hornet2 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Będzie mi potrzebna pomocy kogoś bardziej doświadczonego w tej materii . Mianowicie , zamierzam stockową kamerę tego koptera umieścić w obudowie kamery iLook . Stockowy gimbal pójdzie w odstawkę . Ponieważ ten gimbal to jakieś nieporozumienie ! Zamiast silników bezszczotkowych ma zainstalowane serwa analogowe . W jego miejsce zamierzam wstawić gimbala Walkera G2D . Wersja plastikowa . W związku z tym mam do Was pytanie . Czy jest sens zastosowania osobnego zasilania tego gimbala ? Dodatkowa bateria dodatkowe obciążenie koptera . Kopter jest zasilany aku 2S 3,2 Ah . Kamera będzie miała swoje zasilanie . 1S , ale jeszcze nie wiem o jakiej pojemności ? Na razie jest to 500mAh . Po prostu doborem aku będę chciał uzyskać wymaganą do gimbala wagę kamery 70 - 110 g .Drugie pytanie tyczy się tego filmu https://youtu.be/l1kH3xAT6nsChciałbym by móc sterować z poziomu apki pochylaniem kamery . Na filmie jest pokazane jak to zrobić . Tylko co to jest ten signal reverser ? Xiaomi Yi to kamera . Tx 03 to nadajnik wideo kamery ? CG035 port to gniazda wejściowe w kopterze . Pitch port for G2D to płytka sterująca gimbala . Głównie chodzi mi o ten signal reverser . Coś jakby odwracacz sygnału ? Co to jest ? Czy to coś trzeba dokupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam ! Mam do Was pytanie . Do czego służy ten pierścień ? Musi być zamontowany ? Czy nie musi ? Bo na filmach nie widzę aby był zamontowany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Odpowiem na stare pytania "Reverser" jest najzwyczajniej w świecie "odwracaczem" kierunku sygnału sterującego z odbiornika np serwem gdy nadajnik nie posiada własnego reversu - w tym przypadku zapewne gimbal G2 działa na polecenia tego radia odwrotnie stąd sugestia jego podłączenia. Na filmie masz wszystko czarne na białym -Zasilanie gimbala ze wspólnego pakietu -z nie użytego gniazda sterującego wyciągasz zasilanie dla kamery (na filmie ono zasila nadajnik FPV) Zresztą z tych gniazd miałeś zasilanie kamery i gimbala fabrycznego więc czemu miałbyś nagle z tego zrezygnować w przypadku kamery skoro montujesz fabryczną Waga quada jest ważna nie tylko dla długości lotu - wtedy "mocniej" pracuje napęd (silniki+regulatory) a cięższy quad w razie upadku to oczywiście większe uszkodzenia . Skoro się da uniknąć dodawania pakietów to trzeba koniecznie wykorzystać . PS uważaj i przyjrzyj się szkicom z filmu - sygnały z gniazda serwa (sterujące) są w innej kolejności niż w normalnym modelarstwie (taka sztuczka producentów by "wyeliminować" montaż konkurencyjnych rozwiązań , trzeba pozamieniać kabelki w przewodzie sterującym gimbala Pierścień -napisz może gdzie był , w pudełku drona, gimbala... może to alternatywny "ciężarek" jeśli metalowy na obiektyw kamery w celu zmniejszenia jello - taki pomysł chwili , a może komuś coś wpadło do pudła A wadą poprzedniego stockowego gimbala nie był sposób przekazania ruchu serwami tylko totalnie tandetny jego kontroler który nie trzymał stabilizacji i "gubił" horyzont. Pierwszy z brzegu przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Ten pierścień który był w zestawie z gimbalem z tego co pokazuje instrukcja jest montowany na obudowie silnika pochyłu kamery . Inna rzecz która mnie niepokoi to dziwny dźwięk wydobywający się z obudowy gimbala w której mieści się elektronika sterująca . Dźwięk jest bardzo podobny do tego który wydobywa się z głośnika radioodbiornika gdy nie jest ustawiona żadna częstotliwość .Coś jakby szum . Ale to nie odgłos pracy silników . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi