kuba r. Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 no właśnie zastanawiam się czy zrobić V-tail tylko z bardziej pasującym do tych skrzydeł obrysem czy klasyczny X od SuperGee, a to wystające pod kadłub od statecznika pionowego (nie wiem czy ma swoją nazwę) może zostać czy trzeba usunąć?? widziałem kilka modeli z V-tail'em a bez lotek i muszę powiedzieć że nie podobało mi się jak latały, ale może to nie kwestia usterzenia do takiego HLG musi być "pełna decha" czy może być kratownica?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 żeby ktoś nie pomyślał, że temat umarł śmiercią naturalną - model został oblatany w ostatni weekend i lata 8) i to całkiem fajnie :twisted: stanęło w końcu na DLG, cały spływ wzdłuż, od spodu wzmocniłem płaskownikiem węglowym 1x3mm, narazie daje radę parę zdjęć z latania przed południem w niedzielę u babci nazwałem go Ra, jak egipski bóg słońca, bo słońce to termika, a termika to latanie tym maluchem:P w oczekiwaniu na następny weekend, miejmy nadzieję lotny zdjęcia takie sobie bo z telefonu, niby 3.2Mpix, ale na max zoomie :? wiało trochę za mocno jak na ten model, bo 3-4m/s (stąd ta śmieszna czapka:P) i do tego ze złego kierunku, w poprzek górki, ale i tak frajda spora nawet dwa razy załapałem się w jakiś kominek, ale raz miałem zakłócenia i musiałem uciekać, a drugi po prostu zawaliłem. waga jaka wyszła nie wiem, zasilanie to 1/2 pakietu 2 cell 400mAh, dwa serwa 4g robbe, odbiornik Corona 4ch podsumowując, model super, zabawa pierwsza klasa, rzucasz ile Ci pasuje bez kręcenia śmigłem i jeżdżenia na górę. Brakuje mi trochę lotek lub klapolotek, ale w tej technologii(skrzydła konstrukcyjne) nie zrobiłbym ich wystarczająco lekko i sztywno do DLG. Metoda traconego styropianu na przód kadłuba to był strzał w dziesiątkę, sporo roboty i szlifowania, ale efekt zadowalający, miałem to jeszcze szpachlować i malować na czarno, ale mi się nie chce pozostaje tylko czekać na następną okazję do polatania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 No no, wygląda całkiem ok. Można prosić o dokładniejsze zdjęcia kadłuba, rozmieszczenie sprzętu, mocowanie skrzydła? Byłbym wdzięczny A tak swoją drogą- Samsung Avila robi całkiem ładne zdjęcia :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 skąd wiedziałeś, że to Avila ? z tymi zdjęciami to mogę zrobić dopiero jak do domu wrócę na któryś weekend, a na który to jeszcze nie wiem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Po skopiowaniu zdjęcia na własny dysk, we właściwościach (prawy klawisz myszki) mamy dokładne dane zdjecia (łącznie z modelem aparatu i programem obróbki). pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Tak, tylko po co kopiować na dysk jak można kliknąć na zdjęcie i na imageshack pisze po prawej stronie model aparatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Fajny modelik.Widzę że kolega przerzuca się na mniejsze maszyny? Ja kolo wakacji robiłem taki oto szybowiec: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=18606&postdays=0&postorder=asc&start=0 Rzucam nim teraz jak w dlg i nie ma problemów ale rzucać trzeba z umiarem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 nie tyle przerzuca co chce spróbować czegoś nowego nie zawsze niestety jest czas i warunki do polatania na zboczu, nie mówiąc już o porządnym F3F EDIT: obiecane zdjęcie mocowania skrzydła: czarne linie to sklejka 2.5mm, zielone nakrętki na śruby 3mm, reszta to balsa i wszystko jasne sklejka zabezpiecza nakrętki przed wyrwaniem, całość w rzucie z góry ma ok. 1cm szerokości, sklejka jest na całej szerokości. W skrzydle też w miejscu gdzie wchodzi śruba jest sklejka, a od góry podkładka metalowa, żeby śruba miała się o co oprzeć. Śruba jest takiej długości, że kończy się dokładnie tam gdzie zaczyna się węglowa belka - tylko ją dotyka, nie wkręca się w nią. Całość przy kadłubie oblaminowana 2x dookoła, nie pamiętam jaka tkanina. Zdjęć rozmieszczenia wyposażenia nie mam, bo wyposażenie wyjąłem, rozmieszczę je na nowo jak będę miał chwilę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Jakiś czas temu włożyłem nowe wyposażenie, tj. serwa zmieniłem na HXT500, a reszta została bez zmian chwilowo. Jako, że z własnej głupoty dość poważnie uszkodziłem Trinity (dalej jestem na siebie zły i chyba nie przestane), zamiast niej w weekend na zbocze zabrałem DLG i ASW20 (ASW lata dramatycznie słabo, jak czegoś z nim nie zrobię to nie mam po co wybierać się na zawody makiet ). Pod wieczór wiało słabiutko więc bawiłem się DLG, kilka zdjęć, jak zwykle sorry za jakość, znowu musiałem sam robić a jak wracałem spotkałem takie cosie, bynajmniej nie są to krowy teraz mam pytanie, zasilam model z pakietu 2S 400mAh, bo taki miałem z innego modelu, wykorzystuję tylko jedną cellę, czyli 3.7V. Kupiłem już pojedyncze celle 400mAh - żeby dobrze wyważyć model przy 2S muszę z przodu włożyć parę gram ołowiu, i teraz pytanie - czy ażurować stateczniki żeby skompensować wagę jednej celli? ile gram mogę zyskać na takim zabiegu i jak bardzo ażurować? A podsumowując model - fajna zabawa, tylko okrutnie brakuje mi klapolotek, i do zakręcania i czasem do lądowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 a jak bys zostal na jednej celi i stosowal przetwornice http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7884 Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Nie w tym problem prąd z jednej celli wystarczy bez kombinacji, tylko chodzi o to że jak zamienię 2S(z którego używam i tak 1S) na pojedynczą celkę będę musiał wsadzić więcej ołowiu, a chcę tego uniknąć, dlatego myślałem o odchudzeniu tyłu, a nie widzę innej opcji niż ażurowanie stateczników. PS. fajne urządzenie, używał ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Tak, ja używałem i będę dalej używał. Wszystko działa dobrze, w dlg miałem zamontowane 2 htx500 i 2 htx900, przetwornica po lotach była lekko ciepła. Zasilanie to pojedyncza celka chyba 400mah. Należy sprawdzić jak polutowane są przewody tej przetwornicy, bo u mnie jeden przy rzucie się oderwał. Na szczęście model wykonał kilka pętli i delikatnie wylądował Rozwiązanie to wymagało u mnie dołożenia ołowiu do dzioba. Zastanawiam się na przyszłość nad małym 2s i zmniejszeniem napięcia choćby diodą, chyba lepiej prąd "wozić" niż ołów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 PS. fajne urządzenie, używał ktoś ? Ja tez i tez chwale sobie to male urzadzonko Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.