modelek Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Witam. Mam problem z podłączeniem aparatury rc do komputera. Na zdjęciach przedstawiłem "wnętrzności" mojej aparatury z zabawki-samolotu rc. Zastanawiam się więc jak, czym, gdzie i jakim kablem dokonać tego połączenia. Mój symulator to FMS. Na wielu stronach modelarskich znalazłem wiele porad, lecz zaliczają się one tylko do znanych aparatur. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Barlu Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Podejrzewam że albo jest to nie możliwe albo jest bardzo ciężkie i nie opłacalne :evil: Właśnie ZABAWIKI, a zabawki słyną z tego że nie powinno ich być :devil: :devil: :devil:
Gość slawekmod Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Zobacz jakie jest oznaczenie pod nalepką na układzie scalonym, jeżeli będzie LM1871 albo NE 5044 to jest szansa na powodzenie w podłączeniu do komputera.
Kamil6593 Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 To zabawke też da się podłączyć? :shock:
Gość slawekmod Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Nawet w zabawkach są standardowe specjalizowane scalaki jako kodery sygnałów, pod warunkiem że jest to koder proporcjonalny.
Scalak Opublikowano 7 Maja 2009 Opublikowano 7 Maja 2009 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jeśli ten nadajnik ma potencjometry w drążkach możesz podłączyć go do pc robiąc z niego normalny Joystick o ile masz jeszcze stare gniazdo typu gameport w komputerze. Banalnie łatwe do zrobienia, kiedyś w ten sposób dorobiłem sobie orczyk i przepustnicę. Wystarczy podłączyć potencjometry do odpowiednich pinów. Najlepiej jeśli te w nadajniku będą 100K z tego co pamiętam... oto link do połączeń: http://en.wikipedia.org/wiki/Game_port lub http://www.hardwarebook.info/PC_2_Joysticks
Piorun Opublikowano 17 Maja 2009 Opublikowano 17 Maja 2009 Ten nadajnik wyglada mi na 'tania chinszczyzne', wiekszosc jest zrobiona na kosciach TX-2 / RX-2 (pod naklejka). Kodowanie jest dobrze opisane w datasheet (szukuj orginalnego TX-2B / RX-2B lub chinskich klonow chinskiej kosci: SM6136 lub PT8A977B). Ale wedlug mnie to nie ma sensu bawic sie w dekodowaie takiego sygnaly, lawiej jest podlaczyc ten nadajnik jako zwykly joy.
madrian Opublikowano 17 Maja 2009 Opublikowano 17 Maja 2009 Nieprościej kupić E-sky 0404 z kabelkiem? :wink: Kilkadziesiąt złotych kosztuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.