ssuchy Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Nareszcie weekend i w końcu świeci słoneczko! Więc z przyjemnością można zająć się hobby, co by zresetować się przed nowym tygodniem. Ale na początek mój ulobiony browar i parę komesów wartych grzechu, co by dobrze zagaić temat: Co prawda temat jest chyba mocno niszowy, ale jak zwykle mnie to nie zraża. Marcin prosił, więc zaczynamy! Zamierzam przedstawić kilka opisów wykonania we własnym zakresie ( DIY ) prostych timerów, o różnym stopniu trudności z podaniem bardzo szczegółowych tutoriali (ze schematami, dokładnymi zdjęciami, przedstawiającymi sposób montażu na płytce uniwersalnej, bez potrzeby trawienia PCB - czyli tak jak dotychczas to robiłem), tak aby każdy (kto wie do czego służy lutownica) mógł sobie z tym poradzić (mam nadzieję, że dotychczasowe moje tutoriale są "strawne" dla przeciętnego użytkownika forum - jeśli nie, krytyka mile widziana ). Na początek przedstawię kilka moich wersji timera na popularnej i nieśmiertelnej (nieustannie produkowanej, również w małych obudowach) "kostce": 555 (przy opisywaniu tego układu scalonego ważne są niuanse, o których nie każdy pamięta). Timer na 555 nie będzie wymagał programowania mikrokontrolerów - powinien być przyjazny dla każdego majsterkowicza. ... a że faktycznie nie był to jedyny komes, wklejam jeszcze jedną fotkę, aby narobić wam smaku (noo, normalnie, co za świntuch!): :P Cdn. PS O timerach pisałem już trochę TUTAJ, teraz będzie więcej szczegółów, dotyczących timerów, zarówno dla silników szczotkowych, jak i bezszczotkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Fotki z linka powyżej (dotyczące prostych timerów, o których rozmawialiśmy w innym temacie) wrzucam tutaj (bo to właściwe miejsce). 1/ Prosty FET timer wg. ssuchego: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2/ Prosty timer na 555 (klasyczna aplikacja mono): Będzie to punktem wyjścia do przedstawienia moich dalszych wariacji (ze szczegółowymi tutorialami typu: "zrób to sam", sprawdzonymi w realu) nt. najprostszych timerów w zastosowaniu do modeli elektryków FF i CL z motorkami szczotkowymi i bezszczotkowymi, tak, aby każdy zainteresowany mógł sobie z tym poradzić, bez problemów. Cdn. PS Ciąg dalszy (tak jak pozostałych moich niedokończonych tematów) dopiero po urządzeniu i uruchomieniu NOWEJ PRACOWNI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi