Marek_Spy Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Mam taka ale jakąś kiepskawo lata albo ja nie umiem a ze mam ArduPilot APM2.6 z GPS i mozliwoscią rozbudowy o telemetrie i inne to pomyślałem ze można zastąpić elektronikę i tu pytania czy można przeprogramować APM na sygnał PWM ? bo wtedy został bym na silnikach szczotkowych przynajmniej na razie czy ktoś pomoże z oprogramowaniem ? bo w tym temacie jestem początkujący. Pozostałe pytania bede po uruchomieniu Jaką telemetrie i kamerkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaciera Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Podłącz sterowniki silnika (mosfet) do pinów wyjściowych kontrolera lotu, tak samo jak w przypadku zwykłych bezszczotkowych ESC, Ustaw MOT_PWM_TYPE = 3 dla "szczotkowych" i zrestartuj kontroler lotu Ustaw RC_SPEED = 16000, aby ustawić częstotliwość odświeżania na 16khz (możliwe są inne wartości od 1000 do 20000) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 OK zobaczę gdzie to jest w kontrolerze bo jeszcze słabo mam to opanowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ustaw MOT_PWM_TYPE = 3 dla "szczotkowych" i zrestartuj kontroler lotu Paczaj.... uczę się całe życie a i tak głupi umrę... W którym miejscu trzeba tego szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Takie coś znalazłem ale jaka opcje wybrać ? Jak na razie wstepnie doczytałem to jest opcja brushed i to chyba jest do sterowania silnikami szczotkowymi ale nie wiem czy trzeba jeszcze regulator czy wystarczy mosfet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Niestety ale to złudna nadzieja. https://github.com/ArduPilot/ardupilot/issues/8632 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaciera Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ustaw MOT_PWM_TYPE Ustaw MOT_PWM_TYPE dla "BrushedBIPolar" i zrestartuj kontroler lotu MOT_PWM_FREQ domyślnie 16000, ale można zmienić na dowolną wartość z 1000 na 20000, aby zmienić częstotliwość wyjściową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ustaw MOT_PWM_TYPE Ustaw MOT_PWM_TYPE dla "BrushedBIPolar" i zrestartuj kontroler lotu MOT_PWM_FREQ domyślnie 16000, ale można zmienić na dowolną wartość z 1000 na 20000, aby zmienić częstotliwość wyjściową Nie ma takiej opcji jak pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Proponuję nie podpowiadać i robić złudnych nadziei. W APM nie występują te parametry. Poprzednio podałem linka do githuba gdzie jest opisane na jakim hardware działają te ustawienia. Dla zainteresowanych daję zrzut ekranu. Na czerwono zaznaczyłem fragment o który mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaciera Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 http://ardupilot.org/rover/docs/parameters.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ale jesteś uparty. W wersji copter 3.21 nie ma tego parametru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 U mnie jest tylko Brushed i nic wiecej moze na czyms innym jest ja mam wersje ardupilot 2.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaciera Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 OK..poddaje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ale jesteś uparty. W wersji copter 3.21 nie ma tego parametru.A może w innej bo to kwestia softu tylko Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Dla apm-a nie ma nowszej. Ta ma już chyba ze 3 lata i jeszcze nie jeden FC nie potrafi tego co ta stara wersja:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Innej niekoniecznie nowszej Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi