krall Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Model odkupiłem używany kilka miesięcy temu. Miał polatać/popływać jeszcze w wakacje. Niestety był dość marnie wykonany i poszedł na półkę. Ostatnio pojawiło się trochę czasu więc wróciłem do tematu. Musiałem sporo rzeczy poprawić, no i miałem też już wcześniej parę pomysłów na trochę waloryzacji. na początek - ta kabinka na dziobie - w wersji z HVP wyjątkowo brzydka i tyle z niej zostało. Przy okazji - żadnych naklejek zamiast szyb wypełnianie dziury potem szpachelka - i tak to mniej więcej wygląda także i tu pozmieniałem regulatory "uszczelnione" będą w gondolach i tak to natenczas wygląda model będzie też trochę malowany... ale o tym w kolejnym odcinku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam w klubie wyznawców Cat :-) Widzę że sobie dobrze radzisz, ale jedna uwaga. Cat HVP ma specyficznie ukształtowane dno co sprawia, że potrzebne są listwy przeciwbryzgowe po bokach. Producent nawet dołącza do zestawu specjalne przeźroczyste paski aby nie psuć wyglądu modelu. Ja, zanim się zorientowałem do czego to służy przetestowałem start bez listew. Ale pewnie już o tym wiesz po przestudiowaniu mojego wątka o Cat. Piszę tylko na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam w klubie wyznawców Cat :-) Miałem już kiedyś Albatrosa z HVP. ... że potrzebne są listwy przeciwbryzgowe po bokach. Producent nawet dołącza do zestawu specjalne przeźroczyste paski aby nie psuć wyglądu modelu. No właśnie - nie dostałem tych pasków z modelem, instrukcji także nie mam. Mogę więc prosić Cię o zdjęcie zainstalowanych w modelu? I przy okazji - na jakim środku ciężkości latasz i jaka waga RTF Ci wyszła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 U mnie listwy to doklejone paski laminatu 0.8mm. Wygląda to średnio pięknie, ale chciałem uzyskać efekt naturalnej konstrukcji. Przezroczyste paski pachną na kilometr tandetą i z modelu robią zabawkę, choć z daleka mogą oszukać. Niestety nie podam Ci masy. U mnie ciągle ona się zmienia, wraz z kolejnymi naprawami a Tobie przydała by się taka, jaką miała moja Cat kiedy oderwała się od wody. Niestety od tamtego czasu przybyło jej łat, zmieniłem motory na mocniejsze i cięższe i tamta masa jest już tylko bezpowrotnym wspomnieniem. Ale powiem jedno – swoje waży i ma bliżej do 1800 jak dalej :-) Jak chcesz podeślę Ci skany oryginalnej instrukcji montarzu wraz parametrami i zaleceniami co do ŚĆ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Jak chcesz podeślę Ci skany oryginalnej instrukcji montarzu wraz parametrami i zaleceniami co do ŚĆ. W sumie wystarczy informacja o SC i wielkości i położeniu tych listew - wszak model już zmontowany. U mnie waga (bez doważania na dziobie a być może paredziesiąt gram trzeba będzie tam dołożyć) to około 1250g z 3S2500FP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 No to już po malowaniu Wyważony z 3S2500FP waży 1300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Piękna.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Fiu fiu, klasa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Śliczna i oby równie pięknie latała jak wygląda. Jeżeli bym się do czegoś przyczepił to do pływaków które są opuszczone i podniesione zarazem... :-) Do steru wodnego jest osobne serwo ? Nigdzie nie widzę sprzęgu ze sterem kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Dzięki Panowie ...Jeżeli bym się do czegoś przyczepił to do pływaków które są opuszczone i podniesione zarazem... :-)Do steru wodnego jest osobne serwo ? Nigdzie nie widzę sprzęgu ze sterem kierunku. No tak - te pływaki to pewne nadużycie Ale tak już poprzedni właściciel skleił - to zostawiłem. Jest sprzęg steru wodnego (na wcześniejszych zdjęciach nie było go jeszcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h3nry Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Piękności ...klasa malowanie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam. Jestem posiadaczem Albatrosa z HVP i widzę, że sposób montowania silników jest identyczny. Moja skromna rada, to pokrycie cienkim laminatem całych, dosyć słabych gondolek z balsy i sklejki. Muszę przyznać, że wiem co mówię. W tym roku podczas przygotowań do zawodów w Czarnej Białostockiej w czasie niskiego przelotu odpadł silnik :shock: . Całe szczęście kable były przymocowane solidnie do gondolki i nie było konieczności nurkowania. Bez tak zwanych deflektorów można startować i lądować, ale jest to dosyć uciążliwe. Mógłbyś mi doradzić, jak solidnie przymocować statecznik pionowy i poziomy bo notorycznie mi się odklejają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramotny Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 -> Depesz Czy mógłbyś rozwinąć temat deflektorów? Gdzie najlepiej je zamocować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depesz Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 W przypadku mojego Abatrosa zaczynają się ok 7 cm od dziobu a kończą się jakieś 10 cm od redanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 W niedzielę miałem okazję w końcu zwodować moją Catalinę. Jest film: http://vimeo.com/4709906 Model ma świetny nadmiar mocy - start to bajka. Z lądowaniem jest znacznie gorzej - odbija się od wody jak kaczka. No ale to kwestia treningu i odpowiedniego akwenu - to jeziorko może nie było małe ale otoczone drzewami a model potrzebuje długiego podejścia i trzeba go trzymać na prędkości - tu było mi trochę za ciasno, a i wiatru zero więc raczej nie przedłużałem lądowania... No ale nic - latanie się odbyło - więc jest i film - choć nie za bardzo do chwalenia się PS Latanie było przy okazji poważnej imprezy rodzinnej - stąd ten dziwny strój pilota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Czy aby film jest udostępniony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Prywatne video ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Prywatne video ... Upss, już poprawione. Vimeo chyba losowo ustawia tą prywatność Co któreś wrzucane ustawi sobie samo parametr na prywatne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Bardzo fajnie lata i tylko minimalnie wciąga wodę w śmigła. Jednak wysoko umieszczone silniczki to podstawa. A jeziorko niczego sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 No i teraz o.k. fajnie te kaczuchy wyglądają. Ale model prezentuje się o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.