wojcio69 Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 WitamDzisiaj niemiłą niespodziankę zrobiła mi moja ładowarka.Podłączam pakiet tak jak zawsze do ładowania i...Taki komunikat Pierwsez co mi wpadło do głowy to, to że coś z pakietem lub któryś z kabli na złączu JST niełączy.Podłączyłem do "miernika" aby sprawdzić, która cela nie łączy i... Domyślam się, że coś się porobiło z blokiem balansera w ładowarce, ale co?Czy bez wizyty w serwisie się obejdzie? Podejrzewam, że nie Czy jest sens to naprawiać?Dziękuję za informacje. Korzystam z czegoś takiego I nie ma znaczenia czy podepnę pojedynczy pakiet bezpośrednio pod ładowarkę czy przez tą płytkę.
ssuchy Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 Ale w czym problem? Sprawdzałeś ładowarkę na innym (innych) akumulatorze (akumulatorach) i jest tak samo? Sądzę, że akumulator pewnie się starzeje i poszczególne cele nie dają się już zbalansować w trakcie ładowania (nie osiągają właściwego napięcia). Aku. to tylko "chemia", która się "zużywa" wolniej lub szybciej w trakcie reakcji elektrochemicznych.
wojcio69 Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Opublikowano 17 Lipca 2017 Jurku po podłączeniu aku do miernika, miernik pokazuje na poszczególnych celach (foto powyżej) 1S 4,069V 2S 4,057V 3S 4,069V Cały pakiet 12,19V Więc nie pakiet, ale sprawdzałem też na innym pakiecie, praktycznie nowym, kupionym w tym roku i ładowanym z balanserem zaledwie 3x na tej ładowarce, więc pakiet wykluczam.
Rekomendowane odpowiedzi