MateuszB Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Cześć, przypadkowo stałem się posiadaczem helikoptera Hirobo freya niestety bez aparatury , na pokładzie zainstalowany jest 9 kanałowy odbiornik Futaba R149DP i żyroskop GY401. Proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniej aparatury do sterowania, z góry dziękuję i przepraszam za niefachowe nazewnictwo, nielicząc zdalnie sterowanych samochodów w dzieciństwie jest to moja pierwsza przygoda z modelarstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti61 Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Minęło już ponad 30 godzin od Twojej prośby i nikt nie odpowiedział. Myślę, że koledzy z tego Forum po prostu nie są w stanie tego uczynić. A jest tu masa ludzi którzy mają pojęcie o modelarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Na jakie pasmo jest ten odbiornik (MHz)? Jest kwarc? Powinien sie zgrac z kazdym nadajnikiem Futaby z systemem PCM np; 9CAP itp... Futabiarzy tu jest duzo. Moze nie znalezli jeszcze watku..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Po przejrzeniu internetu na temat Twojego odbiornika, wydaje mi się że jest to odbiornik 35 Mhz PCM. Jeśli to prawda to do odbiornika pasuje każdy nadajnik 35 Mhz. Oczywiście jedno i drugie musi pracować na tym samym kanale (zgodne kwarce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszB Opublikowano 31 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Zgadza sie nadaje w paśmie 35MHz , kwarc również jest na kanał 62 . Czy aparatura innych producentów będzie współpracować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Tu masz stronkę o tym https://heli-team.pl/forum/viewtopic.php?t=7926. Będzie napis ,że stronka jest niebezpieczna ,ale wchodź śmiało, to jest forum heli. Odbiornik Futaba R149DP to 35Mhz , dzisiaj mało używana częstotliwość w modelarstwie . Nadajnik do tego odbiornika to Futaba 9 CP-używane można dostać, ale trzeba do tego dokupić kwarce . Tam kolega w tym wątku wspomina o wymianie tego odbiornika na 2.4Ghz. Tu masz przykładową aparaturę z odbiornikiem ,dość budżetowa- czyli względnie tania i nie taka zła. https://www.rchubiq.eu/radiolink-aparatura-at9s-10ch-24ghz-mode-2-telemetria-odbiornik-r9ds-p-595.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Ten śmigłowiec był sprzedawany bez aparatury, ta więc można zastosować nową dowolną aparaturę. Twój odbiornik będzie współpracował z każdym nadajnikiem 35Mhz. Kwestią jest ile potrzebujesz kanałów. A najlepiej jak wspomina kolega Władek zastosować 2,4Ghz I jeszcze jedno, latanie śmigłowcem nie jest takie proste jak się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Mateusz ,jeżeli to jest Twoje pierwsze zetknięcie z modelarstwem rc,to helikopter odstawił bym na jakiś czas na półkę- będzie ciężko i możesz szybko się zniechęcić. Jak będziesz miał nadajnik,to poćwicz najpierw na symulatorze(można znaleźć darmowe), by opanować drążki i poznać aparaturę.Ja na Twoim miejscu zaczął bym od jakiegoś trenerka rc np.http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SAMOLOT-ZDALNIE-STEROWANY/Samoloty-elektryczne-ARF/SKY-SURFER-ARF-CZARNO-CZERWONO-SZARY.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszB Opublikowano 31 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi , zdaje sobie sprawę że nie będzie łatwo tym latać choć do tego jeszcze sporo czasu bo wg byłego właściciela helikopter wisiał pod sufitem od nowości nigdy nie odpalany . Życzę miłego wieczoru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 W 2003 sprzedawałem Freya do Szczecina i podobno nigdy nie poleciała. Wrzuciłbyś fotkę może to ta moja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszB Opublikowano 31 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Ta akurat jest z Kopenhagi . Mam jeszcze jedno pytanie zeby nie rozpoczynasz nowego tematu nie mogę doczytać w instrukcji do silnika jak wyglada docieranie i na jakim paliwie . Silnik to O.S max lx .61 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Tu masz instrukcję do tego silnika. 61lx-h-manual.pdf Strona o FREYA http://212.183.30.61/RC%20Helicopters/Japan/Hirobo/Freya/Freya.htm A jeśli chodzi o docieranie i uruchamianie silnika to najlepiej by było jak byś założył nowy wątek w dziale silniki 2-takty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi