newbie Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Czy ktoś mógłby mi podać jaka powinna być długość przewodu antenowego w odbiorniku R700? (proszę zaznaczyć, czy jest to długość mierzona od obudowy czy od płytki drukowanej) Próbowałem kupić przewód podobny do oryginalnej antenki w kilku sklepach elektronicznych, ale niestety nie znalazłem takiego samego. Kupiłem dwa różne - jeden nieco grubszy, drugi minimalnie cieńszy. Oba przewody są typu "linka". Jeden ma żyły w kolorze srebrnym. Który z nich lepiej zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Na stronie graupnera chyba masz dane na ten temat(nie jestem pewien ale chyba 95cm). Uważaj przy lutowaniu, strasznie łatwo uszkodzić płytkę, swój odbiornik tak załatwiłem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 W moim odbiorniku R700 antena ma 99 cm "od obudowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie Opublikowano 28 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Na stronie graupnera jest taka informacja: "Aerial length approx. 950 mm" Podejrzewam, że jest to długość anteny mierzona od obudowy (pytanie tylko z jaką tolerancją podany jest ten wymiar ) Z kolei TUTAJ pisze, że antena odlutowana od płytki ma długość 100cm I teraz pytanie: czy różnica 1-2cm może mieć znaczący wpływ na zasięg odbiornika? P.S. Czy ktoś mogłby jeszcze podać wynik swojego pomiaru? (im więcej odpowiedzi, tym dokładniej będę mógł określić optymalną długość antenki) P.S.2 A co myślicie o rodzaju przewodu użytego do zrobienia anteny? Ma znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Zmierzyłem drugi taki sam odbiornik i antena w nim też ma 99 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 różnica 1 do 2 cm nie będzie miała znaczącego wpływu na zasięg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie Opublikowano 29 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 P.S.2 A co myślicie o rodzaju przewodu użytego do zrobienia anteny? Ma znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Może i ma ale jak to sprawdzić bo różnice będą raczej niewielkie? Ja urwałem dwa razy antenę i założyłem nowe z przewodu z tej grubszej skrętki kabla do serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Panowie - a z jakiego metalu jest taka antenka (też urwałem) bo patrząc nań dałbym sobie głowę obciąć, że z miedzi. A tu naraz się mi przyssała do magnesu neodymowego. Ja swoje dwa kawałki anteny skreciłem razem w miejscu zerwania. Myślicie , ze może to powodować jakieś zakłócenia odbioru ? Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Z tego co wiem, to odbiornik r700 to tak na prawdę JR, a JR używa jednego standardu anten - przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.