Rafal B. Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 www.sklepekspert.pl I wagę licz realną skrzydła coś około 120 gram na gotowo.
modelmaniak Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 Mozecie mi wyjaśnić sens wykonywania skrzydeł z kompozytu kevlarowego? Większa wytrzymałość od skrzydeł szklanych przy podobnej masie. Masz odrazu gotowy zawias i nie trzeba kombinować. To nie lepiej wylaminować na węglu ze szkłem i z przekładką piankową? Jestem przekonany, że wyjdzie lżej...
utopia Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 Też uważam że wyszło by lżej bo niemamy "wypełniacza "w postaci pełnego rdzenia który w laminacie sił wiele nie przenosi a wagi dodaje... Chyba żeby metodą traconego styro - tak robił człowiek z Chodzieży ale to były grube skrzydła do akro budowane z lekkim dźwigarem i kilkoma rzebrami balsowymi w ażurku . Na koniec wszystko było wymywane ze środka Nitro . Sam tego nigdy nie spróbowałem - jakoś wizja wytapiania styro i klejącej wszysto mazi mnie zniechęcała .
Rafal B. Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 To nie lepiej wylaminować na węglu ze szkłem i z przekładką piankową?Jestem przekonany, że wyjdzie lżej... Tak można robić jak się ma formę, a jak się nie ma to robi się tak jak planuje Marcin. Waga skrzydeł z formy wyjdzie podobna do wagi skrzydeł zrobionych w technice VB. Jedyne co to można się kłócić o wytrzymałość ale to już różnie bywa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.