KaliN Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Zawsze podobał mi się model GeeBee Lecz nie mam doświadczenia ( jestem początkujący) z balsą więc interesowały mnie tylko deproniaki. I znalazłem http://www.indoorpylon.de/bauplaene/Mamo004.pdf uradowany wydrukowałem plany i zacząłem wycinać ( plany są na depron 3 mm ale ja zrobilem 6 mm) podczas sklejania i patrzenia na plany zobaczylem ze nie ma zaznaczonego miejsca na ster kierunku :/ czy mógł by ktoś mi powiedzieć gdzie uciąć kawalek depronu aby zrobic kierunek ?? Dodam jeszcze zdjęci górnej części kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Powinieneś się domyśleć, że tniesz od najwyższego miejsca w sterze kierunku. Dla pewności jak zwykle GOOGLE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Dzięki za szybką odpowiedz :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Po pierwsze ten model jest zapewne pomyślany do latania pylonowego (szybkość a nie akrobacja) na co wskazywałby adres strony z planami. Zatem nie dziwi brak steru kierunku na planach. W pylonach zwykle nie jest on wykorzystywany. zaoszcządzoną masę warto "zainwestować" w napęd - czyli jeszcze zwiększyć szybkość. A miejsce cięcia przy ew. dorabianiu - wcale nie musi być do najwyższego punktu na stateczniku pionowym (na razie tam jeszcze nie ma SK !) Korzystając z googli i wybierając wyszukiwanie grafiki mamy sporo zdjęć GB i widać na nich, że linia zawiasów ( w samolotach i w części modeli) jest trochę do tyłu w stosunku do najwyższego punktu na stateczniku pionowym. W innych modelach (tu na przykład fotka depronowego deskolota) SK bywa robiony jako częściowo zrónoważony - właściwie nie ma statecznika, a całą powierzchnia nad linią kadłuba jest sterem kierunku. EDIT: zaraz, zaraz - kilka wątków dalej piszesz, że robisz RWD-5 by skazoo i czekasz na wyposażenie. Może warto go skończyć, oblatać, polatać jakiś czas i dopiero robić GB. Doświadczenia z lotów i napraw tamtego modelu pomogą zrobić lepszy model GeeBee. Zwłaszcza, że plany z tej niemieckiej strony są pomyślane właśnie dla osoby doświadczonej (i nie zawierają wielu szczegółów, bo założenie jest takie, że doświadczony i tak zrobi po swojemu). Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Tak RWD czeka na wyposażenie a ja nie mając co robić postanowiłem troche powycinać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 OK, skoro na razie tylko wycinanie. Proponuję jednak wstrzymać się z montażem. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.