Skocz do zawartości

Aparatura do Futaba R149DP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, przypadkowo stałem się posiadaczem helikoptera Hirobo freya niestety bez aparatury , na pokładzie zainstalowany jest 9 kanałowy odbiornik Futaba R149DP i żyroskop GY401.

Proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniej aparatury do sterowania, z góry dziękuję i przepraszam za niefachowe nazewnictwo, nielicząc zdalnie sterowanych samochodów w dzieciństwie jest to moja pierwsza przygoda z modelarstwem.

Opublikowano

Minęło już ponad 30 godzin od Twojej prośby i nikt nie odpowiedział. Myślę, że koledzy z tego Forum po prostu nie są w stanie tego uczynić. A jest tu masa ludzi którzy mają pojęcie o modelarstwie.

Opublikowano

Na jakie pasmo jest ten odbiornik (MHz)? Jest kwarc? Powinien sie zgrac z kazdym nadajnikiem Futaby z systemem PCM np; 9CAP itp...

Futabiarzy tu jest duzo. Moze nie znalezli jeszcze watku..?

Opublikowano

Po przejrzeniu internetu na temat Twojego odbiornika, wydaje mi się że jest to odbiornik 35 Mhz PCM. Jeśli to prawda to do odbiornika pasuje każdy nadajnik 35 Mhz.

Oczywiście jedno i drugie musi pracować na tym samym kanale (zgodne kwarce).

Opublikowano

Tu masz stronkę o tym https://heli-team.pl/forum/viewtopic.php?t=7926. Będzie napis ,że stronka jest niebezpieczna ,ale wchodź śmiało, to jest forum heli.

Odbiornik Futaba R149DP to 35Mhz , dzisiaj mało używana częstotliwość w modelarstwie . Nadajnik do tego odbiornika to Futaba  9 CP-używane można dostać, ale trzeba do tego dokupić kwarce .

Tam kolega w tym wątku wspomina o wymianie tego odbiornika na 2.4Ghz. Tu masz przykładową aparaturę z odbiornikiem ,dość budżetowa- czyli względnie tania i nie taka zła. https://www.rchubiq.eu/radiolink-aparatura-at9s-10ch-24ghz-mode-2-telemetria-odbiornik-r9ds-p-595.html

Opublikowano

Ten śmigłowiec był sprzedawany bez aparatury, ta więc można zastosować nową dowolną aparaturę. Twój odbiornik będzie współpracował z każdym

nadajnikiem 35Mhz. Kwestią jest ile potrzebujesz kanałów. A najlepiej jak wspomina kolega Władek zastosować 2,4Ghz

I jeszcze jedno, latanie śmigłowcem nie jest takie proste jak się wydaje.

Opublikowano

Mateusz ,jeżeli to jest Twoje pierwsze zetknięcie z modelarstwem rc,to helikopter odstawił bym na jakiś czas na półkę- będzie ciężko i możesz szybko się zniechęcić. Jak będziesz miał nadajnik,to poćwicz najpierw na symulatorze(można znaleźć darmowe), by opanować drążki i poznać aparaturę.Ja na Twoim miejscu zaczął bym od jakiegoś trenerka rc np.http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SAMOLOT-ZDALNIE-STEROWANY/Samoloty-elektryczne-ARF/SKY-SURFER-ARF-CZARNO-CZERWONO-SZARY.html

Opublikowano

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi , zdaje sobie sprawę że nie będzie łatwo tym latać choć do tego jeszcze sporo czasu bo wg byłego właściciela helikopter wisiał pod sufitem od nowości nigdy nie odpalany . Życzę miłego wieczoru

Opublikowano

Ta akurat jest z Kopenhagi . Mam jeszcze jedno pytanie zeby nie rozpoczynasz nowego tematu nie mogę doczytać w instrukcji do silnika jak wyglada docieranie i na jakim paliwie . Silnik to O.S max lx .61

post-21583-0-58661100-1541015989_thumb.jpeg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.