MLITEK Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 Witam!Mam w swoim taranisie Wersję EU-LBT oprogramowania. Mam do tego zbindowane ponad 10 odbiorników kompatybilnych z tym oprogramowaniem.I tu pojawia się problem, bo mam też 3 odbiorniki i drona qx95 które trzeba bindować w trybie D8 którego nie mam.Co z tym faktem zrobić? Czy może jest takie oprogramowanie które pozwoli mi obsługiwać tryb D8 i nie będę musiał przeprogramować wszystkich odbiorników na non EU? Już się pogubiłem w tych wszystkich filmikach, programach i plikach do pobrania. I czy jak zainstaluję Non EU to czy każdy następny odbiornik kupiony w Polsce będę musiał programować od nowości? Może bardziej opłaca mi się kupić zewnętrzny moduł nadawczy do D8 niż kombinować?
d2f Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 A jak dodasz nowy model to w opcjach protocol próbowałeś zmienić d16 na d8? Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
MLITEK Opublikowano 3 Września 2017 Autor Opublikowano 3 Września 2017 A jak dodasz nowy model to w opcjach protocol próbowałeś zmienić d16 na d8? Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka No właśnie to jest ta wersja oprogramowania gdzie nie ma trybu D8.
CichyBart Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 Jak masz EU, to musisz mieć odbiorniki EU. Jak NON-EU, to odbiorniki wszystkie też takie. Tak więc zmiana oprogramowania wiąże się ze zmianą oprogramowania w odbiornikach. http://77hobby.pl/pobieranie/77hobby_frskyRX_accst.pdf https://77hobby.pl/firmware-nadajnikow-i-odbiornikow-frsky-kompendium-n-21.html Dodatkowo OpenTX może występować w wersji EU, gdzie niemożliwe jest wybranie trybu D8. Międzynarodowy (zwany także non-EU, non-Europe lub podobnie) Europejski EU Europejski EU-LBT (nowy, zastępuje Europejski EU) Generalnie nie ma już rozróżnienia wersji EU i EU-LBT. Rozróżnienie to było przez krótki okres czasu. Aktualnie wszystkie odbiorniki wydawane jako EU są faktycznie jako EU-LBT. Mój Taranis ma tylko tryb D16... lub tylko D16 oraz LR (brak trybu D8) To ograniczenie nie dotyczy firmware, ale OpenTX w wersji EU. Aby włączyć możliwość korzystania przez OpenTX z trybów D8 i LR, należy zmienić wersję OpenTX nie-EU. Wersję społecznościową warto wgrać niezależnie od chęci używania trybów innych niż D16 czy LR - będzie to wersja nawet o kilka numerów nowsza, niż wersja firmowa FrSky. Ja nadal mam wersję domyślną (EU-LBT, jeszcze tak nazwaną). Kilka razy siadałem do zmiany oprogramowania, lecz patrząc na pogodę wybierałem latania, niż programowanie. Tak do dziś nie zmieniłem wersji oprogramowania a jak to będę robić, raczej zostanę przy EU. Generalnie zmiana/aktualizacja oprogramowania nie jest specjalnie trudna. Przypuszczam, że Companion już masz. 1. Preferowane jest utworzenie nowego profilu do nowej wersji: Setings / Radio profiles / Add Radio Profile 2. Nie chce mi się pisać, dam link, na którym się wzoruję: Generalnie Companion używam do zmian ustawień w aparaturze - bardzo przyjemny zwierzaczek. W razie pyta wal śmiało.
sp350D Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 EU-LBT to wersja software(firmware) w module nadajnika i odbiorniku - dotyczy serii X. Żeby w nadajniku można było wybrać D8 OpenTx (to nie jest to samo co firmware) powinno być w wersji Non EU. Open Tx instaluje się dość łatwo przez OpenTx Companion. Jeśli binduje się odbiorniki serii D lub V firmware w module nadawczym nie ma znaczenia. Pozdrawiam.
MLITEK Opublikowano 3 Września 2017 Autor Opublikowano 3 Września 2017 No dobra to zmieniam firmware w nadajniku i odbiornikach serii X. I wszystko powinno hulać. A co z plikami z zapisanymi modelami? będą kompatybilne z nowym firmware?No i widziałem coś ostatnio w stylu używania aparatury jako programatora (przez złącze to zewnętrznego modułu nadawczego) dobrze widziałem, czy muszę kupić programator do tego? I skąd pobrać najlepiej pliki do aktualizacji?
sp350D Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Kacper, Żeby mieć D8 wystarczy zainstalowanie w apce OpenTx Non EU. Firmware w odbiornikach i nadajniku zostaw jak jest EU-LBT (wszystkie nowe kupowane w Polsce takie mają). OpenTx instaluje się w Taranisie przez OpenTx Companion zgodnie i instrukcją wideo z 77Hobby - zadziałało (przez kabel USB). Pobierz instalkę dla swojego OS-a ze strony http://www.open-tx.org/ Zmianę firmware możesz potrzebować jedynie dla odbiorników serii X (NON_EU) kupionych w Banggod, lub na Hobbykingu... Ale wtedy lepiej wgrać do tych z Chin EU-LBT zgodnie z zaleceniami EU, a nie dłubać we wszystkich innych. co z plikami z zapisanymi modelami Zobacz jaką masz wersję OpenTx (żeby było NON-EU trzeba w profilu radia przed instalacją "odptaszkować" eu). Jeśli nie zmienisz OpenTx na inny np 2.1.9 na 2.2.0 to pliki modeli i ustawienia będą działały. Przy zmianie j.w. (2.2.0 jest najnowsze ) OpenTx Companion może pliki konwertować, ale trzeba zmienić zawartość karty SD. Jeśli masz starszy OpenTx może konwersja nie działać. Ja jestem tymczasem na 2.1.9 i nie zmieniałem na 2.2.0.
MLITEK Opublikowano 4 Września 2017 Autor Opublikowano 4 Września 2017 Kacper, Żeby mieć D8 wystarczy zainstalowanie w apce OpenTx Non EU. Firmware w odbiornikach i nadajniku zostaw jak jest EU-LBT (wszystkie nowe kupowane w Polsce takie mają). OpenTx instaluje się w Taranisie przez OpenTx Companion zgodnie i instrukcją wideo z 77Hobby - zadziałało (przez kabel USB). Pobierz instalkę dla swojego OS-a ze strony http://www.open-tx.org/ Zmianę firmware możesz potrzebować jedynie dla odbiorników serii X (NON_EU) kupionych w Banggod, lub na Hobbykingu... Ale wtedy lepiej wgrać do tych z Chin EU-LBT zgodnie z zaleceniami EU, a nie dłubać we wszystkich innych. Zobacz jaką masz wersję OpenTx (żeby było NON-EU trzeba w profilu radia przed instalacją "odptaszkować" eu). Jeśli nie zmienisz OpenTx na inny np 2.1.9 na 2.2.0 to pliki modeli i ustawienia będą działały. Przy zmianie j.w. (2.2.0 jest najnowsze ) OpenTx Companion może pliki konwertować, ale trzeba zmienić zawartość karty SD. Jeśli masz starszy OpenTx może konwersja nie działać. Ja jestem tymczasem na 2.1.9 i nie zmieniałem na 2.2.0. przecież napisałem że muszę mieć D8 do odbiorników serii D i qx95. Ale mogę jeszcze sprzedać te odbiorniki a w qx95 zmienić na XM+ . I chyba to jest najlepszy pomysł, bo to programowanie mi coś nie podchodzi.
Rekomendowane odpowiedzi