Gość Kaziuk Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Czy mocowanie serwomechanizmów na tych ich gumowych poduszeczkach jest bardzo istotne, czy też można na sztywno? Silnik będzie spalinowy... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Mocuj na gumach z zestawu. Są one po to by zmniejszać drgania powstałe od pracującego silnika. Tym bardziej jeśli chodzi o kadłub modelu spalinowego na10cm. Jeśli chodzi o skrzydła to tam nie stosuję bo serwa leżą płasko, ale gdy mocowane są w pionie tak jak w kadłubie to oczywiście też stosuję te gumki. Ale to oczywista oczywistość :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Czy tu chodzi o to, że z powodu drgań one się zużywają, choćby nawet nie pracowały? Po co ja taki dociekliwy... :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Tak, chodzi o tryby i o elektronikę. Ale moje najstarsze serwa - pochodzą z 99r i jeszcze nie cierpią z tego powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Zażywka: - którą stroną wkładasz tulejki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Hehe, własnie miałem o tym napisać. Ja wkładam szerokim do dołu, żeby opierało się o model, wtedy tulejka robi za dystans. W odwrotnym przypadku tulejka wbije się w model, a guma rozpłaszczy nie dając amortyzacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Ktoś wymyślił, żeby było proste, tanie i praktyczne, a jak patrzę po zdjęciach w sieci... - wszyscy uparcie na odwrót. :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Ja wkładam szerokim do dołu, żeby opierało się o model, wtedy tulejka robi za dystans. W odwrotnym przypadku tulejka wbije się w model, a guma rozpłaszczy nie dając amortyzacji . Dokładnie tak, jak zamontujesz odwrotnie to tak jakby bez gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Będzie jak z gumą, tylko trochę gorzej, ale przede wszystkim rurka wchodzi w drewno, więc guma będzie za bardzo ściśnięta. A tak, to po obu stronach mamy eleganckie kołnierze i wszystko działa, jak to wymyślił sobie projektant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Ja mam pytanie co do montażu serwa w twardych gąbkach. W FunFly'u Pana Mirka miejsca na serwa są wycięte w takie piance, praktycznie w ogóle niespienionej. Niestety pianka dosyć miękka i sie już "wyrobiła". Teraz pytanie - wcisnąć tam w te szparki cokolwiek i zakleić CA ? czy raczej niczym nie kleić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Do tego stopnia, że się w tej piance luźno ruszają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Jeśli to EPP - wsadź serwo w koszulkę termokurczliwą i wklej na CA lub klej termiczny (w drugim przypadku niezależnie od tworzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 To nie jest EPP, to jest jakaś bardzo dziwna pianka (pierwszy raz sie z taka spotkałem:P). Przy czym problem w tym, że te 0,5mm, 1mm ? (grubsza to ta folia napewno nie jest) na 1000% nie wystarczy. Szczelinka wynosi tam może i około 2mm. Dlatego myślałem jednak nad wklejem serwa na stałe, przy czym jednak troche szkoda go będzie. PS. Chyba że wsadze podkoszulke jeszcze jakieś folie, i folia sie naciągnie na tych foliach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 jak wsadzisz serwo w koszulkę, to nie masz co go żałować - klej będzie na koszulce termokurczliwej, a nie na serwie. Wsadzenie w koszulkę służy wklejeniu serwa (np. CA) i nie zniszczeniu go. Klej termiczny załatwia szczeliny w zasadzie dowolne, a na pewno te do 10mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jahu Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Witam! Podepnę się pod temat, gdyż moje pytanie jest z nim w 100% zgodne Kończę budowę skrzydła depronowego o profilu clark-y - sposób znalazłem TU. Robię płat bez wzniosu, z lotkami, ale nie w tym rzecz. Mam zagwostkę, jak umocować serwomechanizmy do lotek (po jednym na każdą) w tego typu płacie nie przyklejając ich. Może zamiast kombinować z ułożeniem ich poziomo warto po prostu umocować je pionowo i przykręcić wkrętami do małych listewek uprzednio przyklejonych do poszycia (kawałek serwa będzie wystawał z drugiej strony płata) ? Napiszcie jakie stosujecie metody na zamocowanie serwa w takim płacie. To moja pierwsza tego typu konstrukcja i w związku z tym chcę się upewnić zanim coś zepsuję Dzięki i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Może się mylę, ale tam w skrzydle widać otwór pod takie okrągłe coś, jak to kwadratowe: http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_113&products_id=920 Widziałem ładne okrągłe, ale nie mogę znaleźć gdzie... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jahu Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Spróbuję wykonać coś podobnego z cienkiej balsy - na próbę Zobaczymy co wyjdzie i czy nie będzie zbyt ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Ważne chyba, żeby nie było przymocowane do depronu tylko w punktach, a po jak największej powierzchni. Będzie dostatecznie sztywne na mój gust. Ale poczekaj jeszcze na fachowców... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Gdy serwo umieścisz na płasko to będziesz miał jakby dwa niezalezne punkty mocowania serwa: 1) serwo do depronu lub wklejonej balsy czy sklejki na tasmę klejącą dwustronną; 2) przykręcona pokrywa serwa; Oczywiście by przykrecić pokrywę zrobisz obromowania z listewek tak jak piszesz lub tylko w miejscach przykręcenia wkleisz kołki. Jest to tak znikoma masa, że pewnie nie bierze sie jej pod uwagę. Chyba, że ten model ma ważyć niewiele więcej niż serwa :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jahu Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Fokker dzięki za odpowiedź! Zrobię tak jak piszesz- przykleję balsową płytkę 2mm do poszycia od wewnątrz skrzydła + coś żeby ustalić pozycję serwa. Sam mechanizm przykleję taśmą, a pokrywkę zrobię z 3mm depronu i przymocuję taśmą pakową tak żeby można było łatwo zdjąć Co do modelu to wagą się raczej nie przejmuje - przyjąłem założenie że model ma być szybki (wznios 0, skrzydło zaklinowane na 0, ostre śmigło). Będzie to coś co przypomina trochę model Zefira - rozpiętość 1m, długość 78cm. Tylko że ma podwozie ze sterowanym kółkiem na ogonie Już jezdziłem po domu! Z resztą jutro planuje porobić fotki tego co udało mi się zrobić i założyć odrębny wątek na forum. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.