Jump to content

zepsuty Imax B6


meteor

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie, uszkodziła mi się ładowarka. :cry: Objaw zepsucia: po podłączeniu pakietu i włączeniu ładowania wyskakuje błąd że pakiet nie podłączony... sprawdzałem kabel i wszystko styka, podejrzewam że któryś z elementów się spalił, wymieniłem jednego IRF i 2 diody schottkiego (myślałem że one też są spalone) i dalej nic... :(

Czy ktoś potrafi mi pomóc ? Może jest ktoś kto potrafi mi ją naprawić? :roll:

 

Marcin

Link to comment
Share on other sites

Sprawdż jeszcze przewody po podłaczeniu pakietu (chodzi o sprawdzenie wtyczki), oraz punkty lutownicze przewodów i wtyczek balansera, może jakiś zimny lut - warto poprawic, może uszkodzenie jest prozaiczne

Link to comment
Share on other sites

Guest slawekmod

Ponoć na płytce jest jakiś rezystor ceramiczny, czytałem gdzieś o tym.Problem był podobny do Twojego,po jego wymianie było ok.

Link to comment
Share on other sites

Guest slawekmod

Sprawdź te normalnej wielkości, mogą być upalone,szczególnie ten z lewej ma jakiś czarny pasek po środku, albo jest upalony albo to pasek od kodu (z tego zdjęcia niewiele wynika).

 

Edit, ten niby scalak nad nimi to chyba FET mocy, być może on sie spalił.Przeczytaj oznaczenie na nim i podaj je.

Link to comment
Share on other sites

To od oznaczenia. Mam prośbę do posiadaczy imaxa, czy mogą sprawdzić rezystancję tych dwóch rezystorów? U mnie ten z czarnym paskiem po wylutowaniu ma 0,7 Ohma a ten ze złotym 1.4 Ohma. Spalone raczej nie są...

Link to comment
Share on other sites

Guest slawekmod

Więc spalony nie jest, daj oznaczenie tego układu nad rezystorami, być może że to tranzystor i jak on poleciał to nie będzie napięcia na wyjściu.

Link to comment
Share on other sites

Oznaczenie jak na foto. Po podłączeniu do wyjścia ładowarki podpiąłem Li-pol naładowanego do 12.3V to na tym tranzystorze było napięcie 7V. Nóżki połączone są ze sobą jak na obrazku.

dsc08667pr6.th.jpgthpix.gif

 

szukałem datasheet do tego tranzystora ale nie znalazłem :(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Anonymous

Taki 7413 jest też na wejściu tuż przy przewodach zasilających. W trzech ładowarkach moich klientów on szwankował. W dwóch egzemplarzach się spalił a w jednym ograniczał prąd ładowania do 0,2A. Przyjrzyj mu się czy nie ma śladów nadpalenia.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Nie wykrywa w momencie kiedy rozpoczynasz ładowanie/rozładowanie tak? Czyli w momencie kiedy ładowarka zaczyna pobierać prąd ze źródła, tak? Więc może jednak ten tranzystor na wejściu ma znaczenie? Tak jak pisałem, okazał się on winowajcą ograniczenia prądu ładowania jedynie do 0,2A a skoro uległ uszkodzeniu w kilku egzemplarzach to może warto mu się dobrze przyjrzeć?

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Przez ten tranzystor głupieje elektronika ładowarki więc wszystko możliwe. A próbowałeś ładować NiMH/NiCd ? Może problem tkwi w balanserze?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.