Linux Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Mam zamiar przerobić silniczek. Nie chcę nic dokupować, jak da radę... posiadam na razie : - 2 silniczki jeden cd-rom, jeden kupiony w sklepie za 2 zł. - tyle drutu ile widać na fotce - i co z magnesami ? w środku są już takie magnesowe kółka przyklejone do obudowy, muszę je wymieniać na neodymowe 5/5/1 ? Silniczki foto. Silniczek ze sklepu (2zł) Czy te silniki się w ogóle nadadzą ? Proszę powiedzcie co dalej. (chcę to zrobić bardziej "tak po prostu" niż aby zaoszczędzić na 3 fazówce w sklepie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Silniczki z Twoich zdjęć to silniczki komutatorowe - nie nadają się do przeróbki. Są to silniczki od wysuwania tacki cd, a nie od napędu płyty. Jak już będziesz miał odpowiedni silnik do przeróbki, potrzebne Ci jeszcze będzie około 3 x 70 cm drutu o średnicy około 0,5 mm (ale nowego, a nie z odzysku, jak na zdjęciu) i odpowiednie magnesy neodymowe. Do przeróbek cd nadawały się głównie magnesy 5x5x1 lub 5x5x1,2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Silniczek się załatwi bez problemowo, magnesy i drut to będzie problem... w sklepie drut w sprzedaży tylko na rolkach za 50 zł. Gdzie dostanę magnesy w sklepie o jakiej "specjalizacji" ? (bo chyba nie ma sklepu "magnesowego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Samodzielności trochę :evil: google > magnesy neodymowe - pierwszy wyświetlony adres Kupowałem tam wiele różnych magnesów, jak jeszcze bawiłem się w przeróbki. Dasz na piwo w warsztacie przewijania silników i drutu masz, ile chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Samodzielności trochę :evil:google > magnesy neodymowe - pierwszy wyświetlony adres Wiem byłem już tam, ale chodzi mi w jakim sklepie normalnym można dostać te magnesy (np. depron - Castorama, Komfort) nie chce zamawiać, bo po co płacić za przesyłkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Samodzielności trochę :evil:google > magnesy neodymowe - pierwszy wyświetlony adres Wiem byłem już tam, ale chodzi mi w jakim sklepie normalnym można dostać te magnesy (np. depron - Castorama, Komfort) nie chce zamawiać, bo po co płacić za przesyłkę ? W sobote na stadionie ŁKS jest giełda elektroniczna, wchodząc idziesz prosto i szukasz kolesia z granatowym samochodem (nie pamiętam marki), on ma neodymy tylko cena dość wysoka :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Przeprasza za dygresje (czyt. OT) we własnym temacie meteor, ta giełda jeszcze funkcjonuje pamiętam, że 2 lata temu było tam wszystko, a teraz ? Podobno same ciuchy, a elektronika wymarła? Dochodzę do wniosku, że przeróbka to gra nie warta świeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 No młody człowieku twoje ostatnie zdanie jest najtrafniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 meteor, ta giełda jeszcze funkcjonuje pamiętam, że 2 lata temu było tam wszystko, a teraz ? Podobno same ciuchy, a elektronika wymarła? Bo tam trzeba iść w sobotę i jest elektroniczna, ostatnio byłem tam we wakacje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubad Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 No młody człowieku twoje ostatnie zdanie jest najtrafniejsze Nie zgodzę się, jak ma się już drut to zrobienie takiego silniczka zajmuje jeden wieczór, a jego parametry przewyższają nieraz te sprzedawane w sklepach. No i jest za darmo a w sklepie taki kosztuje ponad 60 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 "No i jest za darmo" A możesz to wyjasnić bo mnie to zawsze kosztowało a najwięcej czasu i pracy.Magnesy też masz za darmo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubad Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 "No i jest za darmo"A możesz to wyjasnić bo mnie to zawsze kosztowało a najwięcej czasu i pracy.Magnesy też masz za darmo? Co do czasu i pracy to tak jak powiedziałem - jeden wieczór. Jeden magnes kosztuje 16 groszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.