mario70 Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam, przez ładnych ostatnich kilka lat do klejenia drewna stosowałem sprawdzony klej Uhu Coll. Jednak wygląda na to, że niestety jest on już niedostępny. Co możecie polecić w zamian? Chodzi mi właśnie o klej typu "Wikol". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam, przez ładnych ostatnich kilka lat do klejenia drewna stosowałem sprawdzony klej Uhu Coll. Jednak wygląda na to, że niestety jest on już niedostępny. Co możecie polecić w zamian? Chodzi mi właśnie o klej typu "Wikol". RAKOLL GXL-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Używam takiego http://www.pattex.pl/pl/produkty/kleje-do-drewna/klej-do-drewna-express.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Tak jak kolega Biniu napisał. RAKOLL. Znam wielu stolarzy którzy na nim pracują, są zadowoleni i polecają sam zresztą też go używam, choć mniej w modelarstwie ale rewelacyjnie sprawdził się u mnie przy wklejaniu dźwigara z listewki sosnowej w skrzydło. W modelu wykonanym ze styropianu. Odziwo. Sam przez przypadek na to wpadłem. Przy próbach usunięcia listewki ( przeprowadziłem najpierw próby na innych kawałkach materiałów ) wyrywa ze styropianem po boku. Trzyma się jak "Cygan zasiłku". Polecam do sprawdzenia Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Oprócz ”wikoli” polecam też Dragon uniwersalny, sklejam nim "wszystko", czyli balse, sklejke, "styro", itp. Długo schnie ale jak już złapie to nie rozkleisz. https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/tasmy-i-kleje/kleje/klej-uniwersalny-polimerowy-dragon-1-l.html?&gclid=EAIaIQobChMIhI6_lYfB1wIV4hXTCh2NOgocEAQYASABEgLdmPD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Dzięki za podpowiedzi - mam co testować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Problem w tym, że obecnie sporo klejów typu "wikol" ma kiepską wytrzymałość spoiny. Tak jak koledzy piszą Rakoll, używam jeszcze Soudala, zarówno typu wikol (poliwinylowy) jak i poliuretanowego, raczej do grubszych rzeczy, choć depron poliuretanowym kleiłem i parę innych detali też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi