Barlu Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Kilka dni temu rozpocząłem budowę EDGE 540 z planów modelu spalinowego 7,5 cm3, przerobionego na depron. Oczywiście problemów trochę jest, ale jakby to było bez nich... Skrzydła już grają, ładnie jest, ale co z kadłuba będzie tego nie wiem :devil: Oto kilka zdjęć: Następnego dnia: I dzień dzisiejszy: Owiewka, również depronowa, schnie w pół sklejona :faja: Wręgi wklejone już w dolną część kadłuba, zobaczymy co z nich wyjdzie bo trochę "dziwnie" to wygala, zdjęć nie mam ale jak skleję wszystkie części kadłuba i uznam że jest ok to pokaże co mi wyszło A poza budową witam po długiej przerwie :wink: EDIT: Mam pewien problem, nie wiem czy górę pokrywać depronem 3 czy 5mm. Chodzi mi o te zaokrąglenia. Przód pokryję 3mm ale tył, z tym jest problem, bo trzeba przyciąć kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 No i tak wygląda na dziś dzień, taśma jest gdyż klej jeszcze nie dosechł do końca, a w owiewce pewnie większość dostrzeże błąd, ale zamiast jej rozbierać dokleję chyba kawałek depronu 3mm żeby było troszkę więcej niż na równi z pokryciem kadłuba i pełniło obowiązek owiewki (doklejona do zdjęcia na taśmę) : (jako iz nikt nie pisze a praca dość się posunęła, brzydko wygalający post pod postem, z który przepraszam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 ten fothost coś nie działa, chyba że to ma tak działać że nie widać powiększeń. Myślałeś o imageshack ? BTW- czy Ty też masz problemy z nabyciem drogą kupna depronu 6mm nierowkowanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 A mi właśnie w imageshack wyświetla źle zdjęcia :? Ja nie wiem... Tak mam problem, u mnie jest tylko 5mm z lekkimi rowkami, ten akurat miął głębsze. EDIT: No i dziś dzień: Pozostało jeszcze, zrobić mocowanie owiewki, sklejka 1.5m łączona w dwóch miejscach śrubami (ma być rozmontowywana, w niej będzie silnik), wsadzić wyposażenie, dokleić stery i orczyki (wpierw je wykonać).Wkleić skrzydła i wyciąć lotki, zrobić z butelki kabinę, tylko jak ja to zrobię :?: Nie wiem :evil: Oblatać, i okleić taśmą (tzn. ozdobić) :wink: I chyba tyle, a co zrobię jeszcze wyjdzie w praniu :wink: Powiem krótko, samo zrobienie owiewki zajęło mi ok.2h, a i tak nie jest za piękna :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 z czego ją robiles? ( owiewkę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Owiewka również jest z depronu, chwilowo pokryta taśmą pomarańczową (jako jedyna cześć póki co) :wink: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 a jakie bebechy zamierzasz do niego wrzucic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2220 Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Nie no owiewka na zdjęciu wyszła pierwsza klasa Gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 mi sie tylko ten statecznik pionwy wydaje jakis taki..nieproporcjonalny :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Hehe... Miło słyszeć o owiewce A no i poziomy też malutki, przyczyna : stery odciąłem i nie dokleiłem jeszcze :wink: Właśnie łoże silnika wkleiłem... :twisted: Silnik (trochę słaby ale mam nadzieje że da rade) http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4700 Serwa: Lotki: hs55 wysokosć:hs55 a kierunek e-sky 8g Regulator: Mag8 18A Akumulator: Dualsky 2200mah lub fullymax 1000mah, jak da radę na większym to będą obydwa ;D Odbiornik: Hitec 5ch mikro. Waga to przewiduję ok. 500g. Samo wyposażenie (z aku 2200mah) to ok. 300g. Rozpiętość 99cm :devil: EDIT: Tak cholernie zły to jeszcze nigdy na siebie nie byłem jak teraz, prosze zobaczyć co zrobiłem z jedną z lotek :evil: :evil: :evil: :cry: (czerwonym okręgiem zaznaczone najgorzej zchrzanione miejsce) Jeszcze nie są odpowiednio skrócone, ale jak zobaczyłem że mi żyletka przeskoczyłą w czasie cięcia to mnie krew zalała :evil: Edit2 Wpadłem na pomysł że depron 3mm rozwiąże problem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 toz to pikus nie ma nad czym płakac jak skoncze swoja drachete to zdjecia ci pokarze jak ona tragicznie jest zrobiona ;p;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stawoj Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 toz to pikus nie ma nad czym płakac jak skoncze swoja drachete to zdjecia ci pokarze jak ona tragicznie jest zrobiona ;p;p To może zrobimy plebiscyt , kto najgorzej popaprał model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Wkleiłem pasek depronu 3mm, pokryję to potem taśmą jakoś może pakową po oblocie i teraz jest git majonez a potem to już może być tylko lepiej. dziś doczepię stery i zrobię orczyki może. Jutro zamontuję serwa silnik owiewkę i resztę elektroniki i powinno na środę lub czwartek grać :devil: No i kosmetyka bez której się nie obejdę chyba :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Bardzo ładny model, super ta owiewka, ciekaw jestem kabinki. Oby tak dalej Jakie malowanie szykujesz? jeśli czarno-białe, to ja byłbym już w "19 niebie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 No i mam ten problem że ni mam na czym kopytka zrobić :evil: Jedynie zostało dopasowanie butelki w magiczny sposób,mam jedna taką "podejrzaną" , no zobaczymy... Malowanie, czerwony na pewno będzie a czy biały, zobaczymy :faja: Skrzydła wklejone :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Lubart, widać żeś na "urlopie" czasu nie marnował i zbudowałeś nowego deproniaczka Kabinkę w ostateczności wymodelujesz z depronu. PS I tak trzymaj- więcej modelarzyć a mniej pisać. :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Czy osłona silnika to tylko depron? Czy pokryłeś ją czymś od wewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 To jest tylko "imitacja" osłony (owiewki) :mrgreen: W środku siedzi silnik i robi ona za część niezbędną modelu. Nie jest niczym pokryta poza wzmocnieniem z kawałka balsy i łaczeń paskami depronu, całodepronowa... Konstrukcja ma być lekka i przez co delikatny kadłub, niestety coś za coś :evil: Jutro powinien model być gotowy, jeśli ja się nie będę lenił i zrobię mocowanie serw jak i owiewki ,wkleję orczyki i wzmocnie mocowanie skrzydła depronem 3mm, oby sienie przesunęło nie proszone. :wink: EDIT: No mam problem z tą kabinką, "butelki" same nie pasują, a nie mam z czego uformować "kontur" poza styropianem cienkim, ale nawet lakieru nie mam by pokryć i toż to spłonie... :evil: Depron będzie brzydki, ma ktoś jakąś radę dla mnie? :roll: Co do wagi bez tej kabinki waży: z akumulatorem 2200mah: 425g+dojdzie kabinka, z akumulatorem 1000mah 385g+dojdzie kabinka Ależ mi się udało lekko go zrobić :mrgreen: Przy czym obciążenie powierzchni wyszło z większym aku. 22g/dm^2 z mniejszym: 20g/dm^2, niezły wynik chyba, przy czym silnik na śmigle 11x4.7 będzie miał ok.800g ciągu :shock: Prawdopodobnie gdy śmigła połamię wymienię je na 9x5-6 lub coś koło tego Engelbert ta przerwa długa dała mi coś do zrozumienia :jupi: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Weż zrób ze styropianu owiewkę wzór. Później pokryj ją cieniutko klejem epoxydowym. Stop styropian lub wyskrob go nożem i oszlifuj od środka. Później nalej do formy z żywicy gipsu. Kiedy wyschnie- będziesz miał formę do tłoczenia. Wkładasz formę do butelki i nagrzewasz butelkę nagrzewnicą (opalarką). Kurcząc się będzie tworzyć kształt owiewki. Odcinasz nadmiar i masz gotową kabinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 No i klapa :cry: Gips za słąby jest, popękał cały w czasie odkształcania się butelki i owiewka po 3raz nie wyszła a forma po tych 3razach nie przeżyła :evil: I co zrobić? :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.