Skocz do zawartości

Przeróbka zasilacza PC na zasilacz modelarski

motyl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zdjcie010ni8.jpg

w800.png

Taki prąd bierze ta żarówka... A na samej żarówce nic nie jest napisane. Ale ogólnie to 12V*3.96A=47.52W, czyli prawie 50W. Jutro może jak mi się uda, to podłącze pod 12V tą żarówkę 50W i jeszcze jedną żarówkę jakąś 20W... I wtedy sprawdze czy zasilacz jeszcze chodzi, i jak będzie pracował, to sprawdze cały prąd jaki jest brany. Jeśli wszystko wytrzyma, to chyba nie będe nic przerabiał.

Opublikowano

No to masz potężną lampkę :D

Widzę że wiesz co powinieneś zrobić, po zmierzeniu prądu na tych obciążeniach sprawdź o ile spada napięcie na wyjściu.Sprawdź też czy Twoja ładowarka da radę pracować przy takim napięciu.

Opublikowano

Witam!

No muszę niestety przynać, że jest kiepsko... Po podłączeniu pod 12V żarówki 50W i 20W zasilacz nie działał. Czyli nie wytrzymał nawet około 5.8A. Jednak chyba 5V czymś obciąże. W przyszłości chyba kupię tą ładowarkę Icharger 106b+ (choć nie jest zwolennikiem kupowania w Chinach, czy gdzie to tam jest).

A z tym scalakiem to nie chwytam. No po prostu nie wiem jak mam to zbadać. Z tego co wiem, to chyba Daniel (skidan) też przerabiał zasilacz, to go zapytam, może on mi pomoże.

PS. Panie Darku mówił Pan na SB żeby zrobić fotkę tej "taniej" balsy w Pradze na targach, ale w tym roku byłem bardzo zawiedziony ceną, bo poszła ponad 2 razy w górę i po prostu szkoda gadać... Mimo to i tak była trochę tańsza niż tutaj. Kupiłem motorek Dualsky XM2834CA-10 za około 100zł, serwo Hitec HS55 za około 32zł, pare desek balsy, śmigła i kółka... Ten silnik i serwo to pare groszy taniej, ale reszta droga była jak nie wiem, ale jak już miałem korony, to trzeba było się ich pozbyć, hehe.

Opublikowano

Za to ,,panowanie"poproszę moderatora o odcinek krawata dla Ciebie :D

Do mniejszych prądów ładowania Twój zasilacz nadaje się bez przeróbek tylko trzeba o tym pamiętać.

Po kilku próbach takich przeróbek sam zaczniesz się rozglądać od odpowiednim zasilaczem np.od laptopa. :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Większość nowszych zasilaczy (3-5 letnich z mojego doświadczenia) powinna pracować bez specjalnego obciążania wyjścia 5V. Ja przy pełnym i bardzo małym obciążeniu miałem problemy dokąd nie założyłem pierścienia ferrytowego na kablu zasilającym ładowarkę. Mam zasilacz 400W o obciążalność 20A dla 12V. Po zwarciu zielonego i czarnego przewodu w wtyczce do płyty głównej wszystko działa OK. Poniżej zdjęcie zasilacza i ładowarki oraz filtra na pierścieniu ferrytowym.

filtrzasilajacy_a.jpg.html

Pierścień ferrytowy powinien być z materiału na filtry, a nie elementy mocy - nie mniej każdy zadziała, może w mniejszym stopniu

Opublikowano

Kable zielony i czarny (masa) mam podlutowane do tego włącznika co widać wyżej na zdjęciach w obudowie. Czyli jak przełączam włącznik na pozycję ON, to w tym momencie są zwierane te właśnie kable, tak jak Pan napisał... A jeszcze spróbuje z pierścieniem zrobić, jednak nie bardzo rozumiem w jakim celu się go zakłada w tym przypadku. Z tego co wiem to taki pierścień zapobiega zakłóceniom np. w regulatorach obrotów.

Opublikowano
.......A jeszcze spróbuje z pierścieniem zrobić, jednak nie bardzo rozumiem w jakim celu się go zakłada w tym przypadku. Z tego co wiem to taki pierścień zapobiega zakłóceniom np. w regulatorach obrotów.

Pierścień wraz z nawiniętym 2-3 zwojami stanowi właśnie filtr przeciwzakłóceniowy, prawdopodobnie odseparowuje wysokie częstotliwości zasilacza i ładowarki które powodują zakłócenia w pracy obydwu urządzeń. Ostatnio kolega, który mial problemy z ładowarką też je wyeliminował po założeniu takiego pierścionka.

Opublikowano

Hmm przed chwilą znalazłem takie coś ...

Być może z tego dałbyś radę Motyl odczytać przebieg nóżek scalaka. Bo ja po prostu nie umiem tego zrobić... Szukałem schematu mojego zasilacza, ale na elektrodzie już ktoś tam też szukał i gość dostał odpowiedź, że o schemacie tego zasilacza (Mustang ATX KY-350W - ja taki mam) może zapomnieć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie przeczytaj co na tej stronie jest napisane jeszcze lepiej wydrukuj.Nie chcę krakać ale masz szansę na zwarcie w instalacji i nie będziesz miał dostępu o internetu.O porażeniu prądem też wspomnę.

Masz chociaż miernik?

ps.

No to ciut lepiej czytaj i pytaj.

Ja Ci nie odpowiem a to tylko dlatego że to jednak niebezpieczna sprawa,mimo nawet takiej pomocy na forum i nie będę w ten sposób zachęcał kogoś do takich przeróbek.

Kup zasilacz od laptopa to bezpieczne rozwiązanie dla Ciebie,ładowarki i instalacji elektrycznej w domu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie.

Minęło troche czasu od przerobienia tego zasilacza, zasilałem nim ładowarkę, ale cały czas mam pewien problem... Podczas ładowania lipola, prąd ładowania (Li-Po Charger 4) wynosi około 0,3A, przez co pakiety ładują się strasznie długo, a na dodatek jest jeszcze coś takiego, że ładowarka trąbi, że niby już naładowane, a wcale tak nie jest. Doładowywują się do około 12V, i po tym trzeba włączyć drugi raz ładowanie, i dopiero teraz się naładują do końca. I takie "ładowania" trwa około 3,5h. Porażka. A jak zasilałem ładowarkę z żelowego akumulatora (12V, 9Ah), to jest wszystko normalnie, leci prądem około 1A, i ładuje się około 2h (pakiety wyładowane na full; 3s 1500mAh)... Nie wiem o co chodzi, ale przypuszczam, że to może być coś związane ze zbyt niskim napięciem na zasilaczu komputerowym, lub na jego zbyt niskiej wydajności prądowej.

Wyżej podawałem link do strony ze schematem i opisem do tego scalaka, o którym mówił Motyl. Dopiero teraz zauważyłem, że ta strona już nie działa, dlatego dołączam ten plik z tym schematem: KLIK . Motyl może dasz radę coś z tego odczytać, o tych wyprowadzeniach nożek tego scalaka? Może jakbym wlutował odpowiednio ten rezystor, o którym mówiłeś na początku, byłoby wysztko dobrze. Jeszcze chyba w sobotę przyjedzie mój brat, to powiem mu żeby pstryknął fotkę całego układu.

Opublikowano

Masz słabą wydolnośc prądową zasialcza !

Ja ładuje aku ładowarką z zasiacza bez zadnych przeróbek. i chodzi bez problemów.

Załatw sobie zasilacz taki ze 350W.

Opublikowano

Kurde... Być może moja ładowarka nie może współpracować z takim zasilaczem, i dlatego są takie problemy, jak pisałem. Jeszcze może spróbuje sobie załatwić jakiś inny zasilacz, o większej wydolności prądowej. Ten mój na 12V (zgodnie z tabelką na obudowie) daje 10A. Może taki jak TUTAJ będzie lepszy. Jeszcze poczekam, może Motyl jeszcze mi coś podpowie z tą przeróbką. Jak nie to kupie taki jak ten na allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.