TeniQ Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Witam! Pięknego bezchmurnego dnia wybrałem się z siostrzeńcem do parku. Znaleźliśmy polankę z JEDNYM drzewem w okolicy... Pozwoliłem młodemu się pobawić a sam odszedłem na może 2 minuty napić się wody... Siostrzeniec zdolniacha i Lama zawisła na wysokości ok 6 metrów Lama Przesiedziała noc na drzewie. Następnego dnia związałem kilka patyków i udało się lamę sprowadzić na ziemię. A teraz krótki opis co zostało i co się stało: Oczywiści body od lamy do utylizacji. Płozy zostały na drzewie ( na szczęście w dniu "zawiśnięcia" na topoli zakupiłem na necie zestaw extreme ). Jest jeszcze coś i to mnie niepokoi - lama jakby "buczy" ( coś w wirniku, ale to było przed zwisem). Najgorsze jest to, że lama przestała "skręcać" na lewo i prawo przód i tył jest ok, ciąg też - ale zwyczajnie nie ma reakcji w lewo i prawo. Proszę o jakąś rade bo może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać ( czy opłaca się to naprawiać ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 1) czy serwo pracuje 2) czy tarcza sterująca nie wysunęła sie z ze swojej tuleji i nie jest przekrzywiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 1. - nie 2. - nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Może coś się spaliło - jak zdjąłeś ją nie od razu to pewnie pakiet też był przypięty? jak jedno serwo działa to zamień je miejscami i będzie widać czy serwo poszło czy może coś w 4in1. a buczenie? Zobacz czy koła zębate na dole są równo i dobrze przypoasowane - może się starły albo coś w tym stylu. Kręć wirnikiem ręcznie i zobacz w którym miejscu ciężej dział/daje jakiś dźwięk - możliwe że coś się odgięło i zachacza (nóżka z silniczka? - musiałem ja przestawić po zamocowaniu alu). Pozdrawiam i życzę powodzenia - mam nadzieję że pomogłem - a jak serwo się spaliło kup towerpro sg50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 co do buczenia to chyba znalazłem problem. Faktycznie się przetarło! dziękuję. Natomiast przy serwie pomajstruję jak coś zjem i opiszę co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 jak zamienić servo miejscami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 jak zamienić servo miejscami? Chodzi o zamiane kabelkow zasilajacych - jezeli po zamianie przestaje dzialac drugie serwo - problem w odbiorniku jezeli pomimo zamiany gniazd nie dziala wciaz to samo serwo - a drugie chodzi - to problem w serwie. Wymiana zas - ostroznie aby nic nie polamac - zapewnie przyda sie zestaw malych srubokrecikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Ok kabelki od serva zamienić na "the 4 in 1" ? (ch1 - ch2 ) czy w innym miejscu? Przepraszam za tyle pytań, ale jestem noobkiem. Aha jeszcze jedna sprawa: tu jest napisane, że jest to 6 kanałowy odbiornik... czy wymiana aparatury na 6 kanałową jest możliwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Ok kabelki od serva zamienić na "the 4 in 1" ? (ch1 - ch2 ) czy w innym miejscu? tylko w jednym sie da - przy odbiorniku Aha jeszcze jedna sprawa: tu jest napisane, że jest to 6 kanałowy odbiornik... czy wymiana aparatury na 6 kanałową jest możliwa? Jak najbardziej - ale to jak masz zamiar cos innego dokupic - bo do samej lamki to chyba nie ma wiekszego sensu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Kolega mammuth bardzo dobrze Ci wytłumaczył o co chodzi z zamianą serw - to przód tył jeśli działa powinno działać na kanale odpowiedzialnym za lewo/prawo. Odbiornik faktycznie jest 6kanałowy ale tak naprawde max możemy wyjąć 5 kanałów bo 6 jest zależny od 1 (mixowanie jakieś). Nadajnika nie trzeba dokupować - wystarczą 2 przewody oraz przełącznik i podstawowe umiejętności lutowania a cały temat opisany jest dokładnie w mojej przeróbce: http://epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=10697&sid=b8c7e1d12f1586698fd005e9e79c352e teraz kanał jest wykorzystany do uruchamiania oświetlenia z ostatniego posta, ale można go wykorzystać do czego dusza zapragnie Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_G Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam Jeśli wolno to jedno pytanie - i co z tym skręcaniem? De facto w początkowym pytaniu nie jest do końca sprecyzowane, czy chodzi o obrót Lamy w lewo lub w prawo wokół osi pionowej (osi wirników), czy o przesuwanie się Lamy w lewo lub prawo bez obrotu wokół osi. W tym pierwszym wypadku to niestety nie serwo decyduje o skręcaniu czy obracaniu się Lamy, lecz wg mnie raczej regulatory silników z sterownika "4in1". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Chodzi tu dokładnie o przesuwanie się Lamy w lewo lub prawo bez obrotu wokół osi. Kurcze coś czuję, że następnym razem jak wybiorę się z siostrzeńcem to wezmę jakiś samochód RC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 mam jeszcze pytanie: czy ten aku http://www.rc-modele.pl/product_info.php?cPath=49&products_id=2138 pasuje do lama v4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Obawiam się że zbudowany jest z 4 cell i go nie zmieścisz - są wymiary to sam porównaj. 2 to to, że mając 10 minut lotu nagrzewamy silniczki, które po tym czasie powinny odpocząć, a mając 2300 w porównaniu do 800 to teoretycznie wychodzi 25 minut co raczej silniczkom dobrze nie zrobi. Lepiej kup 2 pakiety zwykłe i bierz je ze sobą, a jak będziesz kupował w hobbycity to kupuj zippy - kosztują nieco ponad 8$ a są dobre (i tak się opłacać będzie mimo że $ rośnie w siłę). Mi też się marzy samochodzik taki do driftowania ohh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Ok dziękuje wam za pomoc. Jutro wybiorę się do sklepu po serwo i zębatkę ( koszta jużprzewyższyły koszt lamy - ale to chyba normalne u początkujących ) Mam jeszcze jedno pytanie (ciekawa bestia ze mnie ) Czy są silniczki, które wytrzymają dłuższą pracę ? Zakupiłem pakiet extreme (podwozie i body ) i zastanawiam się czy przy baterii 2300 ( z odpowiednio powiększoną kieszenią i zrzuceniem wagi całego zestawu ) taka bateria będzie miała rację bytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Silniczki Xtreme są lepsiejsze. Ale im się scierają szczorki które trzeba wymieniać nie ąłtwo bedzie zrzucić lamie różnicę wagi pakietów - moim zdaniem bardziej opłacalne jest brnięcie w bezszczotki dla niej. Koszty przerosły ci cenę lamy? Moje jedyne to łopatki xtreme i chińskie alu za 40 zł tak z nudów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeniQ Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 a ja zakupiłem już kilka pakietów łopat aku do lamy 800 8x aku 2300 paluszki 1x body ( ehh ta topola ) kluczyk i teraz body + podwozie extreme ... cóż powiem wam, że troche szkoda, że tak późno się zainteresowałem tym hobby... ale cóż mam dopiero ćwierć wieku za sobą nadrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.