meteor Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Witam Jak w temacie, uszkodziła mi się ładowarka. :cry: Objaw zepsucia: po podłączeniu pakietu i włączeniu ładowania wyskakuje błąd że pakiet nie podłączony... sprawdzałem kabel i wszystko styka, podejrzewam że któryś z elementów się spalił, wymieniłem jednego IRF i 2 diody schottkiego (myślałem że one też są spalone) i dalej nic... Czy ktoś potrafi mi pomóc ? Może jest ktoś kto potrafi mi ją naprawić? :roll: Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rado Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Sprawdż jeszcze przewody po podłaczeniu pakietu (chodzi o sprawdzenie wtyczki), oraz punkty lutownicze przewodów i wtyczek balansera, może jakiś zimny lut - warto poprawic, może uszkodzenie jest prozaiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 17 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Na to też wpadłem, wszystko przebadane Ale dzięki za chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 a rozładowywać pakiet może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 17 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Tego nie sprawdzałem :idea: Zobaczę jutro bo nie mam teraz akumulatora pod ręką. EDIT: No i lipa, też nie rozładowywuje... a napięcie z akku dochodzi do ładowarki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Ponoć na płytce jest jakiś rezystor ceramiczny, czytałem gdzieś o tym.Problem był podobny do Twojego,po jego wymianie było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Nie widzę żadnych rezystorów ceramicznych, są jakieś SMD i 2 normalnej wielkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Sprawdź te normalnej wielkości, mogą być upalone,szczególnie ten z lewej ma jakiś czarny pasek po środku, albo jest upalony albo to pasek od kodu (z tego zdjęcia niewiele wynika). Edit, ten niby scalak nad nimi to chyba FET mocy, być może on sie spalił.Przeczytaj oznaczenie na nim i podaj je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 To od oznaczenia. Mam prośbę do posiadaczy imaxa, czy mogą sprawdzić rezystancję tych dwóch rezystorów? U mnie ten z czarnym paskiem po wylutowaniu ma 0,7 Ohma a ten ze złotym 1.4 Ohma. Spalone raczej nie są... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Więc spalony nie jest, daj oznaczenie tego układu nad rezystorami, być może że to tranzystor i jak on poleciał to nie będzie napięcia na wyjściu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Oznaczenie jak na foto. Po podłączeniu do wyjścia ładowarki podpiąłem Li-pol naładowanego do 12.3V to na tym tranzystorze było napięcie 7V. Nóżki połączone są ze sobą jak na obrazku. szukałem datasheet do tego tranzystora ale nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Oto Twój tranzystor http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=IRF7413#cleanParameters%3D1%26search%3Dirf+7413%26bf_szukaj%3D+ Radzę Ci również poprawić lutowania dużych rezystorów bo te luty wyglądają wręcz śmiesznie.Lut ma być błyszczący i przylegać zarówno do pola lutowniczego jak i do elementu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Ale gafa Luty poprawione. Szukałem wg oznaczenia IORP712M :oops: Więc tranzystor chyba sprawny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Taki 7413 jest też na wejściu tuż przy przewodach zasilających. W trzech ładowarkach moich klientów on szwankował. W dwóch egzemplarzach się spalił a w jednym ograniczał prąd ładowania do 0,2A. Przyjrzyj mu się czy nie ma śladów nadpalenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 To chyba nie o to chodzi, ładowarka nie wykrywa pakietu, nie wie że jest on fizycznie do niej podłączony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Nie wykrywa w momencie kiedy rozpoczynasz ładowanie/rozładowanie tak? Czyli w momencie kiedy ładowarka zaczyna pobierać prąd ze źródła, tak? Więc może jednak ten tranzystor na wejściu ma znaczenie? Tak jak pisałem, okazał się on winowajcą ograniczenia prądu ładowania jedynie do 0,2A a skoro uległ uszkodzeniu w kilku egzemplarzach to może warto mu się dobrze przyjrzeć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Możliwe że toto ale i tak sam sobie nie wymienię bo nie mam nawet czym polutować SMD. Pytanie czy przez ten tranzystor ładowarka nie wie tez jakie ma napięcie na pakiecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Przez ten tranzystor głupieje elektronika ładowarki więc wszystko możliwe. A próbowałeś ładować NiMH/NiCd ? Może problem tkwi w balanserze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Bez balansera też nie ładuje więc to raczej nie jego wina. No nic poszukam kogoś ze stacją lutowniczą i poszukam tranzystorów. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Ładowarka doznała olśnienia i działa :shock: Nie wiem jak to się stało ale się z tego cieszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.