Janusz P. Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Bartosz Mesjasz ma rację bo po co na początek ładować się w koszty. Wiadomo jakie jest latanie jako początkujący bo każdy z nas to przechodził więc lepszym rozwiązaniem będzie zakup optic 6 a jak już nauczy się latać to zawsze można wymienić moduł na 2,4 ghz no i oczywiście odbiornik ale na początku przynajmniej nie będzie bardzo bolało przy jakimś przypadkowym kretobiciu co niestety jest wliczone w modelarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romciu Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Witam, przy okazji mam takie pytanie: lepiej mieć gaz po prawej stronie czy po lewej (jestem praworęczny)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krj2 Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Witam, przy okazji mam takie pytanie: lepiej mieć gaz po prawej stronie czy po lewej (jestem praworęczny)? Ile ludzi tyle opini, akurat to jest sprawa indywidualna musisz sam zobaczyc jak ci sie lepiej lata Ja jestem praworeczny, latam w mode 2 (gaz po lewej) ale to nie jest regula. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 To nie ma znaczenia, ważne jest jednak, żebyś miał inne aparatury w tym mode, jakie miałeś poprzednie. Na początku i tak będzie ciężko. Ale chyba większość ma MODE 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 i ja zawitałem po raz pierwszy na tym forum i problem mam podobny z aparaturą. Nie ma co ukrywać początki są ciężkie i kosztowne. Zakupiłem już sobie modelik górno płata, jakiegoś minimag-a, i teraz pozostaje sprawa radyjka. Znajomy ma Graupnera MC-14 (kupował ją jak był młody) i teraz pytanie czy pchać się w te syntezy? Ceny są bardzo podobne do zwykłych aparatur, jedne co mnie martwi to że jak powiedziano mi w sklepie iż odbiornik na 2,4GHz kosztuje ok 200 zł i więcej.... i co wy na to? aaa oczywiste chcę kupić aparaturę raz na długi czas oglądałem ostatnio: 1. FUTABA - FF-6 (T6EXP) 2,4 GHZ 6/7/0 cena ok 600 zl http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4588 2. Hitec - Eclipse 7 - synteza (spectra) ok 600 zl http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2729 3. FUTABA - FF-7 (T7Cp) 2,4 GHz ale za droga po 1000 zl http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5367 i jak lepiej wsiąść 2,4GHz czy np tę Eclipse 7 synteze? hehe pewnie najlepiej wydusić jeszcze 400 zl i kupić numer 3 proszę o sugestie, oraz o podawanie modeli konkretnych aparatur za nie więcej niż 1000 zl ale najlepiej to w granicy 600zł-700 zl z uzasadnieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 czy pchać się w te syntezy? Pchać powiedziano mi w sklepie iż odbiornik na 2,4GHz kosztuje ok 200 zł i więcej A co to ma wspolnego z syntezą? Synteza to brak konieczności używania kwarcy. 2,4 to zupełnie inna technologia. Skoro zaczynasz to pchaj się w 2,4GHz. I polecam DX6i z odbiornikiem AR6200. Kupiona z anglii wyjdzie koło 570zł. NA alledrogo widzialem za 599 z przesyłką ale oczekiwanie 2 tygodnie więc koleś też sam zamawia i sprzedaje potem w polsce. Odbiornik jeden w komplecie masz , a drugi dokupisz jak bedziesz mial w co go wlozyc. Narazie kosztują okolo 280zł ze sklepu hobbycity, w polsce 399zł więc się u nas nie opłaca kupować. A link do tej aparatury prosze bardzo: http://www.heliguy.com/Extras/Radio-Transmitters/Spektrum-DX6i/ Przesyłka w 3 dni jest u Ciebie. I myślę że starczy Ci ona na najblizszych kilka lat. Zauważ że odbiorniki w 35MHz dobrej klasy to koszt miedzy 200-300zł A w tym komplecie jest naprawde dobry odbiornik pełnozasięgowy. Poza tym powitalnia i avatar sie kłaniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 czyli ta aparatura to najlepsza decyzja? dobrze rozumiem? a i takie pytanko bo czytałem cosik tam o odpowiednim rozmieszczeniu odbiornika (na rysunku to takie kablem zlaczone dwa pudeleczka, zawsze wdzialem odbiornik w jednej części) w odpowiednim miejscu w samolocie. tzn gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Ta aparatura to jedna z opcji, nie ma czegoś takiego jak "najlepsza" Co do odbiornika to zanim kupisz nadajnik zdążysz się na forum naczytać o rozmieszczeniu sprzętu, budowie modeli itp sporo lektury przed tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 a ty Bartoszu tez polecasz wlasnie ta aparature? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Ja polecam nadajnik z wymiennymi modułami Ale kupno nadajnika to bardzo indywidualna kwestia, zależna od kasy, potrzeb no i tego czy chcesz się w to bawić na poważnie czy tylko spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daczkes Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 myślę że jak nie spróbuje to nie będzie potrafił na to pytanie odpowiedzieć mam taki sam problem zamierzam budować swój pierwszy model i mimo że już miałem z tym co nieco do czynienia to nie wiem czy mnie to będzie kręcić co mi dobrego powiecie o futabie 6ex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 A może tak dla odmiany użyli byście opcji "szukaj" tematów o wyborze aparatury było już ze 100.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 tzn ja biore sie za to na serio, w sumie wraz ze znajomym mamy juz 4 modele (samolocik, hydrofoama, nietoperka i Multiplex-a minimaga, ale jakos nie latalismy jeszcze;) hehe zatem jak juz wydaje taka kase to na cos porządnego. wiadomo ze nie kupie czegos za 3 tys bo mnie nie stac ale za te 600 zl chciałbym cos, za co pozniej nie będę żałował ze dałem 600 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 bo czym te spectrum DX6 różni sie od FUTABA 6EX 2.4GHz FASST z odbiornikem R606FS http://modeleie.pl/pl,product,153704,futaba,6ex,2,4ghz,fasst,z,odbiornikem,r606fs.html oprócz tego ze futaba taniej wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigreg Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Witam, W takim razie w kwocie do 600 miescisz sie z popularnych aparatur w: - Spectrum DX6i - Graupner MX-12 - Hitec Optic i pewnie kilku innych o ktorych nie slyszalem Wszystko to aparatury 6 kanalowe. Osobiscie posiadalem graupnera i powiem ze to bardzo dobry nadajnik o duzych mozliwosciach. Przejrzyste Menu, graficzny wyswietlacz, latwe programowanie i bezproblemowe uzytkowanie. Latalem ta aparatura smiglowcem z duzym powodzeniem, nie liczac zaklocen. Niestety miejsce gdzie latam ma taki urok ... na 35 MHz trzepie modelami. Pozdrawiam Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 No DX6 to wszystkim. Zauważ że DX6 i DX6i to dwa rozne sprzęty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 ok a tu cenowo swietnie sie prezentujaca aparatura FUTABA - FF-6 (T6EXP) 2,4 GHZ 6/7/0 http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4588 moze nie taka ladna z zewnatrz i chyba ma te same funkcje co ta DX6i no chyba ze widzicie jakas róznice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Ja widze. Wyjdzie tyle co DX6i a nawet ciut drozej a ma mały i mało czytelny wyswietlacz. W DX6i masz wele wiecej info na ekranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 ok a tu cenowo swietnie sie prezentujaca aparatura FUTABA - FF-6 (T6EXP) 2,4 GHZ 6/7/0 http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4588 moze nie taka ladna z zewnatrz i chyba ma te same funkcje co ta DX6i no chyba ze widzicie jakas róznice? są róznice, bo futaba ten nadajnik traktuje jako niepełnozakresowy, czyli polecany do małych elektryków i śmigłowców, ale w praktyce ile ma zasięgu to trzaby podpytać tych co latają. Dobra rada- patrz na ceny nie tyle nadajnika, bo ten sie kupuje jeden, ale odbiorników bo tych najlepiej mieć tyle co modeli, a praktycznie 3-4 dają jako taką wygodę. ZTCW to Futaba ma trochę droższe odbiorniki, a chyba ASSAN najtańsze. Możesz kupić jakiś używany JR z wymiennym modułem, i do niego dokupić moduł assana z odbiornikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigreg Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Witam, Zasadniczo przy zakupie aparatury sprawdza sie zlota zasada - kup najlepsza na jaka Cie stac, nawet kosztem wyposazenia do modelu ktore kupisz nieco pozniej. Model zmienisz wczesniej czy pozniej, aparatura zostaje - zazwyczaj. Dlatego osobiscie nie jestem zwolennikiem kierowania sie aktualnym zapotrzebowaniem jesli chodzi o mozliwosci sprzetu. Moze sie okazac ze temat Cie wciagnie blyskawicznie, masz do tego dryg, i za rok bedziesz juz chcial polatac akrobatem z lotkami, klapami, hamulcami aerodynamicznymi i Bogowie wiedza czym jeszcze, a wtedy okaze sie ze aparaturka zakupiona do trenerka ma za malo mikserow, nie posiada funkcji ktorych potrzebujesz albo brakuje kanalow. Dlatego wybierajac sprzet patrz "jeden krok w przod" i napnij budzet jesli tylko sie da Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.