kukul Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 Witam kolegów, czy ma ktoś może doświadczenie z ustawieniem aparatury OPTIC 6 HITEC'a do współpracy z Lamą v3. Zakupiłem tą aparaturkę z myślą o większej liczbie modeli do sterowania. na szafie czeka Walkera 39 aż oswoję się z lataniem z wykorzystaniem Lamy. Nie chcę wyważać otwartych drzwi jeżeli już ktoś to kiedyś zrobił. Pozdrawiam
lenny Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 Ale lama ma odbiornik w 4 w 1 wiec nie dasz rady podlączyc odbiornika od hteca.
Eryk Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 zostawiasz ten modul 4 in 1 w lamie, przekladasz kwarc nadawczy z aparatury e-sky do optica i ustawiasz tryb pracy nadajnika na AcroGlider. powinno chodzic tak jak na oryginalnej e-sky.
bh91 Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 ErAsSo Dobrze mówi - program Heli ma miksery i lamą zbytnio nie polatasz - musisz mieć ustawienia jak dla samolotu a 4in1 sobie już zmiksuje odpowiednio. Natomiast walkera 39 skorzysta z nich już jak najbardziej
Kuba_s Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 A ja w tym zestawieniu ustawiłem nadajnik na HELI i też działało wszystko poprawnie.
bh91 Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 Jak to zrobiłeś? Mi zawsze miksuje jak biore na normal - czyli 2 serwa na tarcze - pogrzebie w ustawieniach może coś wynajde.
TEQ Opublikowano 15 Października 2008 Opublikowano 15 Października 2008 przekladasz kwarc nadawczy z aparatury e-sky do optica Co Ty gadasz! Nawet nie proponuj robienia czegoś takiego! Jeżeli masz nadajnik z syntezą to ustaw sobie kanał taki, jaki masz w modelu. Jeżeli nie to musisz kupić odpowiedni kwarc nadawczy do nadajnika Hitec. Samo programowanie to nawet nie jest programowanie... Ustawiasz sobie nadajnik na tryb samolotowy(AcroGlider), ustawiasz trymery i ewentualnie rewersy. Osobiście preferuję latanie na jednym nadajniku, dlatego lama lata na Opticu. I tu muszę przyznać że jest znacznie lepiej- nie mam problemów z przypadkowymi przestawieniami trymerów, Lamę mam zapisaną w pamięci nadajnika więc tylko kilka ruchów w :?: menu i można latać. Dodatkowo również bardzo przydają się wychylenia zaprogramowane na przełączniku.
kukul Opublikowano 16 Października 2008 Autor Opublikowano 16 Października 2008 No właśnie próbowałem i próbowałem, okazało się że jak ustawię zwykły program heli to działa i to całkiem nieźle. Zmieniłem tylko krzywą obrotów silnika tak, żebby w okolicy zawisu mieć bardziej płaską i łatwiej jest mi mode utrzymać w zawisie. Do Lamy włożyłem tylko kwarc pojedynczej przemiany na częstotliwość nadajnika. Zauważyłem jedną przykrą sprawę (niech mnie ktoś rozjaśni czy to narmalne) jak podchodzę blisko z aparaturą do modelu i dotknę przewodów żeby rozłączyć zasilanie to model wariuje zaczyna sam latać pomimo, że manetka na nadajnkiu jest skręcona na minimum i trymer też dojechany na minimum. Natomiast gdy aparatura stoi 2m dalej to już tego problemu nie ma - czy to normalne że się tak wzbudza??
n6210 Opublikowano 16 Października 2008 Opublikowano 16 Października 2008 ....Zauważyłem jedną przykrą sprawę (niech mnie ktoś rozjaśni czy to narmalne) jak podchodzę blisko z aparaturą do modelu i dotknę przewodów żeby rozłączyć zasilanie to model wariuje zaczyna sam latać pomimo, że manetka na nadajnkiu jest skręcona na minimum i trymer też dojechany na minimum. Natomiast gdy aparatura stoi 2m dalej to już tego problemu nie ma - czy to normalne że się tak wzbudza?? Jak najbardziej powinno ci działać na programie heli i tarczy ustawionej na Normal, bo wtedy każdy kanał jest odpowiedzialny za osobną funkcję - miksery tarczy są wyłączone. Problem by był gdybys wybrał typ tarczy CCPM Takie "szalenie" helika nie jest prawidłowe. Ale czasami się zdarza przy tak prostych odbiornikach jak w Lamie. Może to być problem niezbyt dobrego zestrojenia odbiornika - np. użyty kwarc odbiorczy nie jest E-Sky tylko jakiś inny. Być może wzbudza ci się stabilizator od BEC w Lamie i jak masz silny sygnał z nadajnika to interferują dając silne zakłócenia. Być może to zjawisko zatykania odbiornika silnym sygnałem z nadajnika. Choć to nic pewnego - może to kilka przyczyn - bez oględzin ciężko coś konkretnie zwyrokować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.