Piroman1024 Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam! Dzisiaj mam nielada gratkę dla uwięziowców spalinowych... Idąc za ciosem po obrotomierzu akustycznym postanowiłem napisać program prędkościomierza akustycznego, obliczający prędkość modelu na uwięzi na podstawie efektu Dopplera. Obsługa programu polega na zapuszczeniu zapętlonego filmiku z lotu modelu, nalezy wybrać 1-2 pewne okrążenia i tyle(czasem można cały lot przeanalizować jeżeli silnik pracował bez zakłóceń). No i jeszcze nalezy ustawić w programie źródło dźwięku oraz zakres prędkości których się spodziewamy Jeżeli fszystko zrobiliśmy poprawnie wykres powinien wyglądać tak : Jak widać program rysuje mniej więcej sinusoidę, jeśli tak to wygląda to znaczy że fszystko jest w porządku Proszę o odzew jeśli coś nie działa gdyż program znajduje się jeszcze w fazie testów! Pozdrawiam P.S. Program został skompresowany programez 7zip, należy zmienić więc rozszerzenie na .7z Prędkościomierz.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Kiedyś pisałem o czymś podobnym ale bez dedykowanego programu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/6876-pomiar-prędkości-modelu-efektem-dopplera/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Grzegorz, a kiedy się zobaczymy na torze z modelami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piroman1024 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Grzegorz, a kiedy się zobaczymy na torze z modelami? Paweł narazie się nie zobaczymy ze względu na mój stan zdrowia, ja sobie od czasu do czasu puszcze jakiś model na boisku i to mi wystarcza puki co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi