kamil_rc Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Dzis w szkole wymysliłem wycinarke do rdzeni. W mojej wycinarce nie musisz trzymac ramki z drutem tylko zjamujesz sie przesuwem bloczka styropianowego. Do zasilania uzywam zasilacza od komputera Oto zdjecia piły i rdzeni. http://img165.imageshack.us/my.php?image=img1050nh0.jpg http://img165.imageshack.us/my.php?image=img1049fe4.jpg moze komus wyciac skrzydełka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanek0910 Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Ze względu na to że jestem na tyle zielony w elektronice że nie dał bym sam rady nawet przerobić odpowiednio zasilacza od kompa że by go podłączyć a odpowiedniego nie mam to jeżeli będziesz na tyle miły to ja bym prosił o wycięcie rdzeni do...wicherka:) Nie za bardzo chcę ryzykować pierwsze loty Cheeroke a wicherek tani w budowie to nie byłoby ewentualnie takich strat. Konstrukcyjnych skrzydeł też nie ma sensu robić dlatego pomyślałem że styro... Narazie nie aktualne bo musze jeszcze się zastanowić nad konstrukcyjnym(ertman mi wyjaśnił pewną rzecz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Podaj mi wymiary na PM i profil przeslij na imeila kamil_rc@o2.pl to zobacze czy bende zdołał je wyciac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Wydaje mi się że przesuwanie styro to niezbyt dobry pomysł... styropian jest dość elastyczny, więc przy przesuwaniu może się wykrzywiać a co za tym idzie skrzydło będzie zwichrowane. Zresztą - jest przecież jakis powód ku temu, skoro na całym świecie stosuje sie takie własnie wycinarki - tzn. z przesuwaną ramką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Zdecydowanie zgadzam sie z Pawlem. ja tez tak kombinowalem i na zrodku plata wychodzilo mi albo za grubo albo za cienko. Ale podsunoles mi pomysl ktory moglby wypalic i raczej na 99% wypali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 ja wymyśliłem do mojej wycinarki stół pod kątem do podłogi dzięki czemu proces cięcia rdzeni jest półautomatyczny ... mimo to co 3 rdzeń mi wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Akurat takiego zjawiska nie zauwazyłem, i chyba dlatego ze stół jest pomalowany lakierem przez co jest gładnik przesów. Rdzenie wychodza bardzo dobrze (wiadomo nie takie jak w CNC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Pogadamy jak spróbujesz zrobić zbieżne skrzydło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Jak zakupie styropian to spróbuje zrobiz zbiezne skrzydło i zobacze co z tego wyjdzie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Szkoda styropianu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 a niby dlaczego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Spodobał mi sie ten pomysł bo w modelarni mam biurko z wysuwaną pułką więc można by było robic skrzydła bez zbierzności i niestety małe (pułka ma 70cm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Ja już próbowałem dawno temu ... :wink: nie wyjdą dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 jakie macie sposoby na cięcie zbierznych skrzydeł ?? ja mam taki że dowiązuje cięzarki do druta i tne na stole pod kątem tyle że niezawsze mi wychodzi... mam taki problem że przy cięciu zbierznych płatów nagminnie często w styropianie wytapiają sie takie rowki od drutu . Domniemam ze chodzi o prędkośc przesuwania może jakaś inna przyczyna ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Przesuwac musi sie równo w % cieciwy czyli jak masz : Cieciwe a200mm i b50mm to gdy bedziesz w a50mm to b12,5mm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasQ Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 spróbuj zrobić coś takiego do profili zbieżnych musisz jedynie dobrze ustawić sznurki te czerwone na kijku aby odpowiadały profilowi większemu i mniejszemu czasem sam tak robiłem efekt jest niezły tylko że mi z łap wszystko leciało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 juz wiem o co chodzi. Popróbuje jak kupie styropian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Ot i chłopaki dobrze prawią Ja mam napęd ramki w postaci moich i tatowych rąk. Staramy się przesuwać równo, a szablony mamy pooznaczane, tzn. podzielone na 8 pól, tak który przesuwa ramkę od szerszej strony mówi gdzie jest aktualnie drut, a drugi stara się przesuwać tak, żeby na węższym końcu szło w tym samym tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasQ Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 no niestety ja nie mam tak profesjonalnego narzędzia jak dodatkowe 2 rączki a moja żona ma troszkę odmienne uczucia co do mojego hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.