darkarll Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Witam , mam za sobą pierwsze próby z FPV ,pierwszy był ASW15 ROBBE (akutat taki w tym momence posiadałem) nadajnik i odbiornik z rangevideo i standardowe "baciki" obraz OK lekkie zakłucenia , niestety model zaliczył kreta więc kupiłem ES polecanego w tym działe , pierwszy problem to silne zakręcanie modelu w prawą strone po dodaniu gazu , drugi silne zakłucenia (silnik regulator i reszta przełożone z ASW15) obraz praktycznie cały czas zaśnieżony częste zaniki obrazu a po dodaniu gazu zero obrazu tylko pasy w drugim locie w brew logice ustawiłem antene w nadajniku poziomo (tak jak na fotce)w odbiorniku została pionowo , teraz obraz idealny tylko małe zaniki , pracyjący silnik przestał zakłucać obraz (zero załuceń poprzednio obraz ginął całkowicie) , loty były nie dalej niż 400m , przy poziomym ustawieniu anteny pewnie przy zakrętach będę gubił sygnał , przy pionowej nie da się wogóle latać . Jak ten problem rozwiązać??????
remzibi Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 W czasie lotu antena nadajnika jest pionowo mam nadzieje - jesli nie to moze byc przyczyna .
darkarll Posted November 9, 2008 Author Posted November 9, 2008 W czasie lotu antena nadajnika jest pionowo mam nadzieje - jesli nie to moze byc przyczyna . nie przeczytałeś uważnie tego co napisałem , właśnie przy pionowo ustawionej antenie są w/w zakłucena , a jak ją położe jest OK , ale obawiam się że przy większych odległościach i podczas zakrętów będę gubił sygnał w ASW15 antena była pionowo i nie było żadnych problemów
diem Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 To zestaw 2.4? Moze masz anteny w roznej polaryzacji (w co raczej watpie)? Druga przyczyna moze byc w poblizu jakis punkt dostepowy wifi w polaryzacji pionowej, to byloby w miare logiczne poniewaz gdy zmieniasz polaryzacje anteny nadajnika to jest ok. Najlepiej wziasc laptopa, oprogramowanie (netstumbler) i sprawdzic czy ktos nie sieje z mega mocą w poblizu miejsca Twoich lotow. pozdrawiam
attyla Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Darkarll kup jakakolwiek antene panelową odbiór poprawi się znacznie , ja kupiłem taką antena panelowa i co prawda wykonanie jest takie sobie ale stabilny obraz na 700 metrów uzyskałem bez problemu , przy kraksie twinstara miałem obraz do samego końca pomimo 700 metrów odległości a antena odbiornika umieszczona była tylko 20 cm nad ziemią .
motyl Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 o stary ! może te zakłócenia są spowodowane jakością telewizora ??
remzibi Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Jedyne co mi przychodzi do glowy jako czynnosc dorazna to przeniesienie nadajnika blizej kamery dalej od silnika , chyba ze na dziobie masz odbironik RC - wtedy moze byc klopot z zasiegiem .
Peter Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Witam , mam za sobą pierwsze próby z FPV Witam. No to poczatek juz mamy nadajnik i odbiornik z rangevideo i standardowe "baciki" obraz OK lekkie zakłucenia To jest zestaw ok,ale nie mam pewnosci ktory tx i rx.To dosc istotne. pierwszy problem to silne zakręcanie modelu w prawą strone po dodaniu gazu To kwestia ,,lotnicza''.Powod moze byc banalny/prosty.Przy mocno obciazonym ES trzeba bardziej odchylic w prawa strone silnik.Przy napedzie ES jest sporo nielogicznych ustawien napedu,ale stosujac je,model leci prosto i poziomo na 1/2 gazu. obraz praktycznie cały czas zaśnieżony częste zaniki obrazu a po dodaniu gazu zero obrazu tylko pasy w drugim locie Ide o zaklad ze nie masz ani jednego krazka ferrytu i zaden kabel nie jest ekranowany. Dodatkowo dodam ze nie kazdy ESC bedzie pracowal prawidlowo z zestawem 2.4 GHz.Takze zasilanie (jesli z jednego pakietu) jest bledem (dosc czestym). Ponadto sposob zamocowania,wtyki (zawsze lutuje,nigdy nie uzywam wtyczek),drgania itd.Powodow az nadto by calosc nie dzialala poprawnie. w drugim locie w brew logice ustawiłem antene w nadajniku poziomo (tak jak na fotce)w odbiorniku została pionowo , teraz obraz idealny tylko małe zaniki , pracyjący silnik przestał zakłucać obraz (zero załuceń poprzednio obraz ginął całkowicie) , loty były nie dalej niż 400m , przy poziomym ustawieniu anteny pewnie przy zakrętach będę gubił sygnał , przy pionowej nie da się wogóle latać . To typowy objaw dzialania rx ,,z boku'' albo utraty gaina na laczu antena-gniazdo. Sprawdz kanaly,czy sa na pewno zgodna.Ominiecie stabilizacji 5 V moze rowniez powodowac taki efekt.I znow ide o zaklad ze uzywasz orginalnego (w zestawie) albo nie ma go wogole. Jak ten problem rozwiązać?????? Zastosowac sie do w/w Druga przyczyna moze byc w poblizu jakis punkt dostepowy wifi w polaryzacji pionowej, to byloby w miare logiczne poniewaz gdy zmieniasz polaryzacje anteny nadajnika to jest ok. Najlepiej wziasc laptopa, oprogramowanie (netstumbler) i sprawdzic czy ktos nie sieje z mega mocą w poblizu miejsca Twoich lotow. Tego typu zaklocenia objawiaja sie czarnymi pasami.Moc wi-fi musialaby byc ok 10W aby skutecznie zaklocic zestaw. Darkarll kup jakakolwiek antene panelową odbiór poprawi się znacznie , ja kupiłem taką antena panelowa i co prawda wykonanie jest takie sobie ale stabilny obraz na 700 metrów uzyskałem bez problemu , przy kraksie twinstara miałem obraz do samego końca pomimo 700 metrów odległości a antena odbiornika umieszczona była tylko 20 cm nad ziemią . To konstruktywna i najbardziej pomocna mysl.Calosc zacznie calkowicie inaczej dzialac po zamontowaniu takiej anteny. Jedyne co mi przychodzi do glowy jako czynnosc dorazna to przeniesienie nadajnika blizej kamery dalej od silnika , chyba ze na dziobie masz odbironik RC - wtedy moze byc klopot z zasiegiem I rowniez sluszna uwaga,tak powinien wygladac standard.Przewody kamera/tx z zalozenia powinny byc jak najkrotsze i ekranowane. Przyczyn moze byc jeszcze kilka,proponuje najpierw wyeliminowac w/w.
darkarll Posted November 10, 2008 Author Posted November 10, 2008 problem jest o tyle ciekawy że w szybowcu ROBBE wszystko działało dobrze , po przełożeniu wszystkiego do ES zaczeły się problemy i przypuszczam że chodzi tu o niewłaściwe rozmieszczenie (silnik regulator kamera TX) aczkolwiek podobne rozwiązania widziałem na tym forum , ale po kolei nadajnik mam taki http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=35_22&products_id=5 odbiornik taki http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=35_22&products_id=12 stabilizator do TX z zestawu ,przewody lutowane , przewód kamera - TX ekranowany,odzielny pakiet 3S do zasilania kamery i TX , ferrytów brak , na początek mam zamiar zamontować TX przy kamerze i wymienie silnik bo ten jest po kraksie i okazało się że na pełnym gazie dość mocno wibruje ( co nie tłumaczy jednak śnieżenia i zaników sygnału podczas szybowania) i czy powinienem wymienić ten "zestawowy" stabilizator od TX (nie wyrabia się prądowo ???) no i gdzie powinienem założyć ferryty
piotrowy Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Na 90 % trzeba wywalić ten impulsowy stabilizator z zestawu z kamerą, chociaż on powinien raczej wpływać na zasięg RC, a dalej ferryty, rozmieszcenie elementów, ekranowane kable itd. itd, aż do skutku . Sprawdź gniazda anten Tx i Rx. Jak jest jakiś problem, to działają na bliskie odległości. Kawałek dalej zaczynają się problemy, ale na firmowym baciku Rx i tak daleko nie polecisz. Temat rzeka :?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.