madrian Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Mam takie głupie pytanie. Jakie są różnice NACA 4412 i NACA 4415. Jest też NACA 2412, który podobno jest bardzo zbliżony do CLARK Y. Chodzi mi o różnice we właściwościach lotnych. Pytam pod kątem konstrukcji typu trenerek - parkflyer. :wink: Buduję małego deproniaczka wzorowanego na Old timerze (nie Piper). Oryginał ma profil NACA 4412. Ale zastanawiam się, czy pozostałe profile nie były lepsze dla modelu. Inna wersja oryginału ma Profil Clark Y. Pozdrawiam. PS - na razie się nie chwalę. Poczekam aż coś wyjdzie... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 grubością, ten pierwszy ma 12% a drugi 15% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 NACA 4412 to profil 12% NACA 4415 to profil 15% Clark Y do trenerka całkiem niezły, profili NACA 44xx nie znam osobiście Ale stosując NACA4415 zamiast 4412 zwolnisz model, bo grubszy profil większe opory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Pierwsza wersja pytania było trochę źle sformułowana. Ale nie zdążyłem wyedytować. Macie niezłe tempo :wink: O grubości wiem, zdążyłem się zapoznać z DTR-ką NACA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.