Skocz do zawartości

Problem z silnikiem Emax 2215/25.

mars2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z silnikem Emax 2215/25. Po podłączeniu wszystkich rzeczy włączam nadajnik ustawiam dzwignie do dołu podłączam baterię do regulatora. Jest kilka sygnałów po czym próbuje uruchomić silnik. Zaczyna się kręcić a po 1 sekundzie wyłącza się, aby ponowie sie silnik kręcił trzeba "szarpać" drążkiem gazu. Bateria jest pełna.

Nie wiem co mam zrobic proszę o pomoc.

Opublikowano

To typowe objawy rozładowanego ( albo kiepskiego jeśli piszesz, że naładowany) pakietu. Jak dodasz gazu napięcie spada i BEC wyłącza silnik. Cofasz drążek - chwila przerwy - napięcie lekko rośnie bo nie ma obciążenia i pakiet sie trochę "zbiera"- dodajesz gazu- silnik startuje - napięcie siada - BEC wyłącza silnik.....i tak w kółko. Zmień pakiet na inny i zobacz co będzie.

Opublikowano
To typowe objawy rozładowanego ( albo kiepskiego jeśli piszesz, że naładowany) pakietu. Jak dodasz gazu napięcie spada i BEC wyłącza silnik. Cofasz drążek - chwila przerwy - napięcie lekko rośnie bo nie ma obciążenia i pakiet sie trochę "zbiera"- dodajesz gazu- silnik startuje - napięcie siada - BEC wyłącza silnik.....i tak w kółko. Zmień pakiet na inny i zobacz co będzie.

Miałem podobny objaw. Silnik chodził na ok. 40 - 50% mocy po dodaniu gazu zdychał.

Podejrzewałem akumulator i regulator. Silnik sprzedałem jako uszkodzony. Nowy właściciel sprawdził i okazało się, że jedna faza upalona. Polutował i wszystko ok.

Opublikowano

Czy silnik pracuje dobrze bez śmigła? Jeśli nie, to spróbuj zmienić ustawienie timingu w regulatorze, lub poszukaj zwarcia/przerwy między regulatorem, a silnikiem lub w samym silniku. Jeśli pracuje bez śmigła, a źle działa ze śmigłem, to faktycznie przyczyną może być słaby pakiet. Próbowałeś z innym silnikiem? Próbowałeś ten silnik z innym regulatorem?

BEC wyłącza silnik

:shock: :shock: :shock:

BEC (battery eliminating circuit) nie jest w obwodzie sterowania silnikiem i nie ma z tym nic wspólnego. Jest to stabilizator napięcia 5V dla odbiornika i serw.

Opublikowano
BEC (battery eliminating circuit) nie jest w obwodzie sterowania silnikiem i nie ma z tym nic wspólnego

Pewnie, że nie, ale "BEC" z mojej poprzedniej wypowiedzi to skrót myślowy Panie kolego - dla jsności, bo zdaje się, że kolega tego nie wyłapał . Zamiast przydługiego wywodu o sposobie działania regulatora....

I po co sie czepiać :?:

Mars2 pytał co może być przyczyną czegos tam i staramy się pomóc.

Jest kilka sygnałów po czym próbuje uruchomić silnik

Sądząc po tej wypowiedzi człowiek jest na początku modelarskiej drogi..te kilka sygałów może świadczyć m.in. o tym jakie mogą być problemy ( choć nie koniecznie), jak się regulator "uzbraja", jak rozpoznaje ilość cel, położenie drążka gazu.......silniki bezszczotkowe potrafia czasem wkurzyć...

Oczywiscie " uzbraja" to kolejny skrót myślowy...

Opublikowano
I po co sie czepiać :?:

Nikt się nie czepia, tylko poprostu poprawia błąd. Zamiast pisać, że BEC odcina silnik wystarczy że regulator odcina silnik (albo nawet pakiet a nie silnik, co skutkuje brakiem kontroli nad serwami, ale nie jestem pewien - niech ktoś to zweryfikuje ;) ). Użyłem dokładnie takiej samej ilości słów, nie uzywając żadnego skrótu, a wyraziłem się poprawnie.

Sądząc po tej wypowiedzi człowiek jest na początku modelarskiej drogi

Twoja wypowiedź świadczy raczej o Twoim początku drogi modelarskiej. Gdybyś chciał pomóc początkującemu modelarzowi (bo go rozpoznajesz jako początkujący) to opowiadasz mu wszytko po kolei co i jak w temacie, a nie stosujesz błędne skróty myślowe, wprowadzające innych w błąd.

Opublikowano
bo zdaje się, że kolega tego nie wyłapał

A czy kolega Emeryt sądzi, że wyłapałby to niedoświadczony, początkujący modelarz?

Stosowanie tego typu "skrótów myślowych", nie bardzo zresztą trafionych w tym przypadku, powoduje zamieszanie w głowach naszych początkujących Kolegów.

Takie jest moje zdanie i osobiście staram się nie pisać na łamach forum rzeczy niejednoznacznych lub wręcz wprowadzających w błąd.

Ważne jednak, że problem został rozwiązany.

Opublikowano

Kolega Emaryt sądzi, że cały czas jest to niepotrzebne czepianie sie i tyle.....ale jak zauważyłem obaj "poprawiacze" to W-wa i przestało mnie to dziwić.

Ważne, że problem rozwiązany i tyle.

Opublikowano

Emeryt, to ja też się w takim razie przyczepię. Jak wszyscy z Wawy są tacy, to ja nie będę gorszy. Aktualny wpis w polu "Skąd" w Twoim profilu wart jest 1 ptk ostrzeżenia.

Forumowa Mafia Warszawska :crazy: .

EDIT: większość z nas ma wpisane skąd jest, ale Ty jesteś pierwszą osobą, która to wykorzystała w tak ohydny sposób. Nie wiem, co mam więcej napisać, może się nie załamałem, ale jakoś tak przykro jest. A najgorsze, że bezpodstawnie zaatakowałeś osoby doświadczone, z dużym stażem na forum i chętnie pomagające innym.

Opublikowano

Zastanawiam się nad czerwoną "1" dla kolegi Emeryt.Za avatar , brak imienia itp.To jest i ma byś forum koleżeńskie a nie miejsce do odwiedzania przez anonimów i tzw "czepiania się"

Opublikowano
Forumowa Mafia Warszawska :crazy:

I dalej Panowie , grzać bryki , ładować kubły z amunicją i jadymy... :rotfl:

Emeryt, takie czepianie się skąd kto jest to naprawde mało przemyślane i na poziomie chwyty... przemyśl to.

Opublikowano

Panowie widzę, że Was ponosi. Cała ta dyskusja jest zupełnie niepotrzebna. Ale oczywiście jesli koniecznie uważacie, że należy ją pzeciągać..

Za avatar , brak imienia itp.

Pokaz mi prosze gdzie to tkwi w Waszym regulamnie, bo jak się nie mylę w pkt.6 jest wyraz "może' a nie "musi".

Pokaż mi proszę w kalendarzu imę "qpa", "Ładziak" czy "cobra".

Emeryt jest równie dobrym "imieniem" jak reszta.

Przeczytajcie Panowie najpierw regulamin który napisaliście i pokażcie mi palcem co według Was jest nie tak..

ale Ty jesteś pierwszą osobą, która to wykorzystała w tak ohydny sposób.........bezpodstawnie zaatakowałeś osoby doświadczone

To znaczy jaki ohydny? I jak zaatakowałem? Może coś bliżej.

A z miasta Łodzi jestem jakby co..

Według mnie parę postów temu wkroczyliście w końcowy zapis pkt.2 w rozdziale I regulaminu będącego waszą własnością.

Opublikowano

Nie wiem czy zauważyłeś jednak że wymienieni przez Ciebie koledzy mają avatar, imienia może nie.Ale mają chociaż jedną opcję z dwóch.

Edit: Ładziak ma wpisane imię , wystarczy spojrzeć na sam dół postu.

Opublikowano
Panowie widzę, że Was ponosi.

Kolego, ponioslo to Ciebie wypiujac podteksty pt. warszawiaki etc.

Ja moge napisac ze nie lubie Łodzi , ale tylko dlatego ze nie lubie starego budownictwa a do ludzi nic nie mam i nie generazlizuje co Ty niestety zrobiles i to nie bylo zbyt mile ani na poziomie bo ludzie normalni jak i inni trafiaja sie wszedzie i nie rozumiem jak ktos generalizuje mi "bo z warsiawki"....

Nie trzeba trzymać pionu :D , ważne żeby poziomu nie zabrakło.

Opublikowano

I ja dołożę od siebie.

niby kolega taki "emeryt" a stosuje takie szczeniackie chwyty kto skąd jest. A tu chodzi o to żeby dzielić się swoimi dobrymi i złymi doświadczeniami z pasji, która łączy krawaciarzy, krakusów, pyry i innych jakkolwiek ich zwał. Szuka kolega wrażeń - to na stadion, a nie na forum - gdzie nie wszyscy pozjadali wszystkie rozumy, i niektórzy szukają cennych informacji żeby zaoszczędzić trochę czasu i pieniędzy i zeby nie zniechęcić się do modelarstwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.