę do łącznika skrzydeł i wygląda na to że sie uda, przeto nie zawracam sobie :ass: Ultimatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 ...jasne; za mocno straszyć nie można, bo biegunki dostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 ...jasne; za mocno straszyć nie można, bo biegunki dostanie Tak a wtedy choćby róże wąchał to będą śmierdziały :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 No cóż, laminatowe rury nie dały się zdjąć z rury alu pomimo nasmarowania woskiem.Jutro próba nr 2.Dla Ultimate to złe wieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 A nie myślałeś o jakiejś metodzie wdmuchiwania tam sprężonego powietrza? Widziałem, że tak to się robi. Łatwo powiedzieć... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Problem jest zupełnie inny , nawinąłem tkaninę szklaną na rurę alu celem wyprodukowania pasującej szuflady do łącznika skrzydeł,Uprzednio natarłem rurę świecą i podgrzałem żeby stearyna ładnie się rozpłynęła po całej powierzchni.Po zżelowaniu żywicy i podgrzaniu całości powinno się dać zsunąć gotową rurkę ale się nie dało.Jutro inny pomysł sprawdzę.Cała sprawa jest w tym że nie można kupić takiej rury o wewnętrznym fi = 30mm z laminatu szklanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.