alchemique Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Wybieram się na semestr do naszych sąsiadów a dokładnie do Mainz tuż obok Frankfurtu nad Menem. Jak tam wygląda sprawa z lataniem? Już jakiś klub sobie wynalazłem w sieci, potrzebuję tylko informacji czy należy wykupić jakieś ubezpieczenie i ewentualnie jakie? Słyszałem że tam bez OC się nie obejdzie. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edge3644 Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Obawiam sie , ze wsrod szkopow dlugo nie polatasz, my friend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 11 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Kochamy wyczerpujące odpowiedzi. Możesz wyjaśnić bardziej szczegółowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Z tego co mi wiadomo, musisz posiadać ubezpieczenie oraz jakiś ichni certyfikat dla aparatury (coś jak homologacja). Znajomy modelarz opowiadał jak to będąc/mieszkając w Niemczech latał kiedyś w zupełnie pustym terenie, aż tu nagle zjawili się mundurowi i zabrali mu sprzęt tłumacząc że musi przywieźć na posterunek dokument zaświadczający o tym że aparatura jest dopuszczona do używania na terenie Niemiec. Jak się potem dowiedział wystarczyła faktura zakupu sprzętu ze sklepu niemieckiego. Nie wiem, czy to był odosobniony przypadek czy jest to reguła i każdy modelarz w Niemczech nosi ze sobą na lotnisko oprócz modelu tego typu papiery... Lepiej dmuchaj na zimne (co jak widzę czynisz) i sprawdź sobie u źródła, czyli w jakimś klubie modelarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 wsrod szkopow bez komentarza ...my friend to po szkopsku ??? alchemique, - Moze sprobuj skontaktowac sie z Piotrem Piechowskim ? Chyba bedzie mial najbardziej aktualne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Też jestem ciekaw Jutro się wybieram do Wasserkupe na ME w F1E i tak sobie pomyślałem że zabiorę Starlinga i polatam w tej słynnej kiedyś szkole szybowcowej Alchemique daj znac jak coś się bliższego dowiesz pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Specjalne ubezpieczenie modelarskie jest obowiązkowe - nieważne prywatne czy klubowe. Co do radia to ja kupowałem tutaj, więc nawet się nie zastanawiałem czy potrzeba mieć homologacje. Z 'zielonymi" nie miałem jeszcze problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Warto poczytać o lataniu w Niemczech na stronie Piotra Piechowskiego. O ile pamiętam, w klubie zapłacisz składki niemieckiej organizacji modelarskiej (40E/rok?) i masz OC o jakim się nie śniło naszym ubezpieczycielom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 12 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Link do strony Piotra P. Tutaj jest trochę napisane. Jednak z OC myślę że sobie jakoś poradzę, bardziej zaintrygowało mnie to zezwolenie na używanie aparatury. Co jeśli mam 2,4GHz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.