sniezny_wilk Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Pytanie jak w temacie.. Wiedziałem, że latać samolotem nie będzie łatwo, ale to co zobaczyłem w symulatorze to mnie przerosło :/ zakupiony model E-Sky Nemo symulator FMS. 1. Pytanie moje zasadnicze, czy można zmieniać ustawienia aparatury dowolnie? 2. Jak działają reversy ? 3. Jak latać ? W tym symulatorze, startuję i rozbijam się po 4 sekundach, po tym jak samolot przechyla się na któryś z boków :/ Ogólnie ustawienia aparatury są dla mnie nielogiczne :/ Czemu lewa manetka (gora/dol) powoduje obrót samolotu ? Chyba muszę się z tym "przespać", bo ja swoje loty kiepsko widzę. Czy gdzieś jest jakiś tutorial jak ustawić tą aparaturę ? I przede wszystkim jak latać dłużej niż 4 sekundy ? Przeczytałem trochę forum i nie znalazłem tych konkretnych informacji możliwe, że przez to, że jestem lekko poirytowany trudnością pilotażu. Czy ktoś może pomóc jakimś linkiem, lub dobrą radą ?
grzegorzp Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Czemu lewa manetka (gora/dol) powoduje obrót samolotu ? Widocznie musisz sobie skonfigurować aparaturę do symulatora. W którym Mode masz prawdziwą aparaturę do modelu?
mammuth Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 musisz zmienic ustawienia kanalow - przypiszesz je dowolnie poszukaj w opcjach. Lewy drag gora dol - obroty lewy drag lewo prawo - ster kierunku skret lewo prawo prawa manetka gora dol - ster wysokosci - dol gora - model dol gora prawa manetka lewo prawo - lotki - pochylenie lewo prawo Uwaga - opis dotyczy MODE 2 rewersy - odwracaja dzialanie kanalu - czyli zmieniaja ustawienia z 0 % na 100 % dla obrotow i -100% na +100% dla SW SK i lotek.
Leda_g Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 W funkcji "mapowanie i kalibracja" masz możliwość dopasowania sterów do drążków w aparaturze. Zaznaczająć ptaszkiem w polach INV uzyskujesz inwersje ruchu steru do ruchu drążka. Ot i cała historia w ustawianiach sterów do FMS. Poza tym poczytaj o typach MODE w nadajnikach modelarskich i wybierz taki jaki ci najbardziej odpowiada (taki sobie ustaw w FMS.
grzegorzp Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Uwaga - opis dotyczy MODE 2 Właśnie dla tego pierwsze pytanie o Mode jego aparatury.
sniezny_wilk Opublikowano 3 Października 2008 Autor Opublikowano 3 Października 2008 Dzięki panowie, za szybką odpowiedź Co do MODE to jak mogę to sprawdzić ? To będzie gdzieś napisane ?
Leda_g Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Po której stronie aparatury drązek nie wraca do położenie środkowego? Jeżeli po prawej to mode 1 Jeżeli po lewej to mode 2 Ten drążek który nie wraca to jest gaz a drugi to wysokość
diem Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Mysle ze ta lektura koledze pomoze w ustawieniach i poznaniu podstawowych zasad. KLIK
sniezny_wilk Opublikowano 3 Października 2008 Autor Opublikowano 3 Października 2008 Drążek nie wraca po lewej czyli mode 2. Dzięki Diem za linka. Wiedziałem, że gdzieś widziałem odpowiedź na moje pytania Widocznie miałem źle w symulatorze ustawione. Teraz może taki mały off top: czemu FMS nie działa na Viscie ? Co za pech:/ mój mobilny net działa na Viscie, a na XP FMS. Edit: mam wersję 2.0 tego symulatora i nie widzę opcji zmiany mode :/ Edit2: Problem z Vistą rozwiązany - powód brak jednego dll'a.
Norbert Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 sniezny_wilk, opisze Ci jak ja ustawiłem aparature i reversy by działało na symulatorze i nemo bez koniecznosci kazdorazowego przestawiania. Mam mode2. W aparaturze reversy 1 , 2 , 3 są w dół. , 4 , 5 w góre , 6 , 7 , 8 w dół. Dzieki temu każde serwo jest podłączane białum kabelkiem w strone cyfry w odbiorniku, na symulatorach działa ok i w realu nemo reaguje identycznie. Pozostaje kwestia skalibrowania symulatora.
sniezny_wilk Opublikowano 3 Października 2008 Autor Opublikowano 3 Października 2008 Dzięki Norbert za pomoc. Chciałem skalibrować sobie tak jak napisał mammuth, ale czy np: skok wirnika i obroty silnika mam dać na ten sam kanał ? A ogon i lotki na jednym ?
Norbert Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Ja mam dokładnie tak jak zaleca się do MODE2. Czyli lewy drążek w dół silnik stoi. W górę zwiększają się obroty silnika. Lewy drążek w lewo , prawo sterowanie kierunkiem czyli ster pionowy. Prawy drążek góra , dół wysokość czyli ster poziomy. Prawy drążek lewo prawo - lotki. Przyznam że ja latam na Aerofly i G4 bo FMS jakoś mi nie chciał wykryć nadajnika ale zaraz zainstaluje FMS i zobacze jak to tam jest , może się tym razem uda.
sniezny_wilk Opublikowano 3 Października 2008 Autor Opublikowano 3 Października 2008 Dziś to już sobie nie popróbuje chyba, bo coś baterie mi się skończyły w nadajniku (całe 30 min pracowały :shock: oczywiście te dołączone do modelu). Mi te ustawienia pasują, tyle że tam jest więcej opcji. Tak ja pisałem wcześniej, nie wiem do jakiego kanału przypisać np skok wirnika.
diem Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 Do kanalu gazu. Tylko ze ten skok jest dla heli potrzebny Kup od razu akumulatorki dla aparatury bo inaczej do drobnych przyjdziesz.
Norbert Opublikowano 3 Października 2008 Opublikowano 3 Października 2008 No aku to dobra rada , niestety w tych aparaturach baterie starczaja na niedługo. Aku zreszta też ale na wylatanie pakietu czy dwóch styknie. I pamietaj zeby do symulatora wyjąć kwarc.
sniezny_wilk Opublikowano 4 Października 2008 Autor Opublikowano 4 Października 2008 Czyli mam rozumieć, że mam skalibrować symulator pozostawiając takie rzeczy jak skok wirnika i inne na obojętnie którym kanale ? Hmm.. a z lewej strony aparatury jest wejście na jakiś kabel. Pisze, że tam niby jest ładowarka, ale może po podłączeniu będzie można latać na symulatorze bez baterii. Czy ktoś wie ? Jak długo powinien się ładować ten pakiet 650, 9.5V ?
Jano Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 Zależy co masz do ładowania. np.prądem 65 mA będziesz ładował ok 10 godz.
kr3cik Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 Jak podepniesz ładowarkę w to gniazdo to raczej nadajnika bez aku nie włączysz ale jak podepniesz ładowarkę zamiast pakietu to na symulatorze polatasz. Przynajmniej ja tak latam i nie mecze aku. Nie wiem czy takie podłączenie ma jakiś negatywny wpływ na nadajnik wiec wszelkie przeróbki na własną odpowiedzialność
sniezny_wilk Opublikowano 4 Października 2008 Autor Opublikowano 4 Października 2008 Zależy co masz do ładowania.np.prądem 65 mA będziesz ładował ok 10 godz. Hmm.. no ja mam na ładowarce napisane 300 mA. Rozumiem, że 650/300.. ale to wychodzi 2h. coś krótko :/ Czy to możliwe, czy się mylę ?
krj2 Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 Hmm.. no ja mam na ładowarce napisane 300 mA. Rozumiem, że 650/300.. ale to wychodzi 2h. coś krótko :/ Czy to możliwe, czy się mylę ? W instrukcji od nemo jest napisane iz powinno sie ladowac od 2 do 3 h
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.