bart_smigiel Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Cześć. Jestem w trakcie budowy auta terenowego przeznaczonego dla moich dzieci. Tak po krótce, będzie to pojazd z silnikiem motocyklowym z Hondy CX500, reduktor oraz mosty z Suzuki Samurai, dwie skrzynie biegów (motocyklowa + samochodowa) dla zapewnienia niskich prędkości. By mieć kontrolę nad poczynaniami dzieci poruszającymi się takim samochodem pomyślałem o wykorzystaniu serwomechanizmów do sterowania przepustnicą, hamulcem, sprzęgłem, zmianą biegów, gaszeniem silnika oraz jego odpalaniem. O ile z powyższymi działaniami nie będzie większych problemów (w sumie najistotniejsze dla mnie z uwagi na bezpieczeństwo jest zahamowanie pojazdu oraz zgaszenie silnika), o tyle ciekawie byłoby móc tym również skręcać. I teraz pytanie do Was - czy jest w ogóle możliwe wykorzystanie jakiegoś gotowego mechanizmu, ewentualnie stworzenie serwa odpowiedzialnego za skręcanie ? Auto będzie lekkie - około 700-800 kg, kolumna kierownicza będzie posiadać wspomaganie elektryczne. Ruch kierownicy - od lewej do prawej strony to 1440 stopni. Na tą chwilę nie jestem w stanie określić siły jaka będzie potrzeba do obrócenia kolumny kierowniczej. Również wskazane byłoby automatyczne rozłączenie koła kierownicy od kolumny kierowniczej (do wykonania bez problemu), w momencie sterowania autem radiowo. Jakieś propozycje, wskazówki? Pozdrawiam Bartosz Cz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 To będzie ciężkie auto, maluch waży sporo mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_smigiel Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Jak na auto terenowe, ze sztywnymi mostami - to będzie mega lekka konstrukcja. Auto, które zbudowałem dwa lata temu waży 1300 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Imo skupiłbym się tylko i wyłącznie na odcięciu zapłonu oraz hamowaniu awaryjnym zrobionym nawet na oddzielnych zaciskach żeby nie ingerować w główny układ hamulcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Serwo raczej nie da rady z hamulcami trzeba by to rozwiązać pneumatycznie również można wy założyć w ten sam sposób kaganiec zapałem można by rozegrać elektronicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Jak na auto terenowe, ze sztywnymi mostami - to będzie mega lekka konstrukcja. Auto, które zbudowałem dwa lata temu waży 1300 kg 26856760_1962263107357118_1836845321_n.jpg W temacie nic nie podpowiem ale muszę napisać że super zmota Jaki silnik? Opony? Blokady pewnie też są itd. Widziałem na Bałtowskich Bezdrożach jak takie autka jeżdżą hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_smigiel Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 qpa - układ hamulcowy sterowany przez serwomechanizmy chciałem zrobić na oddzielnej pompie hamulcowej, ale z wykorzystaniem tych samych zacisków, które służą do hamulca zasadniczego. sebka34 - pisząc o pneumatyce masz na myśli układ podobny do stosowanego w przyczepach ciągnikowych ? kamilos - zmotka jest zrobiona na dość budżetowych podzespołach. Silnik od Sprintera 2.9d, koła 33", blokadę mam na tylnym moście. Co do B.B. to co roku jeżdżę tam kibicować ekipom startującym od nas Ja na razie biorę udział w mniejszych imprezach. A dla dzieci buduję jeszcze mniejszą zmotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Coś w podobnie do układu w Ciągnikach siodłowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi