young Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Po dwóch latach dużej ilości lotów mój Dron czterosilnikowy, oparty na Nazie Lite Lite miał delikatnego Kreta. Mianowicie po wystartowaniu na wysokosci ok 15m, zaczął się obrać dosyć szybko wokół własnej osi. Nie mogłem tego opanować i dość szybko zmusiłem go do lądowania. (lub jak kto woli sam się zmusił, dobrze że pole było miękkie). Procedury stosowałem zazwyczaj te same, ustawienia standardowe. Po powrocie do domu sprawdziłem ustawienia w Asystencie, nie dopatrzyłem się anomali. Nza była przez poprzedniego właściciela zgrana do V2. - Co waszym zdaniem mogło paść i gdzie lub jak szukać usterki ? W GPS, Kompasie, Baro czy prędzej w ESC a może jeszcze gdzie indziej? Może ktoś miał taki przypadek i podpowie co dalej? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poli25 Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Jeśli miał kreta to na początek sprawdził bym regle i silnik. Najprawdopodobniej jeden z nich jest słabszy. Kierunki obrotów śmigieł rozumiem że sprawdziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Problem znaleziony po upgredzie oprogramowania nie zauważyłem że układ silników się zmienił. Ponadto przy okazji dlaczego warto robić przeglądy wszystkiego przed lotem na zdjęciu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Sprawdź regulator. Ewidentnie miałeś zwarcie między fazami. Prawdopodobnie przez przetopienie się koszulki. Jest ryzyko uszkodzenia mosfetów w Regulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi