marijuz2 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Witam Mam problem z podłączeniem minimOSD do mojego Naze32 po UART1. Po uruchomieniu widać obraz z kamery, potem widać powitalne napisy OSD, wyświetlają się nawet "przyrządy", ale są całkiem nieruchome i głuche na wszelkie ruchy drona. W dodatku po chwili napis "DISARMED" zaczyna wyświetlać się naprzemiennie z napisem "NO DATA". Na Naze32 zapalają się jednocześnie dwie diody - czerwona i zielona i kontroler lotu jest już zawieszony - nie reaguje na nic. Z ciekawości podłączyłem minomOSD do UART2 i wszystko zadziałało sprawnie, po napisach powitalnych wyświetliły się przyrządy i na bieżąco ukazywały zmianę orientacji drona. Problem polega na tym, że nie mam możliwości używania UART2 (mam aparaturę bez PPM). Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że nie korzystam jednocześnie z UART1 i portu USB ani z tego wyjścia do FrSky bo wiem że są połączone z UART1. Jak uważacie, co może być przyczyną? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Nie znam szczegółów, bo nie używam tego kontrolera, ale kiedyś próbowałem i o ile pamiętam doradzano użycie softserial: http://intofpv.com/t-is-my-wiring-correct-naze32-rev-6-micro-minimosd-matek-pdb?pid=7550 a przy podłączaniu OSD do UART1 dać rezystor: https://www.reddit.com/r/Multicopter/comments/4jkypa/micro_minimosd_setup_questions_softserial/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marijuz2 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Wielkie dzięki za odpowiedź :-) Bardzo chciałem użyć softserial, ale niestety w moim przypadku to niemożliwe, ponieważ używam aparatury, która nie przesyła sygnału PPM. Sygnał z odbiornika idzie po szynie PWM, a przy takiej konfiguracji kontrolera lotu ustawienie softserial jest niemożliwe. Spróbuję z tym rezystorkiem na UART1, co prawda z tego co zrozumiałem on ma pozwalać na komunikację USB bez odłączania OSD od UART1, ale mimo to mam nadzieję że pomoże :-) Tak czy inaczej jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi