mar11 Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 witam wszystkich modelarzy mam zamiar zbudowac szybowiec o rozpietosci 180 cm , skrzydlo bedzie skladac sie z jednej czesci chcialbym aby w polowie skrzydla szerokosc jego wynosila 18 cm a na koncu 15 cm nie ( dodam ze skrzydlo bedzie konstrukcyjne zeberka balsowe) niw wiem jak sie do tego zabrac czy jest jakis program ktory wyliczy jakie maja byc poszczegolone zeberka albo moze mi ktos powie jak to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Polecam program Profili 2 Zadajesz dwa profile, cięciwy, liczbę żeberek a program sam generuje Ci pięknie wszystkie żeberka. www.profili2.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Ściągnij sobie ten program http://www.profili2.com/eng/default.htm , służy on właśnie do takich celów, jak i ma spora bazę profili, jest dość intuicyjny i po kilku próbach uda ci się ustalić takie skrzydełko :wink: Edit: napisałem razem z japim'em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar11 Opublikowano 29 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 czy ta wersja programu nie potrzepuje jakiegos klucza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar11 Opublikowano 30 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 sciagnolem sobie ten program jest super mam jeszcze jedno pytanie zauwazylem ze po wybraniu profila i ilosci zeberek ustawia je w litere v czyli krawec natarcia i splywu schodza sie do srodka czy mozna ustawic aby krawedzie splywu byly wszystkie pionowo a krawedzie natarcia sie zwezaly jesli tak to prosze o porade jak mam to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar11 Opublikowano 30 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 jeszcze jedno nie moge nic wydrukowac co jest grane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Wersja programu, którą ściągnąłeś nie pozwala na drukowanie - to jest "shareware". Możesz skopiować z ekranu i wkleić do jakiegoś programu graficznego. mam zamiar zbudowac szybowiec o rozpietosci 180 cm Budowałeś już kiedyś jakiś model tego typu? Od odpowiedzi na to pytanie zależy co Ci doradzimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 mam zamiar zbudowac szybowiec o rozpietosci 180 cm , skrzydlo bedzie skladac sie z jednej czesci chcialbym aby w polowie skrzydla szerokosc jego wynosila 18 cm a na koncu 15 cm nie ( dodam ze skrzydlo bedzie konstrukcyjne zeberka balsowe) Można także tradycyjne w bloczku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Można w bloczku ale przy różnicy cięciw 3cm to raczej nie wyjdzie dobrze.Można przenieść na balsę rysunek i wyciąć po sztuce ale to robota dla cierpliwych.Można wyciąć laserem żeberka i jedna deska z przesyłką zapewne nie przekroczy 20-25zł.Opcji jest wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Jest też program Tracfoil z niego można drukować. Tyle że wersja na 45 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 U nas w dziale download jest darmowa wersja Profili 1.2 która umożliwia wydruk zestawu żeber w skrzydle z różnymi profilami u nasady i na końcu. Co prawda rozrzuca na każdą stronę jedno, ale działa. http://www.debile.internetdsl.pl/downloads.php?cat_id=2&download_id=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Panowie, a może by tak Profili 2.0 kupić??? To naprawdę tani program i wart tych pieniędzy. Cena licencji nie jest wysoka nawet w porównaiu do kosztów wykoania tego jednego modelu. Taaa, ciekawe, że to nikomu nie przychodzi do głowy :| Autor proponuje minimalną kwotę donacji ...10E. Wobec tej kwoty wszystkie dyskusje są śmieszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Ja mam wersję za dychę. Można w niej dodatkowo tworzyć sobie biegunowe profili ale zaprojektowanego skrzydła konstrukcyjnego nie da się wydrukować ani exportować do DXF. Potrzebna jest wersja za chyba 40 euro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 40E = 1,5 porządnego serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar11 Opublikowano 1 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 mam pytanie do kolegi PEGAZ co ile ten program rozklada zeberka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Co równo ... Deklarujesz ile żeberek ma być, jaka cięciwa i profil u nasady, to samo na końcówce skrzydeł i ile żeberek ma narysować. Do tego grubość poszycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar11 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 czyli jezeki jedna czesc skrzydla ma 90 cm dlugosci to poczatek dam na 180 koniec 150 to wyjdzie mi 19 zeberek co 5 cm czy tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Wie ktoś jak w profili robi się skręcenie geometryczne płata? Niby jest tam kilka opcji w których można podać kąty, ale nie bardzo się orientuję, która mogłaby to być... Zwłaszcza że nie są opisane słowem "skręcenie" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 czyli jezeki jedna czesc skrzydla ma 90 cm dlugosci to poczatek dam na 180 koniec 150 to wyjdzie mi 19 zeberek co 5 cm czy tak. W polu "Ribs number for half-wing" deklarujesz ilość żeberek. Możesz zrobić tyle ile chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Rot angle of incidence Tip angle incidence Tak to się nazywa a jest w Building tabs menagement. Wybierz który koniec skrzydła chcesz mieć skręcony i wstaw w okienko wartość kąta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.