VVigor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Cześć. Mam kilka pytań co do dodania gimbala wraz z kamerą do drona. Zestaw wygląda mniej więcej tak: Gimbal: https://pl.aliexpress.com/item/Lekki-Gopro3-FPV-RTF-4-2-osiowy-Brushless-Gimbal-Pok-adzie-z-Czujnikiem-darmowa-debug-dla/32840398874.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.7WtJdH Kamera to YI 4k, która posiada jedynie wejście micro usb, w którym znajduje również AV Transmiter z receiverem: https://pl.aliexpress.com/item/TS5828L-48CH-600mW-Transmitting-FPV-Transmitter-Module-Mini-5-8G-FPV-Receiver-UVC-Video-Downlink-OTG/32798688699.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.ynN5ee Zależy mi na poglądzie obrazu na telefonie stąd taki wybór. Obecnie moja quadra lata na baterii 5200mah,3s na której przy spokojnym lataniu jest w stanie wytrzymać ok. 25 minut. Z dodaniem jej wagi o ok. 205g jest w stanie latać jakieś 17-18 minut. W związku z tym: 1. Czy jest konieczność dokupienia jeszcze jednej, mniejszej baterii tylko do zasilania gimbala i nadajnika? Czy znacząco zmniejszy to czas lotu na baterii? Zakładam, że gimbal+kamera+nadajnik będą ważyć ok. 270g. 2. Czy ktoś orientuje się jak wygląda podłączenie kamerki, która wyjście AV ma w mmicrousb, a nadajnik ma wyjście na cztery kable (czarny i czerwony - to pewnie zasilanie, żółty i biały - to chyba do microusb?) Słyszałem coś o lutowaniu wtyczki microusb 7 pinowej, ale zastanawiam się czy może jest opcja kupna gotowego kabla. 3. Czy podłączenie nadajnika i poprowadzenie od niego kabla zasilającego, mocno zaburzy pracę gimbala? Chodzi mi o to, że będzie mieć pewien "opór" w postaci kabli. 4. Jak wygląda podłączenie serwa z gimbala do arducoptera, w które gniazdo się je wpina i jak je potem zaprogramować, aby współdziałało z pokrętłem pit trim na turnigy 9x. 5. Czy ktoś posiada jakiś dobry poradnik odnośnie uruchamiania opcji "region of interest" (dron zawsze obraca się w kierunku, w którym nagrywa, a nawet reguluje gimbalem aby kamera zawsze patrzyła w to miejsce), to samo z opcją follow me. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1. Są różne rozwiązania, ja zasilam fpv z głównej baterii przez przetwornicę. 2. Zwykle żółty to wideo, biały - audio, ale różnie bywa. Trzeba sprawdzić w opisach kamerki, dla większości kamer jest dostępny schemat gniazd. Dlaczego wtyczka microusb ma mieć 7 pinów? Zwykle ma 5. 3. I tak są kable do silników i czujnika IMU, trzeba dać kabel silikonowy a nie sztywny ekranowany. 4. Jakiego serwa? Ten gimbal ma silniki bezszczotkowe chyba? Wiele kontrolerów gimbali ma opcję sterowania przez sygnał PWM, który można wziąć z kontrolera albo odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VVigor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1. Są różne rozwiązania, ja zasilam fpv z głównej baterii przez przetwornicę. 2. Zwykle żółty to wideo, biały - audio, ale różnie bywa. Trzeba sprawdzić w opisach kamerki, dla większości kamer jest dostępny schemat gniazd. Dlaczego wtyczka microusb ma mieć 7 pinów? Zwykle ma 5. 3. I tak są kable do silników i czujnika IMU, trzeba dać kabel silikonowy a nie sztywny ekranowany. 4. Jakiego serwa? Ten gimbal ma silniki bezszczotkowe chyba? Wiele kontrolerów gimbali ma opcję sterowania przez sygnał PWM, który można wziąć z kontrolera albo odbiornika. 4. może źle powiedziałem i nie są to serwa, ale gimbal jakoś jest połączony z kontrolerem, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 4. może źle powiedziałem i nie są to serwa, ale gimbal jakoś jest połączony z kontrolerem, prawda? Może być, ale nie musi. STorM32 miał eksperymentalny tryb w którym dostawał od kontrolera ArduCopter dokładne informacje o pozycji koptera, w celu lepszej stabilizacji. Można też uzyskać z kontrolera lotu sygnał sterujący gimbalem, ale to zwykle jest po prostu kanał radiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi