rapier Opublikowano 21 Września 2008 Opublikowano 21 Września 2008 Czekajac na nowy silnik GWS-a ktory ma byc przed swietam w sprzedazy a ma byc dedykowany pod naped EDF30, postanowilem zbudowac jakiegos fajnego JETA A ze lubie niemieckie konstrukcje konca wojny padlo na poczatek na tego jednosilnikowego odrzutowca. Mysle ze projekt jest na tyle juz zaawansowany ze moge powoli zaczac odkrywac jego etapy A tak to sie zaczynalo: To tyle poki co. Teraz czeka mnie szpachlowanie i laminowanie 20g tkanina szklana. W tym momencie model wazy 22g
rapier Opublikowano 22 Września 2008 Autor Opublikowano 22 Września 2008 A oto dalsza dokumentacja postepow prac. Wczoraj uporalem sie z kabinka. Pozdobnie jak dostep do turbiny, mocowanie jest na magnesach.Takie mocowanie sprawdza sie idealnie i zapewnia szybki dostep . Kabinke wykonalem z rekawa do pakietowania akumulatorow obkurczonego na kopycie balsowym. A tak prezentuje sie modelik ze wstepnie przymocowanymi statecznikami.
Patryk Sokol Opublikowano 23 Września 2008 Opublikowano 23 Września 2008 Wiesz... Nie chcę Ci podpuszczać, ale widzę, że z tego można bardzo fajnie formę zdjąć
rapier Opublikowano 23 Września 2008 Autor Opublikowano 23 Września 2008 Nie chcę Ci podpuszczać, ale widzę, że z tego można bardzo fajnie formę zdjąć Spokojnie.Nie podpuscisz mnie i tak bo takowy pomysl uwazam za niebyt trafiony. Tutaj wszystko jest naprawde delikatne i aby zdjac forme to trzebaby to pozadnie zalaminowac, zaszpachlowac, kilka razy polakierowac, wypolerowac, itd. Strata czasu i pracy ktora byla zrobiona do tej pory. Jak bym chcial zdjac forme to zrobilbym jeszcze raz ale calosc pelna ze styroduru, oparta na wzdluznicy przekrojowej i pelnych wregach do korekty ksztaltu. Nie ma co tez zciagac formy bo model nie jest dokladnie taki jak oryginal w czesci przykabinowo dziobowej. JAk robic forme to juz jak nalezy . Po 2 zas skoro robiona mialaby byc forma to raczej nalezaloby przemyslec polaczenie skrzydel z kadlubem i odrazu wyprowadzic kawalki plata.Do tego jeszcze z prawdziwego zdazenia statecznik pionowy o profilu symetrycznym. Oczywiscie chodzi mi po glowie cos takiego bo laminatowy kadlubik takiego mikruska moglby byc zlejszy niz balsowy.
hubert_tata Opublikowano 24 Września 2008 Opublikowano 24 Września 2008 Świetnie Ci to wychodzi. Kiedyś Puskal miał takiego z depronu depronowy ta 183 na EDF55
Janek Opublikowano 24 Września 2008 Opublikowano 24 Września 2008 Dobre! A znasz tą stronkę? http://www.luft46.com/fw/ta183-i.html
rapier Opublikowano 24 Września 2008 Autor Opublikowano 24 Września 2008 Kiedyś Puskal miał takiego z depronu Wiem wiem. Odkad wyczailem Puskala na RCGroups jak prezentowal wlasnie tego ta183 to teraz regularnie rozmawiamy sobie Dobre! A znasz tą stronkę? http://www.luft46.com/fw/ta183-i.html No baaaa. To jedna z tych stron co trzeba je znac!!!!
Gość Anonymous Opublikowano 24 Września 2008 Opublikowano 24 Września 2008 Nie chce Cie martwić, ale chyba zapomniałeś skrzydeł dorobić... :mrgreen: 8) Fajna konstrukcja
rapier Opublikowano 24 Września 2008 Autor Opublikowano 24 Września 2008 Nie chce Cie martwić, ale chyba zapomniałeś skrzydeł dorobić... Eeeeee.... :? ..no....No tak, racja Spoko , spoko, Skrzydelka beda . Kadlubikowi zrobie kuku jak zalaminuje
rapier Opublikowano 25 Września 2008 Autor Opublikowano 25 Września 2008 Poki co juz poprawiem przekroje kadluba i rownolegle chyba powstawac bedzie wersja rozmiarowo identyczna ale....z formy negarywowej. Dzis mam juz poukladane przekroje gdzie polaczenie kabiny z kadlubem jest jak nelezy. Caly szkielet bedzie wykonany ze sklejki 1mm a przestrzenie pomiedzy wregami wypelnie styrodurem. Potem juz pozostanie szlifowanie ku rozpaczy mojej Malzonki
rapier Opublikowano 26 Września 2008 Autor Opublikowano 26 Września 2008 Sztuka dla sztuki moze , ale kabinka dostala aluminiowy szkielet. Jeszcze tylko odciac naddatki blaszek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.