woj66 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2018 Dziękuję za wszelkie sugestie odnośnie modelu, jeszcze to przemyślę. Pierwsze loty planuje na wiosnę. Gregor - na pewno zaopatrzę się w tę książkę, ebook jest dostępny i jest tani.
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Wg mnie najpierw symulator, w tzw. międzyczasie szukaj życzliwego (jest ich wielu), który da Ci polatać swoim modelem "po kablu" w systemie trener-uczeń (bardzo bezpieczny sposób: ty latasz sterujesz jedną aparaturą, w każdym momencie kolega może jednym przyciskiem przejąc sterowanie). Od razu będziesz wiedział na czym stoisz. Pozwoli Ci to uniknąć jednego z dwóch błędów: 1. kupna modelu zbyt trudnego w pilotażu - konsekwencje oczywiste Jest to przypadek statystycznie znacznie częstszy, z drugiej strony, jego "powszechność" jest w części sztucznie zawyżana przez niezłomnych piewców mitu o 5 sekundowym pierwszym locie. 2. kupna modelu zbyt mało ambitnego - konsekwencje mniej oczywiste, m. in. strata kasy, czasu, nerwów, nuda, itd. O tym wariancie (model zbyt łatwy/nudny) mówi się znacznie rzadziej, a tymczasem człowiek człowiekowi nierówny zdolnościami, niektórzy zaliczają kilkuminutowe pierwsze loty, i nie daj sobie a priori wmówić, że ty tych zdolności nie masz, tylko SPRAWDŹ jakie masz. Fun Cuba mam, polecam jako pierwszy model, po opanowaniu na symulatorze startów i lądowań i/lub sprawdzeniu się "po kablu". Powodzenia!
woj66 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Cały czas ćwiczę na symulatorze. Znajomy modelarz pomoże mi w oblataniu modelu i w pierwszych lotach. Najbardziej obawiam się ucieczki modelu, lub wysokiego drzewa bo w przypadku kreta model można naprawić lub wymienić uszkodzone elementy, bo są dostępne. Spodobał mi się ten ten Blazer, jego cena i możliwości dlatego zadałem pytanie. Dzięki za dobre słowo.
jarek996 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 bo w przypadku kreta model można naprawić Nie zawsze kolego , nie zawsze .........
Rekomendowane odpowiedzi