JOKER 2 Opublikowano 13 Lipca 2018 Opublikowano 13 Lipca 2018 Nie bardzo wiem jak się za to zabrać . Może ktoś mi wyjaśni .
Gość Opublikowano 13 Lipca 2018 Opublikowano 13 Lipca 2018 Baza wiedzy na 77Hobby https://77hobby.pl/uaktualnienie-firmware-urzadzen-smart-port-przez-opentx-21-n-20.html
JOKER 2 Opublikowano 13 Lipca 2018 Autor Opublikowano 13 Lipca 2018 Jak na mój tępy łeb to za mało , lub za mądrze .
Gość Opublikowano 13 Lipca 2018 Opublikowano 13 Lipca 2018 Aktualizacja Firmware 1. szykujemy kabelek (np. przedłużacz do serw) jak na zdjęciu 2. Pobieramy plik z firmware ze strony FrSky: https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/Downloads/Firmware/S8R/FW-S8R-180328.zip 3. Archiwum trzeba rozpakować na dysk twardy 4. Podłączamy radio do komputera w trybie pamięci masowej - by dostać się na kartę SD 5. Kopiujemy plik s8rlbt20180328.frk na kartę SD do katalogu FIRMWARE 6. Wyłączamy radio, odkręcamy tylną pokrywę i przygotowany wcześniej kabelek wpinamy do złącza a drugi koniec do odbiornika - na zdjęciu ładnie widać (prawa strona zdjęcia "patrzy" w kierunku anteny radia) 7. Uruchamiamy radio 7.1 wchodzimy do menu ustawień radia 7.2 przechodzimy do drugiego ekranu, gdzie widać zawartość/strukturę karty SD 7.3 wchodzimy do katalogu [FIRMWARE] 7.4 podświetlamy plik s8rlbt20180328.frk 7.5 przytrzymujemy dłużej "klawisz" Enter - pojawi się menu wskazujemy "Sflashuj Modul Zewnętrzny" -> Enterek 7.6 w trakcie wgrywania będą mrygały diody w odbiorniku 7.7 i to już wsio No chyba, że chodzi o kalibrację odbiornika...
ssuchy Opublikowano 14 Lipca 2018 Opublikowano 14 Lipca 2018 Ad1 W jednym z gniazd przedłużacza serw cieniutkim wkrętakiem (zegarmistrzowsmim) lub ostrą igłą podważasz kolejno (delikatnie żeby ich nie wyłamać) plastikowe zaczepy konektorów (GND-czarny/brązowy oraz VCC-czerwony) i wyciągasz konektory metalowe z kabelkami z gniazda, po czym wkładasz do gniazda ponownie (do zatrzaśnięcia), ale zamieniając je miejscami. Na fotce poniżej zaznaczyłem żółtą strzałką plastikowy zaczep konektora w gniazdku kabla, który trzeba podważać (widać wyjęty metalowy konektor masy: GND - w tym przypadku zamontowany na kabelku koloru brązowego): Tak przerobiony kabel oznacz jaskrawą taśmą na przyszłość (najlepiej z jakimś opisem na niej - wiem co piszę, bo też mam już trochę lat na karku ), żeby go nie użyć przypadkiem w osprzęcie modelu, bo grozi to uszkodzeniem serwa/odbiornika. Przy aktualizacji firmware odbiornika nie ważne którą wtyczkę gdzie wepniesz, istotne aby żółty kabel z jednej i drugiej strony (w nadajniku i odbiorniku) był wpięty na sygnale SPort. Ad4 Możesz samą kartę SD po wyjęciu z nadajnika odczytać/zapisać w dowolnym czytniku (bez łączenia nadajnika kabelkiem z PC-tem). Współczesne kompy (czy to blaszaki, czy przenośki) mają już często zamontowane fabrycznie w swojej obudowie gniazda czytników kart SD (jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości jak to zrobić, to pytaj). Zwróć tylko uwagę żeby plik firmware (ściągnięty wcześniej z netu i zapisany gdzieś na twoim kompowym dysku) zapisać do katalogu: FIRMWARE na karcie SD, no i co ważne: później, po włożeniu karty SD do nadajnika (i połączeniu nadajnika z odbiornikiem przerobionym kabelkiem jw.) przed aktualizacją, wybrać na wyświetlaczu nadajnika WŁAŚCIWY PLIK do aktualizacji (zanim potwierdzisz ten proces)! Dasz radę!
kkdarch Opublikowano 14 Lipca 2018 Opublikowano 14 Lipca 2018 Ja właśnie aktualizowałem X8R .Zgrałem na kartę ,włożyłem do nadajnika i dalej procedura jak powyżej.Wszystko działa. Też miałem z tym problem gdyż mój Horus 12 nie był widoczny dla kompa ale filmiki na youtube pomogły.
Gość Opublikowano 14 Lipca 2018 Opublikowano 14 Lipca 2018 No to jeszcze odnośnie przerobionego kabelka. W Taranisie "E" jest na tyle dużo miejsca, że raz wpięty w radiu kabel można zostawić "na amen". Unikniemy w ten sposób błędu przy podłączaniu odbiornika.
JOKER 2 Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Opublikowano 27 Lipca 2018 Piszę dopiero teraz bo byłem poza domem . Zrobiłem jak koledzy radzili i jest wszystko O . K . Jedna sugestia ; proszę aktualizować przy częściowo rozładowanym nadajniku , poniżej 10 wolt , odbiornik ma maksymalne zasilanie 10 wolt . Dziękuje za pomoc . Joker
Rekomendowane odpowiedzi