chicken007 Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Witam. Wystrugałem sobie na dzień dzisiejszy coś takiego jak w tytule, robię go z czeskich planów. Mam mały problem z kadłubem a mianowicie z jego kształtem, według planów kadłub ma być oklejony balsą 3mm. Na zdjęciu nr 4 podpisałem wręgi kadłuba od T1 do T6 i teraz w miejscu T3 jest dość duże zwężenie na zdjęciu może tego aż tak nie widać ale próbowałem wstępnie dopasować długie pasy z balsy 3mm wzdłuż kadłuba i jest z tym problem chyba że balsę potne na bardzo wąskie paski. Pytanie czy nie ma czasem jakiegoś błędu w planach bo przeglądałem już wiele zdjęć na necie tego modelu i nie widać nigdzie zwężenia w tym miejscu. Nie wiem czy tak ma być. A może lepiej okleić go cieńszą balsą i na to tkaninę na żywicy. Nie wiem co będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Wszystko jasne, prawdopodobnie budowales ten model z tych czeskich planow : https://www.hippocketaeronautics.com/hpa_plans/details.php?image_id=6997&mode=search&sessionid W opisie dokladnie jest napisane gdzie jest problem (Check the formers. One of them you must make wider.) Pozdrawiam Wladek. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Wszystko jasne, prawdopodobnie budowales ten model z tych czeskich planow : https://www.hippocketaeronautics.com/hpa_plans/details.php?image_id=6997&mode=search&sessionid W opisie dokladnie jest napisane gdzie jest problem (Check the formers. One of them you must make wider.) Pozdrawiam Wladek. Witam. Wystrugałem sobie na dzień dzisiejszy coś takiego jak w tytule, robię go z czeskich planów. Mam mały problem z kadłubem a mianowicie z jego kształtem, według planów kadłub ma być oklejony balsą 3mm. Na zdjęciu nr 4 podpisałem wręgi kadłuba od T1 do T6 i teraz w miejscu T3 jest dość duże zwężenie na zdjęciu może tego aż tak nie widać ale próbowałem wstępnie dopasować długie pasy z balsy 3mm wzdłuż kadłuba i jest z tym problem chyba że balsę potne na bardzo wąskie paski. Pytanie czy nie ma czasem jakiegoś błędu w planach bo przeglądałem już wiele zdjęć na necie tego modelu i nie widać nigdzie zwężenia w tym miejscu. Nie wiem czy tak ma być. A może lepiej okleić go cieńszą balsą i na to tkaninę na żywicy. Nie wiem co będzie lepsze. Ładnych parę lat temu zacząłem budować ten sam model. Ze względu na chroniczny brak czasu czeka na ukończenie. W trakcie budowy wykonałem kserokopie wyciętych wręg kadłuba. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba dokonywałem korekty wymiarowej wręg. W każdym razie nie miałem takich problemów jak Ty. W załączniku zdjęcie kadłuba (nieco uszkodzony po przeprowadzce) oraz zdjęcie kserokopii wręg kadłuba po wycięciu. Może Ci to w czymś pomoże. Pozdrawiam Mirek Witam. Wystrugałem sobie na dzień dzisiejszy coś takiego jak w tytule, robię go z czeskich planów. Mam mały problem z kadłubem a mianowicie z jego kształtem, według planów kadłub ma być oklejony balsą 3mm. Na zdjęciu nr 4 podpisałem wręgi kadłuba od T1 do T6 i teraz w miejscu T3 jest dość duże zwężenie na zdjęciu może tego aż tak nie widać ale próbowałem wstępnie dopasować długie pasy z balsy 3mm wzdłuż kadłuba i jest z tym problem chyba że balsę potne na bardzo wąskie paski. Pytanie czy nie ma czasem jakiegoś błędu w planach bo przeglądałem już wiele zdjęć na necie tego modelu i nie widać nigdzie zwężenia w tym miejscu. Nie wiem czy tak ma być. A może lepiej okleić go cieńszą balsą i na to tkaninę na żywicy. Nie wiem co będzie lepsze. Ładnych parę lat temu zacząłem budować ten sam model. Ze względu na chroniczny brak czasu czeka na ukończenie. W trakcie budowy wykonałem kserokopie wyciętych wręg kadłuba. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba dokonywałem korekty wymiarowej wręg. W każdym razie nie miałem takich problemów jak Ty. W załączniku zdjęcie kadłuba (nieco uszkodzony po przeprowadzce) oraz zdjęcie kserokopii wręg kadłuba po wycięciu. Może Ci to w czymś pomoże. Pozdrawiam Mirek Przepraszam, nie dołączyłem plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 dokładnie jak pisze Władek.Na Outerzone jest ten sam plan z tą samą uwagą.Ewidentny błąd konstruktora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chicken007 Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Dzięki, przynajmniej już wiem że to jednak błąd w planach . Z modyfikacją nie będzie problemu. A jeśli chodzi o oklejanie kadłuba to trzymać się tej balsy 3mm czy zrobić cieńszą i wzmocnić tkaniną na żywicy, nie będzie mocniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chicken007 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Jeśli ktoś może pomóc to szukam info o środku ciężkości s tym modelu bo nigdzie nie mogę się doszukać takich danych a model gotowy, co prawda nie ma jeszcze ozdobnego malowania ale do pierwszego lotu wystarzczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 poniżej fragmenty planów: OK Pilot i p. Fencla. Na planie Fencla jest czarny trójkąt z literką T,,nad przednią krawedzią dolnego płata... 1.pdf 2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chicken007 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Wielkie dzięki. A czy mogę poprostu podeprzeć kadłub od dołu na równo z krawędzią natarcia dolnego skrzydła czy to trzeba koniecznie mocować na wyznaczonej wysokości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi