modelek Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Witam. Mam problem z podłączeniem aparatury rc do komputera. Na zdjęciach przedstawiłem "wnętrzności" mojej aparatury z zabawki-samolotu rc. Zastanawiam się więc jak, czym, gdzie i jakim kablem dokonać tego połączenia. Mój symulator to FMS. Na wielu stronach modelarskich znalazłem wiele porad, lecz zaliczają się one tylko do znanych aparatur. Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Podejrzewam że albo jest to nie możliwe albo jest bardzo ciężkie i nie opłacalne :evil: Właśnie ZABAWIKI, a zabawki słyną z tego że nie powinno ich być :devil: :devil: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Zobacz jakie jest oznaczenie pod nalepką na układzie scalonym, jeżeli będzie LM1871 albo NE 5044 to jest szansa na powodzenie w podłączeniu do komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 To zabawke też da się podłączyć? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Nawet w zabawkach są standardowe specjalizowane scalaki jako kodery sygnałów, pod warunkiem że jest to koder proporcjonalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scalak Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jeśli ten nadajnik ma potencjometry w drążkach możesz podłączyć go do pc robiąc z niego normalny Joystick o ile masz jeszcze stare gniazdo typu gameport w komputerze. Banalnie łatwe do zrobienia, kiedyś w ten sposób dorobiłem sobie orczyk i przepustnicę. Wystarczy podłączyć potencjometry do odpowiednich pinów. Najlepiej jeśli te w nadajniku będą 100K z tego co pamiętam... oto link do połączeń: http://en.wikipedia.org/wiki/Game_port lub http://www.hardwarebook.info/PC_2_Joysticks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Ten nadajnik wyglada mi na 'tania chinszczyzne', wiekszosc jest zrobiona na kosciach TX-2 / RX-2 (pod naklejka). Kodowanie jest dobrze opisane w datasheet (szukuj orginalnego TX-2B / RX-2B lub chinskich klonow chinskiej kosci: SM6136 lub PT8A977B). Ale wedlug mnie to nie ma sensu bawic sie w dekodowaie takiego sygnaly, lawiej jest podlaczyc ten nadajnik jako zwykly joy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Nieprościej kupić E-sky 0404 z kabelkiem? :wink: Kilkadziesiąt złotych kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.