senio Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Chciałem zapytać czy luz między czopem wału a pokrywą skrzyni korbowej w O.S. max 46LA ma być, oraz czy i jaki jest w nowym silniku ?. U mnie wał porusza się minimalnie w przód i w tył dzięki temu luzowi. Jak zmierzyłem jest to około 0,3mm luzu i tyle samo wał pracuje w przód i w tył. Dorabiam nową pokrywę skrzyni korbowej z duraluminium ponieważ stara jest wykruszona i mogę ją dorobić tak aby tego luzu nie było. Jeśli ma być tam luz jaki zrobić żeby nie było efektu zacierania podczas rozszerzania się materiału przy pracy pod wpływem temperatury ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Pokrywa skrzyni korbowej nie może dotykać do wału. Wał minimalny lus podłuzny może mieć. Po odpaleniu silnika cią powoduje wyciąganiewału do przodu więc luz sią skasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 W moim silniku OS Max .20FP również występuje spory luz. Dzieje się tak jak mówi Motyl ciąg kasuje luz. W moim przypadku podczas odpalania starterem zdarza się iż wał zawadzi o tylną pokrywę! Pomimo tego silnik pracuje jak najbardziej prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senio Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Dzięki wszystko wiadomo. Zrobię tak jak w oryginale 0,2-0,3mm luzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senio Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Silniczek już skończyłem. Dorobiłem dekiel skrzyni korbowej z duraluminium PA6. Dorobiłem też mocowanie ułamanej igły. Teraz czas na testy. Nagrzewnice świecy już sobie kupiłem więc jak trochę paliwa zdobędę pierwszy rozruch. Tak wyglądał jak go kupiłem : Dorobiona pokrywa i uchwyt iglicy : Całość obecnie tak wygląda : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 regulacje wysokich ustaw pionowo w góre bo teraz wystaje i aż się prosi o ułamanie przy pierwszej opresji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senio Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 regulacje wysokich ustaw pionowo w góre bo teraz wystaje i aż się prosi o ułamanie przy pierwszej opresji Znaczy się iglicę ustawić pionowo na tym dorobionym uchwycie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 tak wtedy chodź troche schowa się za cylindrem, i jak "glebniesz" pionowo w ziemie masz 100% więcej szansy zę iglica przeżyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senio Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 tak wtedy chodź troche schowa się za cylindrem, i jak "glebniesz" pionowo w ziemie masz 100% więcej szansy zę iglica przeżyje OK. Na czas testów tak zostanie. W modelu obrócę ją pionowo. Dzięki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.