Marcin81 Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Witam Wszystkich forumowiczów! Mam na imię Marcin i powróciłem do tego modelarskiego szaleństwa po latach :rotfl: Jest to mój pierwszy post, więc prosze jak moi poprzednicy o wyrozumiałość i ewentualne wskazówki. Zachciało mi się czegoś łatwego w pilotażu i kupiłem sobie piankowca z Robbe, a czemu robbe? Bo nikogo jeszcze nie widziałem z tym modelem a wygląda bardzo podobnie do EG i EJ. Troche danych: - rozpiętość skrzydeł :1800mm - długość : 1120mm - masa całkowita (gotowego do lotu) 764 g (z własnym/pełnym wyposarzeniem...) - powierzchnia skrzydeł : 32 dm2 - materiał : EPP (Robbe mówi na to Arcel) Mam troche fotek (tylko nie wiem jak je umiścić...) Wyposarzenie jakie zamontowałem: - Silnik RAY C2836/10 - regulator 30 A ( chinszczyzna z Allegro) - na stery K i W serwa HS 81, na lotki HTX 900 - odbiornik stary, wysłużony Graupner C 16 (najprawdopodobniej do wymiany ze względu na wagę...) - pakiet li-po ZIPPY 1350 mAh, 11,1 V 15 C - łopaty aero-naut 11/6 - kołpak RAY TURBO 40/5/6-8/3 Jeśli będzie ktoś na tyle uprzejmy by poinstruować mnie jak dodać zdjęcia dodam jeszcze dziś... Model czeka na odpowiedni dzień na oblot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Kadłub i "bebechy" W taki sposób musiałem rozwiązać problem z pomieszczeniem sprzętu... Odbiornik na rzepie do góry "nogami" Mordka Skrzydło Inna perspektywa Tak się w całości prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VJ_Adams Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 EDIT: Gdy ja pisałem post poniżej akurat ty wgrałeś zdjęcia na forum Co do załadowania fotki to proszę tutorial: 1. Zdjęcie musimy umieścić na zewnętrznym serwerze (np na cyberfoto.pl opcja Dodaj fotke). Nie możemy umieścić zdjęcia znajdującego się na naszym dysku. Musimy pamiętać o zmniejszeniu i wyostrzeniu zdjęcia ! 2. Po załadowaniu na serwer zdjęcia pokazują się ramki z kodami HTML, skopiować tą ramkę gdzie napisane jest Forum lub coś podobnego 3. Wklejamy tekst z tej ramki na forum. 4. Klikamy PODGLĄD ! jeśli wszystko ok klikamy wyślij i gotowe Inny sposób: Wgrywamy fotkę na jakiś hosting zdjęć, jak załaduje się zdjęcie pojawi się załadowana fotka na stronie, klikasz PPM i pokaż zdjęcie, kopiujesz link zdjęcia, klikasz przy zakładaniu posta lub odpowiedzi przycisk IMG i wklejasz tam poprzednio skopiowany link Mam nadzieję że dobrze wszystko napisałem Czekam z niecierpliwością na szczegółowe zdjęcia, ponieważ interesuje mnie ten model Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Dzięki VJ_Adams ale jakoś sobie poradziłem ;D u mnie się wyświetlają... jakby co to mogę inne szczegóły sfotografować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Panowie! :wink: Czy wie ktoś, czym można pomalować ten model :?: :?: :?: Wydaje mi się, że zwykłe spray'e (mam na myśli samochodowe) mogą stopić ten materiał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Jeżeli to jest EPP (a wygląda na to że jest), to spokojnie możesz malować sprayem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 ja bym jednak sprawdził, wystarczy kapnąć CA gdzies w kadłubie i sie dowiesz, jesli wytopi to musisz zakupić jaką farbę akrylową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 No to w nogi i do sklepu..... :rotfl: Model kleiłem gęstym CA i nic się nie stało... Niedługo postaram się wystawić model w kolorze... Dzięki za odpowiedź :!: :!: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek66 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Witam! Widziałem ten modelik w modele.sklep.pl . I mocno mysłalem o zakupie bo nawet cene mial chyba promocyjną 199zł. Ciekawy jestem jak się będzie sprawował w powietrzu bo wygląda imponująco! Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X-wing Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Witaj, ładny modelik ja jednak uczulę Ciebie na pakiet zasilający 15C to około 20A, może się okazać że po kilku lotach masz ładny okrągły pakiecik :twisted: powodzenia w oblotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Wiem właśnie, że z tym pakietem może być troche lipa... :| Ale łudze się, że ciąg śmigła będzie na tyle mocny, że będe krótko korzystał z maksymalnego obciążenia... Nie mogę się doczekać w końcu jakiejś "normalnej" pogody, żeby ptaszka ulotnić :mrgreen: Puki co nacieszone tylko oko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Nie łudź się. Szybowcem lata się albo z gazem na full, albo bez silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 cobra tak, wiem... Tylko właśnie dlatego się łudze, bo silnik nie "chodzi" przez cały czas ( jak to w motoszybowcach...) i może dlatego ich nie zabije... Prawde mówiąc z lipolami nie miałem do czynienia jeszcze i niestety musze teraz praktykować góralską metode "jok sie nie wywrócis, to sie nie naucys" :wink: PS. Farba kupiona, można malować ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 No i model doczekał się kolorów, a w sumie koloru... Niestety (patrz lewe skrzydło) nie wsztstko wyszło jak chciałem... Da się to jakoś uratować ? :idea: ...i same stateczniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VJ_Adams Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Zrób jeszcze jeden pasek na tym "mazgaju" i to samo na drugim skrzydle. Powinno fajnie wyglądać Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Weź drobny papier ścierny? Albo zrób drugi pasek tak jak mówi Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Może najpierw spróbuje papierek... Jak będzie dobry efekt, to zostawie... Prawde mówiąc nie wliczałem więcej pasków, ale jak będzie trzeba... Dzięki za podpowiedź :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 25 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 W końcu trafiłem na łądną pogodę!!! Model oblatany :mrgreen: Powiem tak : Napęd jaki zastowowałem w zupełności wystarcza do dość ostrego wznoszenia się, pakiet - hmmm... mam 1300 mAh i nie rozładowałem go (latałem łącznie ponad 40 minut :shock: ), dwóch pozostałych nawet nie wyciągałem ze skrzynki, bo zimno się już robiło... Jeśli chodzi o właściwości lotne... Arcus lata, lata, lata, lata i lata :jupi: Może latać wolno, majestatycznie ale też poświstałem sobie nim nad głową i musze przyznać że nie ociąga się w powietrzu (jeśli tego chcemy :wink: ). Podstawowa akrobacja - OCZYWIŚCIE!!! Modelem się lata bardzo przyjemnie i wybacza dużo błędów. Spokojnie polecam ten produkt młodym adeptom sztuki latania! PS. Filmik mam, ale z telefonu.... Postaram się następnym razem o lepszy sprzęt i wystawie jakiś filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Spokojnie mozesz dac pakiet 3s 800-900mah ... Posiadam ten model i 5 pakietów i rzadko udaje mi sie wylatac wszystkie 5 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 25 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 ertman_176, Mam pytanie... zmieniałeś/ulepszałeś coś w Arcusie? Zastanawiam się jak można zwiększyć efektywność tego modelu w kwestii prędkości... ..przydało by się więcej adrenaliny... :twisted: aha.. na ile wystarcza Ci pakiet 800 mAh? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.