Skocz do zawartości

Odklejenie - usunięcie magnesów z kabiny laminatowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam mały zgryz. Muszę usunąć kilka magnesów które mają trzymać przód kabiny makietowej w śmigłowcu. Boję się to robić bez przemyślenia tematu bo laminat może popękać. Prawdopodobnie magnesy siedzą na żywicy. Czy macie jakieś pomysły jak to zrobić żeby nie uszkodzić kabiny? Słyszałem o podgrzewaniu lutownicą że ponoć żywica mięknie i puszcza. Ale czy nie upalę kabiny ? A może jakaś inna metoda? Dziękuję z góry za wszelkie rady. Pozdrawiam.

Opublikowano

Grzej lutownicą, nic madrzejszego się nie wymyśli...

Grzej sam magnes, jak będzies, delikatny to zewnątrz kompozytu pozostanie ok. Jeśli zaś przesadzisz, to w mienscu grzania pojawi się delikatne zafalowanie (punktowe,więc bez tragedii). 

Cały kłopot polega na tym, że grzejąc żywicę ponad punkt zeszklenia to zmienia się ją w miękkiego gluta(stan lepko-sprężysty). Po ochłodzeniu wraca do twardości, ale powierzchnia już zepsuta zostaje. 

Niemniej nisla przewodność cieplna powinna sprawić, że jak będziesz delikatny to będzie ok.

No i najlepiej to grzej sam magnes. 

Opublikowano

Dzięki Patryk. Zapomniałem że działasz w kompozytach. Wtedy pytanie napisałbym w dziale o Heli :) W starej uszkodzonej budzie magnesy udało mi się odkleić na waleta za pomocą wąskiego ostrza noża. Puszczały dość łatwo. Jednak w nowej budzie wydają się siedzieć pewniej. Muszę je przemieścić a co poniektóre obrócić bo polaryzacja nie pasuje do dołu budy. Okazało się że magnesy są wklejone nieprawidłowo. Jedne przyciągają inne odpychają przód kabiny... No i niektóre są w niewłaściwym miejscu.

Opublikowano

Aktualizacja:

Magnesy odklejone :)

Lutownica + skalpel i nóż do podważania.

Było sporo smrodu z grzanej żywicy i trochę strachu czy nie zdewastuję kabiny. Na szczęście wszystko poszło gładko. Operacja się udała i pacjent żyje.

Teraz zastanawiam się na czym wkleić magnesy w nowych punktach. To na czym one siedziały to jakieś pieroństwo. Moja żywica 5 minutowa przy tym to klej CA :) Słabo coś trzyma. Robiłem testy. Jakieś rady odnośnie kleju? Połączenie magnes - laminat.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.