szuwar Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Witam serdecznie, Jako całkiem początkujący szukam informacji na temat łączenia ze sobą baterii, regulatora/BECa, odbiornika i serw. Po rozeznaniu się w miarę możliwości w temacie mam nadal parę pytań, na które nie udało mi sie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, stąd prośba do bardziej doświadczonych kolegów/koleżanek(?) o krótką podpowiedź, jak to jest: 1. Czy dobrze się domyślam, że piny na złączu odbiornik/serwo mają następujące funkcje: pin 1 - masa, pin 2 - sygnał sterujący z modulacją szerokości impulsu (PWM), pin 3 - zasilanie ? 2. Czy istnieje jeden powszechny standard w tym względzie? 3. Czy regulator z wbudowanym BECem może zamiast dwóch oddzielnych złączy mieć tylko jedno 3-pinowe podłączane do odbiornika, które pełni jednocześnie funkcję wejścia sterującego obrotami silnika (piny 1 i 2) i funkcję wyjścia 5V z BECa do zasilania odbiornika (piny 1 i 3)? 4. Jeśli tak jest, to co z zabezpieczeniem przed odwrotnym włożeniem wtyczki, która przecież nie ma "klucza"? 5. Czy są gdzieś dostępne (najlepiej "na necie") jakieś w miarę całościowe opracowania obejmujące zagadnienia sterowania w modelarstwie RC, żebym niepotrzebnie nie zawracał głowy? -- Pozdrawiam - Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Ad 1.: Kolejność jest trochę inna. Zasilanie jest w środku. Najczęsciej kolorystyka jest następująca: czarny- masa, czerwony- zasilanie, żółty- sygnał. Ad 2.: Osobiście nie spotkałem się z innym układem. Ad 3.: Regulator podpina się do odbiornika tylko tym złączem 3 pinowym. Odbiornik czerpie zasilanie z tego złącza. Czasem gdy jest potrzeba zasilić odbiornik z innego źródła to wystarczy we wtyczce z regulatora odłączyć środkowy przewód (usunąć styk we wtyku luc przeciąć przewód). Ad 4.: Ponieważ zasilanie jest na środku, odwrotne włożenie wtyku nie powoduje uszkodzenia. Sam nieraz podpiąłem serwo lub zasilanie na odwrót i nic się nie stało. Czasem odbiornik nie ma jednoznacznego opisu, który kierunek jest prawidłowy i trzeba zrobić eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Ad.1, Ad.2 Bywały odmienne standardy (stara Sanwa) w związku z tym Ad.4 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Trochę tutaj masz opisane http://www.piotrp.de/MIX/abc.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar Opublikowano 25 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Dziękuję za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Z góry przepraszam za odświeżenie tematu ale mam pytanie odnośnie sterowania serw. Jestem początkujący a zagadnienia z elektroniki nie są moją mocną stroną. W zasadzie o co mi chodzi chcę zbudować model dwusilnikowy czyli do sterowania modelem użyje 2 silników, 2 regulatorów, 1 pakietu oraz 4 serw ( 1 serwo SW, 1 serwo SK, 2 serwa Lotki) a chciałbym dać jeszcze piąte serwo na klapę luku bombowego i zapytuje czy nie przeciąże tym regulatora ? Serwa to najpopularniejsze 9 gramowe. Szukam wszędzie ale jakoś nic nie mogę znaleźć w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zasilaj odbiornik i serwa z zewnętrznego BEC, o dużej wydajności prądowej. Najprostszy sposób oraz bezpieczny. Nie będziesz miał problemów z przegrzewającym się BEC Możesz też zastosować osobne zasilanie do BEC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.