bh91 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dziś w empiku widziałem małego modelarza - An-28 Bryza jest - koszt 18zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 21 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję za info, dzisiaj zakupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 W ramach gromadzenia informacji o kolejnych możliwych dodatkach do modelu doszedłem do śmigieł. W oryginalnym samolocie zainstalowane są 5 łopatowe śmigła o przestawialnym skoku, możliwości ustawienia w chorągiewkę oraz ciąg wsteczny. Poszukuję informacji nt tego typu śmigieł używanych w modelach (więcej niż 2 łopatowe) oraz sposobów ich sterowania. Ewentualnie jakaś dobra dokumentacja śmigieł z Bryzy/Skytrucka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Varioprop Cos w ogole ruszyłeś przy bryzie czy na razie tylko zbieranie inf? Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Fizycznie niestety jeszcze nie powstało nic, jak na razie jeszcze faza szacowania wielkości i cały czas nieokreślone czy 1/4 czy 1/5. Varioprop jest ok ale niestety nie są przestawialne w locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_A_W_W Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Przecież Łoś też nie powstał od razu;) Cierpliwości! Pewno za rok wsię już wzniesie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad CAT Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Marcinie przy tym modelu i przy tej skali Twoje wyliczenia wagowe sa mzonka, ciesz sie ze kolega Marek dolozyl 5kg to mooooze w 30kg sie zmiescisz zerkaj tu od czasu do czasu: http://www.lotnisko-rc.pl/forum/viewthread.php?thread_id=81 zapewne z motorem 140cm zatrzyma sie na 28kg a konstrukcja prosta, oszczedna i malo makietowa, jak Cie znam zaraz jakies foteliki beda i kupa zegarow. No chyba ze faktycznie zastosujesz kosmiczna technologie. Z natury czlowiek podchodzi do pierwszego (i na ogol ostatniego) prototypu asekuracyjnie ...a nie bede za bardzo odciazal bo jeszcze piardnie... Zobacz ze u Binia kazdy nastepny ten sam model wychodzil lzejszy. Jesli z napedem elektrycznym (ktory jest ciezszy od spaliny) wyjdziesz przy 1:4 ponizej 25kg masz u mnie kszynke pifa. pakietem napedowym co prawda mozesz zyskac na wywazeniu, przesuniecie od srodka ciezkosci w zaleznosci od potrzeby ale to przy mniejszych modelach. Nara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Pamiętaj Cat że mamy dwa modele o podobnej wielkości (Flybaby i Piper) i wagę mają znacznie odbiegającą od siebie (podpowiem: piper jest o 5 kg lżejszy ). Niemniej sam projekt jest w stanie zawieszenia i póki co na razie nie robiłem żadnych bardziej szczegółowych obliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Post pod postem ale po roku chyba wolno mi tak napisać Dalszy proces projektowania: 1. Skala 1/5 (4,4m rozpiętości, 2,7m długości, 0,9m wysokości) 2. Masa startowa do 25kg. 3. Moc napędu 2x3kW. 4. Śmigło 5 łopatowe 24cale, pierwsza wersja stała (łopatki składane i 5 łopatkowa drabinka), następna wersja ze zmiennym skokiem. 5. Zasilanie 15Ah 12S3P (może zostać skorygowane w trakcie wyważania modelu), ok 5kg akumulatorów. 6. 2 lub 3 odbiorniki po 10 kanałów każdy, każdy odbiornik z oddzielnym zasilaniem A123 2S1P lub 2P. 7. 24-30 serwomechanizmów. 8. Funkcje RC: Lotki, klapy, sloty, przerywacze, wysokość, kierunek, obroty silników (+skok śmigła), hamulce, drzwi desantowe, zrzut desantu, oświetlenie (pozycyjne, lądowania). 9. Płat trójdzielny (część centralna z gondolami silników), kadłub dwudzielny za krawędzią drzwi desantowych, statecznik poziomy z częścią ogonową, oddzielne stateczniki pionowe. 10. Podwozie główne amortyzowane, hamulce mechaniczne, podwozie przednie sterowane i amortyzowane. 11. Konstrukcja klasyczna (sklejka, balsa, sosna), poszycie wzmocnione tkaniną szklaną 25-50 g/dm^2. W razie kolejnych szczegółów będę dodawał kolejne punkty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNoT Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 ile to bydle bedzie kosztowac "same serwa jak dla mnie majatek" a gdzie reszta :crazy: :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 A czy cena jest istotna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 ile to bydle bedzie kosztowac "same serwa jak dla mnie majatek" a gdzie reszta :crazy: :crazy: Takich projektów nie mierzy się "ile to będzie kosztować". Szykuj miarkę "Co z tego wyjdzie". Koszty w tym hobby to sprawa drugorzędna. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNoT Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 dla was moze nie ale dla mnie duzo "mama stawia" ale jeszcze kilka lat i bede sobie sam zarabiac :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazoo Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Zmiana koncepcji jeśli chodzi o konstrukcję, zainspirowany konstrukcjami Papy Kilowat postanowiłem przejść na styrodur, wycinarka w trakcie składania. Kilka poprawek i będzie można zacząć wycinanie. EDIT 18.11.2011 Wycinarka zrobiona, oprogramowanie prawie "ogarnięte", styrodur zakupiony, zaczynamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.