Peter Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Do mnie trafil produkt stricte beta,wiec przyjmujac z ;-) jest to forma wstepnie zakonczona.Wiec moge sobie ponarzekac jako potencjalny klient/uzytkownik. Nie bardzo pamietam kto kogo namowil :oops: ,ale po paru miesiacach powstala konstrukcja,ktora zawsze chcialem uzytkowac.Niezalezne 4 kanaly. Robilem juz proby z podobnym systemem tzw. ultimate,ale byla to dosc spora kombinacja,trudna w regulacjach/strojeniu.Ale powstala,na 3 tunerach-czyli YJ i Oracle plus rx RV.Powstala to za duze slowo,po prostu udalo mi sie dzieki Krzyskowi,skompletowac wszystko razem. Ale wracajac do rzeczy. Ja jako laik,marudzilem wciaz Zbyszkowi,aby zrobil/wymyslil/skonstruowal uklad powiadamiania (dzwiekiem) : przelaczanie glowic niski poziom sygnalu itp. Zbyszek,jako pragmatyk,odrzucil niektore moje irracjonalne zyczenia i dorobil do tunerow osobne .....OSD !!! Taki pasek pozkazujacy poziom sygnalu (na ekranie ). No tym posunieciem,oslabil moja wole marudzenia.Zupelnie :oops: Sam bym tego nie wymyslil. Zastanawiam sie ile czasu spedzil nad montazem,obudowa itd.Bo o wymysleniu to nawet nie wspominam,przez grzecznosc.Dla mnie to calkowite s-f to co robia Zbig i inni. W kazdym badz razie ,tuner dotarl wczoraj,w dobrej kondycji i w tym watku postaram sie marudzic i szukac dziur w calym. Zaczne od konstrukcji mechanicznej. Obudowa typowa,typu gotowa.Calosc zwarta (w srodku) .Solidnie zamocowana.Calosc na zewnatrz sprawia wrazenie prawie fabrycznego produktu.Cos jak jakosc Oracle (w podobnej obudowie).Zaskoczeniem jest,spora waga (cztery glowice wewnatrz) i szum....wentylatora.Jednak jest tam sporo tej elektroniki,wiec i ch;lodzenie na cieplejsze dni przewidzial konstruktor. Wewnatrz (pozwolilem sobie zajrzec :oops: ) uporzadkowana konstrukcja,solidnie zamocowane plytki i elementy typu: gniazda , wyswietlacz itd. Jak na prototyp,to wymagalo to sporo pracy.Mowa o dystansach,mocowaniach .Typowo mechaniczna sprawa,ktorej nie cierpie. Calosc,po zalaczeniu i krotkiej pracy,jawi sie jako przemyslana i dopracowana konstrukcja. Umowilem sie wstepnie ze Zbyszkiem,ze zanim poleci model,pozwole sobie zrobic kilka ,tak lubianych spacerkow po wsi (tym razem polskiej). Wyglada to mniej wiecej tak,ze beda porownania pomiedzy YJ z hamerykanckiej firmy a diveristy Zbiga.Ja stawiam na Zbiga,ale moze sie tez okazac ze wygra YJ. To mikrofale i nie wszystko mozna przewidziec,juz nie raz sie przekonalem o tym,latajac z antenami po nocy po wsi :shock: Zainteresowanych,prosze o cierpliwosc,gdyz takie testy wymagaja jednak sporego przygotowania logistycznego.A jesli maja byc w przyblizeniu wiarygodne,musza byc zrobione po 2-3 razy. Oczywiscie lamerski opis,ze kolo drzewka mam juz snieg takze bedzie,ale tym razem poprzeczke podniose wyzej,bo rownolegle bedzie dzialac drugi zestaw,a calosc postaram sie w miare logicznie sfilmowac. Majac juz wczesniej tuner 13 cm.uk na glowicach Comtecha,zauwazylem ze maja one fenomenalna czulosc.Dlatego tez jako ,,deser'' postaram sie przetestowac antene o b. duzym zysku,aby potwierdzic moje wczesniejsze przypuszczenia,ze tunerami Comtech mozna wybrac sie naprawde daleko,bez obawy na utrate sygnalu.Juz wczesniej pisalem o tym,ze te glowice reaguja inaczej niz inne (np. Lawmate) Tzn. nie ostro,nie ucinaja gwaltownie polaczenia/odbioru,ale lagodnie,informujac wczesniej sniezeniem. I dlatego wlasnie te zostaly wybrane ,choc mozna bylo inne :-| np. Airwave,tansze i do kupienia bez problemow. Wiecej o powstaniu tej konstrukcji w watku autorskim Zbyszka http://rc-cam.info/viewtopic.php?t=28 Czas pokaze,wynik testow juz za kilka dni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.