Skocz do zawartości

"B-44" (depron trochę inaczej)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przedstawiam nową konstrukcję "deprona"

Model jest przeznaczony głównie do akrobacji w hali. Wykonany ze szlifowanego depronu (kadłub 1,5 mm, skrzydła 2,4 mm stateczniki 2,2 mm) z użyciem innych materiałów (balsa węgiel kewlar itp.) Kombinacje użytych materiałów dobrane są tak aby uzyskać jak najlepsze właściwości wytrzymałościowe przy jak najmniejszej masie modelu. W modelu zastosowałem też kilka ciekawych rozwiązań , między innymi całkowicie linkowe napędy lotek.

Dane techniczne:

Rozpiętość 770 mm

Długość 930 mm

Ciężar modelu gotowego do lotu 128 gram. 8)

Silnik wykonany na bazie statora z C.D. o średnicy 20 mm, magnesy 5x5x1 N50 nawinięty drutem 0,4 mm po 15 zwoji na ząb , połączony w gwiazdę. Ciężar silnika z mocowaniem śmigła 18 gram.

Wyposażenie:

aku 2x li-pol 300 mA/h

odbiornik graupner PICO XP4 FM

serwa Top - model TS 1118

regulator MGM expert 7A

całe wypsażenie zostało pozbawione rzeczy zbędnych (obudowy wtyczki itp) w celu uzyskania jak najmniejszego ciężaru.

zdjęcia modelu (na razie tylko na ziemi)

DSC03496.jpg

DSC03490.jpg

DSC03476.jpg

dokumentacja zdjęciowa z budowy modelu znajduje się na:

http://www.saumodelarnia.fora.pl/viewtopic.php?t=447

Opublikowano

To ja odpowiem. To nie folia tylko farba :)

źle się wyraziłem... chciałem zapytać o tą taśmę, którą maskował :)

szablony z papieru przyklejamy do folji maskującej (to taka specjalna folja samoprzylepna bardziej elastyczna i z osłabioną warstwą kleju )

i przez papier nożykiem wycinamy wzory.

DSC03392.jpg

Opublikowano

Witam

Folja kosztuje kilka zł. za 1m. szerokość foli ma rolce 90 cm, ale bywają o innych szerokościach. Dokładnie nie pamiętam ceny, bo kupowałem ją przy okazji razem z innymi materiałami.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Model spełnił wszelkie założenia, lata rewelacyjnie. Jednak warto poświęcić trochę czasu i zbudować model naprawdę lekko, precyzja sterowania jest niesamowita.

kilka lotnych fotek modelu:

IMG_6746.jpg

IMG_6747.jpg

IMG_6749.jpg

IMG_6751.jpg

IMG_6754.jpg

IMG_6757.jpg

IMG_6758.jpg

IMG_6762.jpg

IMG_6763.jpg

IMG_6764.jpg

IMG_6765.jpg

Gość Anonymous
Opublikowano

A gdyby nie było malowania to można byłoby atakować 120-115 gram?

Opublikowano

zrobił bym taki model ale jedyną przeszkodą są ceny :(

nie mam tyle kasy żeby kupić tak lekkie wyposażenie :(

dla mnie realną granicą jest 250g. zrobił bym B44 ale muszę od razu kupić depron za 100zł co za bardzo mi się nie podoba :x chyba ze ktoś wie gdzie sprzedają po 1 płycie :?:

Gość Anonymous
Opublikowano

Bardzo proste u Mariusza. http://sau.civ.pl, znajdź sklep czy coś takiego i wystarczyu wybrać jaki rodzaj i grubość.

Pozdrawiam, Bartek.

Opublikowano

tak wiem tylko po co mam kupować kawałek 100x20 za 5zł jak płyta 125x80 kosztuje 14zł tyle że wtedy muszę kupić 5 płyt:/

Opublikowano

www.modelarnia.pl

Malo polecany sklep, ale maja depron 3mm po 10zl i 6mm po 14 lub 15zl. Wymiary to 125x80. Depron oczywiscie bialy!!

Opublikowano
może i mają ale raczej nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej :(

ten bialy depron jest do kupienia w niemczech - wiszialem w Arthobby paczke tego czegos, niestety nazwy nie pamietam, zajrze tam kiedys to zobacze. Moze ktos kto mieszka w niemczech moglby ci kupic ze 2 paczki tego depronu?

Albo inaczej - mzoe zrobimy klubowe zamowienie i kupi sie wiecej?

Opublikowano

skoro u nas mozna kupic to po co z niemiec kolowac.

zarowno bialy 3mm jak i 6mm sa czesto wystawione na allegro.

wiem ze maja w krakowie w jakies skladnicy modelarskiej a sam mam z modelmaking z krosna. 13zl za 3mm 125x80cm

Opublikowano

no tak ale muszę zamówić minimum 5 płyt :/ co mi nie za bardzo pasuje bo razem z przesyłką wychodzi 100zł a ja zużyje max. 1 płytę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.