Taunus Opublikowano 16 Listopada 2008 Opublikowano 16 Listopada 2008 Jaka prędkość wiatru wystarczy szybowcowi Fox(multiplex) do lotów na zboczu jeśli waży ok. 80g. ? Chciał bym polatać tym szybowcem, a wieje u mnie dość słabo i zastanawiam się jaki wystarczy mu wiatr. Zapomniałem dodać że chcę latać na zboczu.
alkraj Opublikowano 16 Listopada 2008 Opublikowano 16 Listopada 2008 A sprawdzić nie możesz? :wink: To mały i lekki szybowiec więc i wiatru dużo nie potrzeba
Taunus Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Opublikowano 16 Listopada 2008 Nie moge sprawdzić bo go niemam. Dodałem masę modelu+ wyposarzenie i chciałbym wiedzieć czy mi poleci.
alkraj Opublikowano 16 Listopada 2008 Opublikowano 16 Listopada 2008 Poleci, kumpla fox ważył 100g i poleciał, więc Twój też będzie latał :wink:
kuba r. Opublikowano 16 Listopada 2008 Opublikowano 16 Listopada 2008 To mały i lekki szybowiec więc i wiatru dużo nie potrzeba co z tego że mały i lekki? nie ma jakiegoś dobrze odwzorowanego profilu, o ile jakikolwiek ma :roll: a i obciążenie powierzchni też pewnie spore wychodzi, więc wątpie żeby chciał latać w słabych warunkach, ale moge się mylic :ble:
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 16 Listopada 2008 Opublikowano 16 Listopada 2008 Na zboczu jest wiele zależnosci poza prędkością wiatru jest nachylenie zbocza , rodzaj przedpola termika . Model powinien latać przy 3m/s i średnim zboczu.
kuba r. Opublikowano 16 Listopada 2008 Opublikowano 16 Listopada 2008 Poleci, kumpla fox ważył 100g i poleciał, więc Twój też będzie latał :wink: jak na zboczu są dobre warunki to nawet deska od kibla poleci wg. mnie odpowiednie dla tego modelu byłoby zbocze o sporym nachyleniu, nawet niewielkie, tak żeby moznabyło latać tuż przy krawędzi, takim modelem dalsze odlatywanie nie jest wskazane - wiadomo, z doskonałością słabo ... lekkie duszenie i nie ma jak uciec albo wrócić :roll:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.