kukul Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Witam kolegów, czy ma ktoś może doświadczenie z ustawieniem aparatury OPTIC 6 HITEC'a do współpracy z Lamą v3. Zakupiłem tą aparaturkę z myślą o większej liczbie modeli do sterowania. na szafie czeka Walkera 39 aż oswoję się z lataniem z wykorzystaniem Lamy. Nie chcę wyważać otwartych drzwi jeżeli już ktoś to kiedyś zrobił. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Ale lama ma odbiornik w 4 w 1 wiec nie dasz rady podlączyc odbiornika od hteca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 zostawiasz ten modul 4 in 1 w lamie, przekladasz kwarc nadawczy z aparatury e-sky do optica i ustawiasz tryb pracy nadajnika na AcroGlider. powinno chodzic tak jak na oryginalnej e-sky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 ErAsSo Dobrze mówi - program Heli ma miksery i lamą zbytnio nie polatasz - musisz mieć ustawienia jak dla samolotu a 4in1 sobie już zmiksuje odpowiednio. Natomiast walkera 39 skorzysta z nich już jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_s Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 A ja w tym zestawieniu ustawiłem nadajnik na HELI i też działało wszystko poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Jak to zrobiłeś? Mi zawsze miksuje jak biore na normal - czyli 2 serwa na tarcze - pogrzebie w ustawieniach może coś wynajde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 przekladasz kwarc nadawczy z aparatury e-sky do optica Co Ty gadasz! Nawet nie proponuj robienia czegoś takiego! Jeżeli masz nadajnik z syntezą to ustaw sobie kanał taki, jaki masz w modelu. Jeżeli nie to musisz kupić odpowiedni kwarc nadawczy do nadajnika Hitec. Samo programowanie to nawet nie jest programowanie... Ustawiasz sobie nadajnik na tryb samolotowy(AcroGlider), ustawiasz trymery i ewentualnie rewersy. Osobiście preferuję latanie na jednym nadajniku, dlatego lama lata na Opticu. I tu muszę przyznać że jest znacznie lepiej- nie mam problemów z przypadkowymi przestawieniami trymerów, Lamę mam zapisaną w pamięci nadajnika więc tylko kilka ruchów w :?: menu i można latać. Dodatkowo również bardzo przydają się wychylenia zaprogramowane na przełączniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukul Opublikowano 16 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 No właśnie próbowałem i próbowałem, okazało się że jak ustawię zwykły program heli to działa i to całkiem nieźle. Zmieniłem tylko krzywą obrotów silnika tak, żebby w okolicy zawisu mieć bardziej płaską i łatwiej jest mi mode utrzymać w zawisie. Do Lamy włożyłem tylko kwarc pojedynczej przemiany na częstotliwość nadajnika. Zauważyłem jedną przykrą sprawę (niech mnie ktoś rozjaśni czy to narmalne) jak podchodzę blisko z aparaturą do modelu i dotknę przewodów żeby rozłączyć zasilanie to model wariuje zaczyna sam latać pomimo, że manetka na nadajnkiu jest skręcona na minimum i trymer też dojechany na minimum. Natomiast gdy aparatura stoi 2m dalej to już tego problemu nie ma - czy to normalne że się tak wzbudza?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 ....Zauważyłem jedną przykrą sprawę (niech mnie ktoś rozjaśni czy to narmalne) jak podchodzę blisko z aparaturą do modelu i dotknę przewodów żeby rozłączyć zasilanie to model wariuje zaczyna sam latać pomimo, że manetka na nadajnkiu jest skręcona na minimum i trymer też dojechany na minimum. Natomiast gdy aparatura stoi 2m dalej to już tego problemu nie ma - czy to normalne że się tak wzbudza?? Jak najbardziej powinno ci działać na programie heli i tarczy ustawionej na Normal, bo wtedy każdy kanał jest odpowiedzialny za osobną funkcję - miksery tarczy są wyłączone. Problem by był gdybys wybrał typ tarczy CCPM Takie "szalenie" helika nie jest prawidłowe. Ale czasami się zdarza przy tak prostych odbiornikach jak w Lamie. Może to być problem niezbyt dobrego zestrojenia odbiornika - np. użyty kwarc odbiorczy nie jest E-Sky tylko jakiś inny. Być może wzbudza ci się stabilizator od BEC w Lamie i jak masz silny sygnał z nadajnika to interferują dając silne zakłócenia. Być może to zjawisko zatykania odbiornika silnym sygnałem z nadajnika. Choć to nic pewnego - może to kilka przyczyn - bez oględzin ciężko coś konkretnie zwyrokować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.