Maciej.j Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam. Przeglądając duże ilości planów gumówek,wybrałem taki model.Model w opisie może być wyposażony w sterowanie R/C.Widziałem już tą wersję..... efektownie latała. Po wydrukowaniu planów,wyciąłem z tektury szablony do lamelowania stateczników i skrzydeł /zalecenie autora/ Później listwa na kadłub,mocowanie osi śmigła.Oklejenie papier angielski pomalowany tuszem.Nie malowałem skrzydeł i stateczników lakierem.Model zbudowany w około 5 godzin. A po obiedzie z drugim modelem na łąkę i latanie i loty Model Zephyr lata bardzo statecznie i tylko na bezwietrzną pogodę lub hale.To dobra konstrukcja. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam ten zypher to naprawdę bardzo ciekawa konstrukcja ja również uwielbiam takie okraglaste dziwadła bardzo efektownie i chyba najtrudniejsze do wykonania nie wiem czy dobrze widzę ale stateczniki wykonane są z pojedyńczych listewek balsowych to musi być potwornie trudne masz na to opracowany swój patent zdradź proszę chociaż jakim sposobem to robisz na mokro czy na gorąco Może mały drobny artykulik o lamelowaniu w dziale warsztat sam bym z checią coś więcej dowiedział napewno nie jednemu z nas by to sie przydało i zaoszczędzilo czas na czytaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Witam ten zypher to naprawdę bardzo ciekawa konstrukcja ja również uwielbiam takie okraglaste dziwadła bardzo efektownie i chyba najtrudniejsze do wykonania nie wiem czy dobrze widzę ale stateczniki wykonane są z pojedyńczych listewek balsowych to musi być potwornie trudne masz na to opracowany swój patent zdradź proszę chociaż jakim sposobem to robisz na mokro czy na gorąco Może mały drobny artykulik o lamelowaniu w dziale warsztat sam bym z checią coś więcej dowiedział napewno nie jednemu z nas by to sie przydało i zaoszczędzilo czas na czytaniu Przy kolejnym modelu przedstawią w kilku zdjęciach jak wyginam listewki . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 witam. Kolejny model wybrany z listy wakacyjnych projektów to Boston Bean Dog.Model podobny do Cessna O-1 Bird Dog I aktualizacja 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Witam fantastycznie wyprofilowane stateczniki Bardzo ciekawy kształt i proporcje po prostu gitos majonez :) :) ja bym jeszcze dorobił okrągłe końcówki skrzydeł. Troszkę OT z mojej strony ale muszę publicznie podziękować MACKOWI za sprezentowanie mi 2 gumówek za co Serdecznie Mu dziękuję. Pobawiłem się troszeczkę w domciu i nie mogę wyjść z podziwu jak rzetelnie i starannie są one wykonane, dzieciaki u mnie są zachwycone. Wykonanie z balsy miękkiej takich konstrukcji wymaga niebywałych zdolności manualnychn Niestety jestem bardzo rozczarowany tym że relacja jest tak mało popularna każdy czeka na 3 metrowy 5 płatowy kloc z silnikiem emdrive który zabierze na pokład 10 skoczków i 15 bomb depronowych zrzuci w metrowym okręgu i wyląduje na kołpaku. Moim skromnym zdaniem guma to klasyka i początek w tym pięknym hobby o którym nie wolno zapominać Ja na razie wracam na chwilkę do dawnego hobby muszę troszkę dopieścic mój subofer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Witam fantastycznie wyprofilowane stateczniki Bardzo ciekawy kształt i proporcje po prostu gitos majonez :) :) ja bym jeszcze dorobił okrągłe końcówki skrzydeł. Troszkę OT z mojej strony ale muszę publicznie podziękować MACKOWI za sprezentowanie mi 2 gumówek za co Serdecznie Mu dziękuję. Pobawiłem się troszeczkę w domciu i nie mogę wyjść z podziwu jak rzetelnie i starannie są one wykonane, dzieciaki u mnie są zachwycone. Wykonanie z balsy miękkiej takich konstrukcji wymaga niebywałych zdolności manualnychn Niestety jestem bardzo rozczarowany tym że relacja jest tak mało popularna każdy czeka na 3 metrowy 5 płatowy kloc z silnikiem emdrive który zabierze na pokład 10 skoczków i 15 bomb depronowych zrzuci w metrowym okręgu i wyląduje na kołpaku. Moim skromnym zdaniem guma to klasyka i początek w tym pięknym hobby o którym nie wolno zapominać Ja na razie wracam na chwilkę do dawnego hobby muszę troszkę dopieścic mój subofer DSCF4052.JPG Może podarowane modele rozpoczną modelarska przygodę.Też dawno temu dostałem od modelarza pierwsza gumówkę.Szybko ją popsułem ale po latach wracałem do tej konstrukcji.Marabu firmy Modela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Może podarowane modele rozpoczną modelarska przygodę.Też dawno temu dostałem od modelarza pierwsza gumówkę.Szybko ją popsułem ale po latach wracałem do tej konstrukcji.Marabu firmy Modela. Już rozpoczęły 2 brzdące nie dają mi spokoju jeden nie śpi po nocach widzę po nim że będzie latał drugi nie ale może będzie budował proste proste drewniane łódki spodobał mu się mój skalpel również chciałby coś robić wyczułem to w nim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Już rozpoczęły 2 brzdące nie dają mi spokoju jeden nie śpi po nocach widzę po nim że będzie latał drugi nie ale może będzie budował proste proste drewniane łódki spodobał mu się mój skalpel również chciałby coś robić wyczułem to w nim Zainwestuj dużo czasu i cierpliwości na pracę pomoc z synami.Dużo lepsze to niż kupno kolejnej gry na playstation lub konsole i mamy święty spokój w domu.Kolejne gumówki chętnie przygotuje i podeślę do nauki i zabawy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Witam Model Boston Bean Dog gotowy do pierwszych lotów.Waga całości duża więc zastosuję pętlę gumy 3 i 1mm.Teraz czekam na odpowiednią pogodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zainwestuj dużo czasu i cierpliwości na pracę pomoc z synami.Dużo lepsze to niż kupno kolejnej gry na playstation lub konsole i mamy święty spokój w domu.Kolejne gumówki chętnie przygotuje i podeślę do nauki i zabawy. Piękności samolotek. A gry to głupota, ale sam kiedys byłem ich maniakiem. Ostatni raz grałem w Drivera w 2000 roku. Pozdrawiam, wyleczony komputerogroholik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Piękności samolotek. A gry to głupota, ale sam kiedys byłem ich maniakiem. Ostatni raz grałem w Drivera w 2000 roku. Pozdrawiam, wyleczony komputerogroholik gry na kamputer to moim zdaniem czwarty narkotyk.Pierwszy cukier,później używki...itd.Gratulacje że wolny jesteś od tej /pętli/Pozdrawiam. Witam. Dziś kolejna wyprawa z dwoma modelami.Boston Bean krótko ustawiałem.Dostał dwie porcje plasteliny na skrzydło /krążenia/ i przód kadłuba.Lata poprawnie na gumie 3x1mm.Wkręcane 750 obrotów.Drugi Zefir dziś pokazał klasę.Loty około 40 sek.Fajnie wyglądał dziś na bezchmurnym niebie -08h42m08s675.png]I loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 Witam. Dziś kolejne dwa modele zbudowane tydzień temu.Pogoda dopisała I loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Maciej, cudnie latają, szczególnie ten pierwszy Bostonian, aż się prosi, żeby wstawić do niego coś lekkiego do sterowania np. tylko kierunkiem. Niech no się tylko rozprawię z moja pracownią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Maciej, cudnie latają, szczególnie ten pierwszy Bostonian, aż się prosi, żeby wstawić do niego coś lekkiego do sterowania np. tylko kierunkiem. Niech no się tylko rozprawię z moja pracownią. Jurek ; nie strasz !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Maciej, cudnie latają, szczególnie ten pierwszy Bostonian, aż się prosi, żeby wstawić do niego coś lekkiego do sterowania np. tylko kierunkiem. Niech no się tylko rozprawię z moja pracownią . Wczoraj i dziś rano o 5,30 miałem warunki jak na hali.Pierwsze jak pamiętam takie dni w tym roku.A modele.....każdy ładnie poleci jak się klei zgodnie z planem.A model Boston Bean Dog dostał sterowanie.Wojtek może uchyli tajemnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Witam przerobiłem bostona Macieja na elektryka sterowanie 1kanał napęd 1s przetestowałem model lata da się to zrobić, jeszcze nigdy sam nie spadł na ziemię tylko to chińskie sterowanie zaczyna mnie po prostu irytować :angry Muszę pogadać z jakimś fachowcem takie sterowanie bardzo łatwo idzie wykonać nie ma tam żadnych cudów. Chciałem pokazać jak to w rzeczywistości wygląda niestety spalił mi się aparat wyciągnąłem kartę zgrałem na kompa i niestety wszystkie nagrania znikły bardzo podejrzana sprawa musicie mi uwierzyć na słowo że to jest możliwe, na razie zniknę z forum bo mnie ktoś szpieguje wszystko co zrobię szlak mi trafia nie chcę nic za wiele paplać ale ktoś po prostu prubuje mnie po cichu sprzątnąć. :angry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Witam. Dziś kolejne dwa modele z serii Bostonian.Pogoda z porywami wiatru ale,dwie godziny ciekawych lotów I loty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Tego Zephyra zrób na Miniuma. Miałem i latał świetnie na hali jak i przy spokojnym powietrzu Kostek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Tego Zephyra zrób na Miniuma. Miałem i latał świetnie na hali jak i przy spokojnym powietrzu Kostek Dostępu do hali nie mam A Minium Kyosho może .....do lekkiej gumówki wstawię....ale teraz tylko guma,korzystam z pogody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Witam. I kolejny weekend z dwoma modelami.Bobik L.Koutny oraz Bostonian Boston Bullet.W drugim modelu uszkodziłem skrzydło i przykleiłem z innego modelu. [ I loty Bobik Bostonian Boston Bullet i kolejny z lądowaniem na drzewie.Wykonał tylko dwa ładne loty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi